Νέα «μετωπική» κυβέρνησης – δικαστών για το πόθεν έσχες

Νέα «μετωπική» κυβέρνησης – δικαστών για το πόθεν έσχες

3' 9" χρόνος ανάγνωσης

Την αντίδραση των δικαστικών ενώσεων προκάλεσαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί με την έκδοση νέων υπουργικών αποφάσεων για τις δηλώσεις πόθεν έσχες, μετά την κρίση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας που κήρυξε αντισυνταγματικές συγκεκριμένες ρυθμίσεις για το πόθεν έσχες. Οι εξελίξεις που ακολούθησαν την απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ με την έκδοση νέας υπουργικής απόφασης, την οποία είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, δοκιμάζουν για άλλη μία φορά τις σχέσεις δικαστών και κυβέρνησης.

Ειδικότερα, με βάση την νέα απόφαση των αρμοδίων υπουργών για το πόθεν έσχες, που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων, όλοι οι υπόχρεοι, δημοσιοι λειτουργοί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αιρετοί, δημοσιογράφοι και λοιποί, είναι υποχρέωμένοι ως αύριο Σάββατο, 21 του μήνα, να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση πόθεν έσχες. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να δηλώσουν χρήματα που έχουν σε σπίτια και θυρίδες, κινητά αξίας πάνω απο 30 χιλιάδες ευρώ, όπως πίνακες, τιμαλφή και πολυτελή αντικείμενα, καθώς οι σχετικές ρυθμίσεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Στ. Εντούτοις, σύμφωνα με τις νέες υπουργικές αποφάσεις, αν έχουν αγορές σε κινητά αξίας πάνω από 30 χιλιάδες πρέπει να το δηλώσουν.

Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν σχετικές δηλώσεις, καθώς τόσο η απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όσο και η προσωρινή διατάγή που εξέδωσε ο Πρόεδρος του ΣτΕ, Νίκος Σακελλαρίου, «παγώνουν» την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες για εν ενεργεία και συνταξιούχους δικαστικούς.

Προσωρινή διαταγή από Πρόεδρο ΣτΕ

Πριν από λίγη ώρα «πάγωσε» με  προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος  Σακελλαρίου, η νέα απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες, μόνο όμως ως προς τους δικαστές και εισαγγελείς (εν ενεργεία και συνταξιούχους) .

Όπως επισημαίνεται στο σκεπτικό της προσωρινής διαταγής, από τη δημοσίευση της νέας απόφασης δεν προκύπτει το όργανο που θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους οι δικαστικοί λειτουργοί, το οποίο σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πρέπει να αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστές των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.

Η προσωρινή διαταγή εκδόθηκε μετά από προσφυγή που κατέθεσαν όλες οι δικαστικές ενώσεις, εκτός αυτής των μελών του ΣτΕ, και ζητούσαν από τον κ. Σακελλαρίου την έκδοση προσωρινής διαταγής και την έκδοση αναστολής κατά της χθεσινής απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών με αριθ. 1069/19.10.2017, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Συγκεκριμένα,  ο κ. Σακελλαρίου διατάσσει «ως κατάλληλο μέτρο την αναστολή της υποχρέωσης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών (εν ενεργεία και συνταξιούχων, για το χρονικό διάστημα για το οποίο οι τελευταίοι υποχρεούνται να υποβάλουν τις επίμαχες δηλώσεις) να υποβάλουν δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης».

Πυρά δικαστών

Από την πλευρά τους, οι δικαστικές ενώσεις, χωρίς να κρύβουν την έκπληξή τους για την εξέλιξη της υπόθεσης, και αφού επισημαίνουν ότι ανελλιπώς από τη θέσπιση του νόμου υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες με κοινή γραπτή ανακοίνωσή τους (η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) διαμαρτυρόνται για την προαναφερόμενη πρακτική, η οποία δεν συνάδει με τη λειτουργία των συνταγματικών (άρθ. 26 Σ.) εξουσιών και παραβιάζει κάθε έννοια καλής πίστης και χρηστής διοίκησης.

Συγκεκριμένα, δηλώνουν ότι «κανένας δεν θα μας υποχρεώσει να απεμπολήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας ή να αγνοήσουμε το δεδικασμένο που προκύπτει από την 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ». Επίσης, καλούν τους αρμόδιους να συμμορφωθούν προς το περιεχόμενο της παραπάνω απόφασης, προβαίνοντας σε νομότυπο ορισμό του οργάνου, προς το οποίο θα υποβληθούν οι δηλώσεις των ετών 2015 και 2016, καθώς και του τύπου των δηλώσεων αυτών, παρέχοντας εύλογη προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων. 

Παπαγγελόπουλος: «Κάποιοι κάτι θέλουν να κρύψουν»

«Κάποιοι κάτι θέλουν να κρύψουν. Συνεχίζουν να εκτίθενται και να έρχονται σε πλήρη δυσαρμονία με το αίσθημα δικαίου του ελληνικού λαού και της πλειοψηφίας των ελλήνων δικαστών», τονίζει, απαντώντας στην ανακοίνωση των δικαστών, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.