Προσφυγικό: Διχασμένοι οι κάτοικοι των νησιών

Προσφυγικό: Διχασμένοι οι κάτοικοι των νησιών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mεγάλη αναταραχή επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς οι αυξημένες ροές από την Τουρκία συνεχίζονται. Οι τοπικές κοινωνίες διχάζονται ολοένα και περισσότερο όσο οι συνθήκες επιδεινώνονται. Από την αρχή της εβδομάδας έως και την Τετάρτη είχαν φτάσει στα ελληνικά νησιά 438 άτομα, ενώ το πρωί της Πέμπτης ακόμα 175 μετανάστες και πρόσφυγες ήρθαν με βάρκες στις Οινούσσες και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη ΒΙΑΛ όπου βρίσκεται το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ή hotspot) της Χίου. Στη συγκεκριμένη εγκατάσταση παραμένουν 1.600 άνθρωποι, ενώ η χωρητικότητά της δεν ξεπερνά τους 850. Το ΚΥΤ έχει επεκταθεί με σκηνές που έχει τοποθετήσει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε διπλανό οικόπεδο χωρίς ωστόσο να υπάρχουν άλλες υποδομές.

Στη Σάμο, η κατάσταση είναι τραγική εφόσον στον χώρο όπου έχει κατασκευαστεί με προδιαγραφές ολιγοήμερης παραμονής 700 ατόμων τώρα βρίσκονται –πολλοί από τους οποίους, επί μήνες– 2.850 άτομα. Οπως εξηγούν άνθρωποι που εργάζονται στα ΚΥΤ, «υποδομές όπως τα δίκτυα αποχέτευσης δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τόσο μεγάλου πληθυσμού».

Στην ηπειρωτική χώρα

Από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοινώθηκε ότι θα μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες συνολικά 1.000 άτομα από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, τα οποία έχουν κριθεί ως ευάλωτα. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί για την αποσυμφόρηση, εφόσον καθημερινά έρχονται δεκάδες άνθρωποι.

Για τη δύσκολη κατάσταση μίλησε ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, χθες, στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ζητώντας άμεση αποσυμφόρηση και τονίζοντας ότι «τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος του προσφυγικού ζητήματος που κινδυνεύει να διχάσει την Ευρώπη».

Αυτή την Κυριακή (22/10) στη Σάμο προγραμματίζονται δύο «αντίπαλες» συγκεντρώσεις σχεδόν την ίδια ώρα, γεγονός που υποδαυλίζει τις εντάσεις. Στις 10.30 ακραία στοιχεία, ανάμεσα στους οποίους και οπαδοί της Χρυσής Αυγής, διοργανώνουν συλλαλητήριο ως ομάδα «Σάμος SOS» στην πλατεία Πυθαγόρα της πόλης, αντιδρώντας ως «γνήσιοι Ελληνες» στους μετανάστες που φθάνουν στο νησί. Μόλις 1,5 ώρα αργότερα η Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Συνεργασία διοργανώνει στην κεντρική πλατεία του Καρλοβασίου συγκέντρωση «ενάντια στην αντιμεταναστευτική πολιτικής της Ε.Ε.».

Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στον δήμο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη καλούν τους πολίτες να μη συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που διοργανώνει ο «περιφερόμενος θίασος ρατσιστών».

Καλούν όλους «τους φορείς και τις συλλογικότητες του νησιού, τη νεολαία, τις αυτοδιοικητικές κινήσεις, τον τοπικό Τύπο, τις επαγγελματικές ενώσεις και συλλόγους, όλους τους δημοκράτες, να πάρουν μέρος με όλες τους τις δυνάμεις στον αγώνα για την απόκρουση της νεοφασιστικής απειλής στο νησί μας πριν οδηγηθούμε σε επικίνδυνα αδιέξοδα. Πριν συμβούν γεγονότα τραγικά που θα στιγματίσουν βαθιά την κοινωνία μας». Στην ίδια ανακοίνωση, πάντως, αφήνουν αιχμές για «προβληματική διαχείριση του μεταναστευτικού από τους ιθύνοντες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή