Προορισμός, μια νέα ζωή για 234 πρόσφυγες

Προορισμός, μια νέα ζωή για 234 πρόσφυγες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτού χαράξει στην Ομόνοια τα τέσσερα λεωφορεία με προορισμό το αεροδρόμιο είχαν ήδη γεμίσει. Κάποιοι από τους επιβάτες περίμεναν επί δύο χρόνια αυτήν τη στιγμή: ένα εισιτήριο εξόδου από την Ελλάδα μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων. Ενας νεαρός έβλεπε τις βαλίτσες να φορτώνονται και τους ταξιδιώτες να φωτογραφίζονται, αλλά –αν και πρόσφυγας ο ίδιος– δεν μπορούσε να τους ακολουθήσει.

Ο 21χρονος Παλαιστίνιος Χουσεΐν Χανίγια βρέθηκε χθες στην κεντρική πλατεία της Αθήνας για να ξεπροβοδίσει τον φίλο του και συνομήλικό του Μασούντ Νταγούντ. Σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης η Γαλλία οργάνωσε ειδική πτήση για τη Λυών με 234 πρόσφυγες – ο μεγαλύτερος αριθμός που συγκέντρωσε σε ένα δρομολόγιο και η τελευταία πτήση τσάρτερ που πραγματοποιεί. Η ομάδα αποτελούνταν από 132 ενηλίκους και 102 παιδιά (ανάμεσά τους και βρέφη). Οι περισσότεροι κατάγονταν από τη Συρία, υπήρχαν όμως και Παλαιστίνιοι, Ιρακινοί και έξι άτομα που έχουν αναγνωριστεί ως απάτριδες.

Ο Χανίγια θα ήθελε να βρίσκεται σε μια θέση δίπλα τους, ωστόσο το αίτημά του για μετεγκατάσταση δεν έγινε δεκτό αν και έφτασε στην Ελλάδα με δύο μήνες διαφορά από τον φίλο του που τελικά ταξίδεψε χθες. Οπως εξήγησε ο ίδιος, και το αίτημα ασύλου του στην Ελλάδα εκκρεμεί. «Είμαι λυπημένος για τον εαυτό μου, αλλά χαρούμενος για εκείνον», είπε στην «Κ», αφού αναχώρησαν τα λεωφορεία για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». «Του είπα να μη φοβάται, να σπουδάσει και να γίνει ό,τι ονειρεύεται στη νέα του χώρα».

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2017 περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες είχαν μεταφερθεί από την Ελλάδα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη βάσει του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ε.Ε. Τους περισσότερους έχουν δεχτεί η Γαλλία και η Γερμανία, ξεπερνώντας η καθεμιά τις 4.000 μετεγκαταστάσεις. Η Πολωνία αν και είχε δεσμευτεί ότι θα διαθέσει 100 θέσεις, δεν δέχτηκε ούτε έναν πρόσφυγα, τη στιγμή που στο Λουξεμβούργο ταξίδεψαν μέσω του ίδιου προγράμματος 271 άτομα.

Εμπόδια

Χθες το πρωί στο αεροδρόμιο της Αθήνας, παρουσία του Γάλλου πρεσβευτή, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ευχαρίστησε τη Γαλλία για τη συνεργασία. Αναφέρθηκε όμως και στα εμπόδια που θέτουν άλλα κράτη στο θέμα της μετεγκατάστασης, λέγοντας ότι γίνεται διαχωρισμός βάσει της υπηκοότητας ακόμα και στις περιπτώσεις των ασυνόδευτων ανηλίκων. Πρόβλημα το οποίο είχε υποδείξει παλαιότερα και η «Κ» στην πρώτη φάση εφαρμογής του προγράμματος. Συγκεκριμένα, ορισμένες χώρες απέρριπταν αιτήματα ασυνόδευτων παιδιών ή μονογονεϊκών οικογενειών, ή απέκλειαν υπερήλικες και αρρώστους. Κάποια κράτη επικαλούμενα λόγους ασφαλείας έστελναν δικό τους προσωπικό στην Ελλάδα για να περάσει από δεύτερο έλεγχο τους υποψηφίους ή αργούσαν να απαντήσουν στα αιτήματα. Χθες, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι άλλοι 5.000 πρόσφυγες ετοιμάζονται να μετεγκατασταθούν.

«Περίμενα δύο χρόνια αυτήν την ημέρα. Είναι σημαντική στιγμή», είπε χθες ο Σύρος πρόσφυγας Αχμέντ Χουσεΐν λίγο πριν φύγει για το αεροδρόμιο. Σκοπός του είναι να καταλήξει κάποια στιγμή στη Σουηδία, όπου βρίσκεται η γυναίκα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή