Στην επιφάνεια και πάλι το «Cabrera»

Στην επιφάνεια και πάλι το «Cabrera»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχε πια φθάσει απόγευμα Κυριακής, όταν το κουφάρι του «Cabrera» άρχισε να ξεπροβάλλει από τη θάλασσα. Περισσότεροι από 40 άνθρωποι, όλοι ειδικευμένοι στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ή στην ανέλκυση ναυαγίων παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα, καθώς το πρυμναίο κομμάτι του πλοίου άφηνε οριστικά τον βυθό όπου παρέμενε από τον περασμένο Δεκέμβριο. Η επιχείρηση ήταν κρίσιμη, καθώς μια αστοχία μπορούσε να απειλήσει ανθρώπινες ζωές και να οδηγήσει και πάλι το πλοίο στον πυθμένα. Ευτυχώς, όλα πήγαν όπως είχαν σχεδιαστεί και το κύριο τμήμα του φορτηγού πλοίου, βάρους 780-800 τόνων –που ζύγιζε πια 1.250 τόνους μέχρι να αδειάσει από το θαλασσινό νερό– ακούμπησε τελικά σήμερα το πρωί επάνω στη φορτηγίδα «Atlantis V».

Ηταν παραμονή Χριστουγέννων του 2016, όταν το υπό σημαία Antigua Barbuda φορτηγό πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Λάρυμνα, μεταφέροντας 3.500 τόνους σιδηρονικέλιο σε μορφή βόλων, με προορισμό τη Φινλανδία. Περνώντας το δύσκολο στενό του Καφηρέα, οι ισχυροί άνεμοι και τα ρεύματα παρέσυραν το πλοίο προς τη βόρεια ακτή της Ανδρου, όπου τελικά προσάραξε στα βράχια. Το πλήρωμα, εννέα αλλοδαποί, ευτυχώς απομακρύνθηκε σώο χάρη στην επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, στην οποία συμμετείχε και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Το πλοίο όμως έμεινε εκεί και αφού σφυροκοπήθηκε για μερικούς μήνες από τα κύματα βυθίστηκε σε βάθος 35 μέτρων, σκορπώντας μεγάλο μέρος του φορτίου του στον βυθό.

Η προχθεσινή επιχείρηση ανέλκυσης ήταν το τρίτο βήμα για την οριστική απομάκρυνση του κινδύνου για το θαλάσσιο περιβάλλον. Προηγήθηκε η απορρύπανση της περιοχής (ευτυχώς η διαρροή πετρελαίου ήταν μικρή) και πριν από μερικούς μήνες η ανάκτηση μεγάλου μέρους του φορτίου (περίπου 2.800 τόνοι), με ειδικές «σκούπες» που οδηγούσαν δύτες στο εσωτερικό του πλοίου και στον βυθό. Η ανέλκυση του πρυμναίου τμήματος (που περιλαμβάνει τη γέφυρα και το μηχανοστάσιο) κρίθηκε αναγκαία από το ΕΛΚΕΘΕ, προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος ρύπανσης και έτσι άρχισε να οργανώνεται η επιχείρηση.

Ο πανίσχυρος γερανός

Το έργο ανέλαβαν η ολλανδική SMIT και η ελληνική Megatugs. Ο ειδικός γερανός με ικανότητα ανέλκυσης 2.200 τόνων έφθασε πριν από 10 ημέρες στην Ανδρο και ανέμενε την ολοκλήρωση της προετοιμασίας. «Προκειμένου να ανελκυσθεί το πρυμναίο τμήμα, έπρεπε να δεθεί με αλυσίδες πάχους 76 χιλιοστών», εξηγεί ο Παύλος Ξηραδάκης, εμπορικός διευθυντής της Megatugs που συντόνισε την επιχείρηση. «Πρώτα οι δύτες πέρασαν τις αλυσίδες στο πίσω κομμάτι και όταν αυτό ασφαλίστηκε, ο γερανός το ανασήκωσε ελαφρά, ώστε να περαστούν από κάτω οι υπόλοιπες “καδένες”, όπως τις αποκαλούμε. Πρόκειται για μια δύσκολη επιχείρηση, που απαιτεί ακρίβεια, κατάλληλο προσωπικό και ειδικό εξοπλισμό».

Χάρη στον πανίσχυρο γερανό (σε όλο τον κόσμο υπάρχουν λιγότεροι από δέκα του είδους), το τμήμα του πλοίου βγήκε στην επιφάνεια το απόγευμα της Κυριακής και χθες το πρωί φορτώθηκε σε φορτηγίδα, η οποία θα ξεκινήσει σήμερα για το Λαύριο. Συνεργεία δυτών θα επανέλθουν στο σημείο του ναυαγίου με ειδικές αντλίες και μαγνήτες, για να περισυλλέξουν το υπόλοιπο φορτίο, που «πλακώθηκε» στον βυθό. Το ανελκυσθέν κομμάτι θα παραμείνει στο Λαύριο για 1-2 μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης της μεταφοράς του (θεωρείται πλέον απόβλητο) σε διαλυτήριο πλοίων στο Αλί Αγά της Τουρκίας, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογη εγκατάσταση. Οσο για το υπόλοιπο ναυάγιο; Θα μείνει για πάντα στον βυθό, καθώς δεν θεωρείται επικίνδυνο για το περιβάλλον, αποτελώντας «σπίτι» για τα ψάρια και αξιοθέατο για τους λάτρεις του βυθού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή