Ελλάς – Ελβετία, μια διπλωματική σύνδεση που κλείνει έναν αιώνα ζωής

Ελλάς – Ελβετία, μια διπλωματική σύνδεση που κλείνει έναν αιώνα ζωής

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2017 είναι ένα έτος ορόσημο για τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ελβετία. Πέρασε ένας αιώνας από τότε που η χώρα μας ίδρυσε διπλωματική αντιπροσωπεία στη Βέρνη, αν και η ιδιαίτερη σχέση που είχαν οι δύο χώρες είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα. Ηδη, από την εποχή του Καποδίστρια, που συνέβαλε στη δημιουργία του ομόσπονδου συστήματος της Ελβετίας και της καθιέρωσης του καθεστώτος της μόνιμης ουδετερότητάς της, αλλά και του Εϋνάρδου, που αναδείχθηκε σε μορφή του φιλελληνισμού, υπήρξαν αυτά τα εναύσματα της προσέγγισης.

Παρά τη γεωγραφική απόσταση που χωρίζει τα δύο κράτη και τις διαφορές στη νοοτροπία και τον τρόπο ζωής, οι Ελληνες και οι Ελβετοί συνεχίζουν να διατηρούν αλληλοθαυμασμό και αμοιβαία στήριξη. Αυτά είναι τα πρώτα θερμότατα λόγια του Χανς Ρούντολφ Χόντελ, του Ελβετού πρέσβη στην Αθήνα, την ώρα που καλωσορίζει τη στήλη των «Αθηναϊκών» στο γραφείο του, με θέα τον Λυκαβηττό. Προσηνής, καλά «διαβασμένος» για όλα τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα, ο διπλωμάτης δέχθηκε να μας αφιερώσει λίγο χρόνο. H συζήτησή μας ξεκίνησε με το φεστιβάλ Culturescapes.

«Για τους επόμενους δύο μήνες, μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, η Ελλάδα θα είναι η τιμώμενη χώρα σε αυτό το φεστιβάλ της Βασιλείας, που φιλοδοξεί να δώσει στους Ελβετούς ένα ακριβές αποτύπωμα όχι μόνον της ιστορίας αλλά και της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής, από παραστάσεις του Δημήτρη Παπαϊωάννου μέχρι τις ταινίες του Λάνθιμου και της Τσαγγάρη. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να δείξουμε την πολυδιάστατη πολιτιστική οντότητα της χώρας σας».

Ο κ. Χόντελ συνεχίζει λέγοντας πως, ακόμα και αν απλώς κάνεις έναν περίπατο στην Αθήνα, θα βρεις πολλές απτές ενδείξεις της φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες: «Να, όπως το Μουσείο της Ακρόπολης, που έχει σχεδιάσει ο Ελβετός Μπερνάρ Τσουμί. Είμαστε υπερήφανοι όσο εσείς που ένας Ελβετός έβαλε την υπογραφή του στην κιβωτό του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Καμαρώνουμε και το κτίριο ενός άλλου συμπατριώτη μας, του Μάριο Μπότα, το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, στο κέντρο της πρωτεύουσας».

Η αλήθεια είναι ότι οι Ελβετοί έχουν κάνει σπουδαία δουλειά στον τομέα της αρχαιολογίας, όχι μόνον μέσα από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, που έχει κάνει έργο στην Εύβοια, την Βοιωτία και την Πελοπόννησο, αλλά και μέσα από χορηγίες. Η ωρολογοποιία Hublot λ.χ. έχει στηρίξει οικονομικά την ενάλια έρευνα στα Αντικύθηρα, που έφερε νέους θησαυρούς στο φως. Το 2018 ετοιμάζει μάλιστα ένα ειδικά σχεδιασμένο ρομπότ που θα πάρει μέρος στην ανασκαφή που γίνεται στα 55 μέτρα βάθος.

«Ακόμα και στο προσφυγικό ζήτημα έχουμε προσπαθήσει να συμπαρασταθούμε στην Ελλάδα, καθώς ως κράτος-μέλος της Σένγκεν συμμετέχουμε στις δυνάμεις του Frontex». Για τον Ελβετό πρέσβη όμως τα πιο σημαντικά είναι η αγάπη και ο σεβασμός που έχουν οι δύο λαοί μεταξύ τους, με εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από την πατρίδα του να επιστρέφουν από τη χώρα μας με εκπληκτικές αναμνήσεις. Φεύγοντας από το γραφείο του, μου έκανε ένα απρόσμενο μικρό δώρο: έναν ελβετικό σουγιά σε μορφή… κάρτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή