Χωρίς πίστωση αναλώσιμα υλικά από τα φαρμακεία

Χωρίς πίστωση αναλώσιμα υλικά από τα φαρμακεία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναστολή τής επί πιστώσει χορήγησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων, σκευασμάτων ειδικής διατροφής και αναλώσιμων υλικών –πλην των αναλώσιμων για τον σακχαρώδη διαβήτη– έχουν προχωρήσει από προχθές οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας. Αιτία είναι η μη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος e-ΔΑΠΥ του ΕΟΠΥΥ, στο οποίο οι φαρμακοποιοί καταχωρίζουν τις γνωματεύσεις για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, γεγονός που, όπως τονίζουν, εγκυμονεί τον κίνδυνο να χορηγήσουν προϊόντα σε ασφαλισμένους για τα οποία δεν θα αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα τέθηκε σε εφαρμογή η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για το ποια προϊόντα θα αποζημιώνει και σε ποια τιμή. Ωστόσο, η ηλεκτρονική εφαρμογή του e-ΔΑΠΥ, βάσει της οποίας ο φαρμακοποιός θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά κατά την εκτέλεση μιας γνωμάτευσης για αυτές τις νέες ρυθμίσεις, δεν έχει λειτουργήσει ακόμα. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) είχε ζητήσει από την προηγούμενη εβδομάδα είτε παράταση στην εφαρμογή της απόφασης είτε τη διαβεβαίωση του ΕΟΠΥΥ ότι δεν θα υπάρξει καμία περικοπή για προϊόντα που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και τα οποία ωστόσο έχουν χορηγηθεί λόγω μη λειτουργίας του e-ΔΑΠΥ. Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, δεν υπήρξε απάντηση από τον ΕΟΠΥΥ.

Οπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, «όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε στα τυφλά, χωρίς μηχανογραφικό σύστημα, δηλαδή χωρίς να γνωρίζουμε ποια ιατροτεχνολογικά αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, σε ποιες τιμές και υπό ποιες προϋποθέσεις, χωρίς να ευθυνόμαστε εμείς για το χάος που δημιουργείται».

Ετσι, το Δ.Σ. του ΠΦΣ αποφάσισε να διακόψει έως τη λειτουργία της νέας εφαρμογής την επί πιστώσει χορήγηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αναλώσιμων υλικών και σκευασμάτων ειδικής διατροφής, με εξαίρεση τα αναλώσιμα διαβήτη για τον λόγο ότι δεν θέλουν να φέρουν σε δύσκολη θέση του διαβητικούς ασθενείς. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι, εάν δεν λειτουργήσει έως το τέλος του μήνα η εφαρμογή του e-ΔΑΠΥ, η αναστολή θα επεκταθεί και στα αναλώσιμα του σακχαρώδους διαβήτη. Πάντως, από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, διευκρινίζεται ότι είναι θέμα λίγων 24ώρων η λειτουργία της νέας εφαρμογής, καθώς και ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά και οι φαρμακοποιοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Τρίτη το προεδρείο του ΠΦΣ είχε συγκαλέσει έκτακτο Δ.Σ. με θέμα τη λήψη αποφάσεων για τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω της μη λειτουργίας του e-ΔΑΠΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή