Ξεμπερδεύοντας το κουβάρι του e-εισιτηρίου

Ξεμπερδεύοντας το κουβάρι του e-εισιτηρίου

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λύση στους γρίφους επιχειρεί να βρει το επιβατικό κοινό λόγω του χάους που επικρατεί στον ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών) με τον σχεδιασμό για την πλήρη εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου να επαφίεται στις διαθέσεις του πολιτικού προϊσταμένου του Οργανισμού. Προ εβδομάδων, η ανακοίνωση για κατάργηση των χάρτινων καρτών απεριορίστων διαδρομών προκάλεσε ουρές στα γκισέ για την έκδοση των αντίστοιχων ηλεκτρονικών. Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη η κατάργηση του χάρτινου εισιτηρίου από την 1η Νοεμβρίου, απόφαση η οποία παραμένει αδιευκρίνιστο εάν θα τηρηθεί. Η ελλιπής ενημέρωση του κοινού από τον ΟΑΣΑ αποδίδεται κυρίως στην έλλειψη συνεννόησης μεταξύ υπουργείου και Οργανισμού, με το πρώτο να προχωρά σε αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις. Απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις φωτίζουν το θολό τοπίο.

• Τι επιλογές ηλεκτρονικών εισιτηρίων έχω σήμερα;

Κάποιος μπορεί να αγοράσει πολλαπλό εισιτήριο (ATH.ENA Ticket). Το αρχικό κόστος αγοράς ανέρχεται στα 4,5 ευρώ (κατ’ ελάχιστον) και προσφέρει το ημερήσιο εισιτήριο (χρήση σε όλα τα μέσα για ένα 24ωρο). Παράλληλα, κανείς μπορεί να αγοράσει το εισιτήριο των 22 ευρώ που αντιστοιχεί σε διαδρομές τριών ημερών μεταξύ των οποίων και μία διαδρομή από/προς το αεροδρόμιο. Στη συνέχεια μπορεί κανείς να «γεμίσει» το πολλαπλό εισιτήριο με μονάδες αλλά όχι με ένα μεμονωμένο εισιτήριο. Το ATH.ENA Ticket προσφέρει τη δυνατότητα επαναφόρτισης με 5 μεμονωμένα εισιτήρια (αξίας 7 ευρώ) ή με 10 μεμονωμένα εισιτήρια (14 ευρώ) στο πακέτο των οποίων παρέχεται ένα δωρεάν.

• Τι ισχύει για την απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα (ATH.ENA Card);

Το αρχικό κόστος αγοράς της ανέρχεται τουλάχιστον στα 7 ευρώ. Πρέπει δηλαδή κανείς να αγοράσει το πακέτο των 5 εισιτηρίων. Η διαφορά με το ATH.ENA Ticket είναι ότι η απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα προσφέρει τη δυνατότητα επαναφόρτισης ακόμη και ενός εισιτηρίου 1,40 ευρώ. Και αυτό γιατί σε αντίθεση με το ATH.ENA Ticket, η ATH.ENA Card είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να αποθηκεύει και χρηματική αξία, όχι μόνο προϊόντα. Αυτή την κάρτα μπορεί κανείς να την κρατήσει για όλη του τη ζωή χωρίς να χρειαστεί ποτέ να την αντικαταστήσει.

• Μπορώ να αγοράσω μεμονωμένο ηλεκτρονικό εισιτήριο;

Μεμονωμένο εισιτήριο μπορεί κανείς σήμερα να προμηθευτεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι έχει ήδη αγοράσει την απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα. Η λογική πάνω στην οποία βασίζεται το νέο σύστημα του ΟΑΣΑ θέλει τον επιβάτη να «εκπαιδεύεται» στην επαναφόρτιση των προϊόντων. Σήμερα δεν μπορεί κάποιος να προμηθευτεί απευθείας μεμονωμένο ηλεκτρονικό εισιτήριο αξίας 1,40 ευρώ (ή 0,70 ευρώ μειωμένο). Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο ηλεκτρονικό σύστημα στηρίζεται στα μικροτσίπ που είναι τοποθετημένα πάνω στα προϊόντα και η έκδοση μεμονωμένων εισιτηρίων με μικροτσίπ κρίνεται προς το παρόν ασύμφορη. Μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστο εάν θα παρέχεται μελλοντικά τέτοια δυνατότητα.

• Πώς και πού μπορώ να υποβάλω φάκελο για την έκδοση μηνιαίας ηλεκτρονικής κάρτας απεριορίστων διαδρομών;

Στον φάκελο (μεγέθους Α4) πρέπει να τοποθετηθούν φωτοτυπία της υφιστάμενης χάρτινης κάρτας απεριορίστων διαδρομών, φωτοτυπία εγγράφου που πιστοποιεί τον ΑΜΚΑ, πρόσφατη φωτογραφία τύπου διαβατηρίου ή ταυτότητας και εκτύπωση του Εντύπου Προσωποποίησης με QR Code από την ιστοσελίδα www.athenacard.gr. Σύμφωνα με επισημάνσεις εκδοτών, ενώ απαιτείται από τους επιβάτες να προσκομίσουν επίσημο έγγραφο το οποίο να πιστοποιεί τον ΑΜΚΑ, σε περίπτωση που η διαδικασία γίνει ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας μπορεί ο επιβάτης απλώς να συμπληρώσει τον αριθμό ΑΜΚΑ. Πάνω στον φάκελο που θα κατατεθεί θα πρέπει να αναγράφονται το όνομα, το επώνυμο, η διεύθυνση όπου θα αποσταλεί η προσωποποιημένη κάρτα. Στη συνέχεια ο φάκελος παραδίδεται ανοιχτός σε οποιονδήποτε σταθμό των γραμμών 1, 2, 3 του μετρό (ηλεκτρικός και μετρό) χωρίς αναμονή για την έκδοση της κάρτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή