ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λέσβος: Mετακίνηση προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα από τη Μόρια

lesvos-metakinisi-prosfygon-stin-ipeirotiki-chora-apo-ti-moria

Με τη μετακίνηση μεγάλου αριθμού ατόμων, ιδίως της κατηγορίας των λεγόμενων ευάλωτων ομάδων, από τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών της Μόριας στην Αττική και από εκεί σε περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας, επιχειρείται να ανατραπεί η εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει σήμερα στον καταυλισμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στον καταυλισμό διαμένουν περισσότερα από πεντέμισι χιλιάδες άτομα, όταν οι υποδομές σε αυτό είναι για δυόμισι χιλιάδες.

Τις περασμένες μέρες, μεταφέρθηκαν από τη Μόρια περίπου 300 άτομα, ενώ χθες κατά την επίσκεψη των γγ Μετανάστευσης Μιλτιάδη Κλάπα και Υποδοχής Ανδρέα Γκουγκουλή αποφασίστηκε μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου να έχουν αποχωρήσει από το νησί άλλα 1.500 άτομα.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα στη Λέσβο, περιμένοντας να συζητηθεί η αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλλει, βρίσκονται εγκλωβισμένα περισσότερα από επτάμησι χιλιάδες άτομα, αριθμός ρεκόρ από την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας το Μάρτιο του 2016, μέχρι σήμερα.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στη Μόρια είναι εκρηκτική, καθώς εκατοντάδες άτομα, μεταξύ των οποίων πάρα πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά, διαμένουν σε σκηνές που έχουν τοποθετηθεί σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό, ενώ ασφυκτική είναι η κατάσταση και εντός του καταυλισμού.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει καλύτερη όταν μεγάλο μέρος του καταυλισμού που σήμερα κατέχεται από την υπηρεσία ασύλου θα απελευθερωθεί, αφού η υπηρεσία μετακομίζει σε άλλο κτίριο. Οι κτιριακές υποδομές της υπηρεσίας ασύλου αναμένεται να απελευθερώσουν χώρους για τη στέγαση περισσότερων των 500 ατόμων.

Νέες αφίξεις

Σήμερα Πέμπτη, περίπου 120 άτομα αποβιβάστηκαν σε ακτές της Λέσβου, ενώ 150 άτομα έφτασαν στις Οινούσες της Χίου. Συνολικά, τον Οκτώβριο στο Βόρειο Αιγαίο έφτασαν 2.263 άτομα. Από αυτά 1.348 στη Λέσβο, 722 στη Χίο και 193 στη Σάμο. 

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)