Βομβιστής με αποδείξεις

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι ο 29χρονος Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου βρίσκεται πίσω από την αποστολή παγιδευμένων φακέλων σε Ευρωπαίους αξιωματούχους και τον Λουκά Παπαδήμο εντοπίστηκαν στο σπίτι-κρησφύγετο της οδού Αλκαμένους. Στα ευρήματα συγκαταλέγονται αυτοκόλλητες ετικέτες με εκτυπωμένα πάνω σε αυτές το ονοματεπώνυμο και τις διευθύνσεις των παραληπτών και αποστολέων των έντεκα συνολικά δεμάτων-βόμβες. Τα δέκα απ’ αυτά είχαν ταχυδρομηθεί τον Μάρτιο προς οικονομικού ενδιαφέροντος στόχους στο εξωτερικό και το ενδέκατο τον Μάιο με παραλήπτη τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Αγνωστο γιατί, ο 29χρονος είχε ουσιαστικά εκτυπώσει εις διπλούν τις αυτοκόλλητες ετικέτες των τρομο-δεμάτων και, μετά τη σύλληψή του το Σάββατο, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής βρήκαν τα αντίγραφά τους στην κατοχή του.

Ταυτόχρονα, σε δύο από τους φακέλους-βόμβες υπάρχουν εργαστηριακά ευρήματα που συνδέουν τον κατηγορούμενο με τις αποστολές των παγιδευμένων φακέλων. Συγκεκριμένα, γενετικό αποτύπωμά του ανιχνεύθηκε σε έναν από τους οκτώ φακέλους που η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε τον Μάρτιο στο κέντρο διαλογής των ΕΛ.ΤΑ. στο Κρυονέρι, καθώς και εκείνον που ανεφλέγη στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου, στα τέλη Μαΐου. Oι αστυνομικοί αντιπαρέβαλαν τον συγκεκριμένο γενετικό τύπο με αντίστοιχο, που είχε βρεθεί στο σημείο σύλληψης του 29χρονου –στη διάρκεια επεισοδίων– το 2011. Ταυτόχρονα, αστυνομικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν ότι στο δέμα-βόμβα με παραλήπτη τον τέως Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οι Γερμανοί συνάδελφοί τους εντόπισαν «ίχνη» του αποστολέα. Πιθανολογείται ότι η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας σε αυτό το θέμα θα γίνει μέσω δικαστικής συνδρομής.

Ο 29χρονος συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ενώ επιχειρούσε να μεταφέρει όπλα και εκρηκτικά από το διαμέρισμα της οδού Αλκαμένους σε άλλο, άγνωστο κρησφύγετο. Στο πλαίσιο της έρευνας για τον εντοπισμό του αστυνομικοί έδωσαν χθες στη δημοσιότητα φωτογραφίες των οκτώ πλαστών ταυτοτήτων που είχε στην κατοχή του. Η μία απ’ αυτές, με στοιχεία «Παναγούλιας Δημήτρης», είχε χρησιμοποιηθεί για τη μίσθωση του διαμερίσματος στην οδό Αλκαμένους. Πρόκειται για την ταυτότητα που είχε βρεθεί αποθηκευμένη (ως ψηφιακό-φωτογραφικό αρχείο) στον ηλεκτρονικό υπολογιστή της Πόλας Ρούπα, κατά τη σύλληψή της, τον Ιανουάριο, στην Ηλιούπολη. Αντιστοιχεί σε μάρτυρα της δίκης για τη βομβιστική επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος από τον «Επαναστατικό Αγώνα», τον Απρίλιο του 2014. Αντιθέτως, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη δεξαμενή από την οποία αντλήθηκαν τα στοιχεία των υπολοίπων επτά ταυτοτήτων.

Ψηφιακά πειστήρια

Στοιχεία για συνεργούς και πιθανή ανάμειξή του σε άλλες τρομοκρατικές ενέργειες εκτιμούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ότι θα ανασύρουν από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τα USB και τις κάρτες sim που βρήκαν στην κατοχή του 29χρονου. Παρότι η διαδικασία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, αρμόδιες αστυνομικές πηγές εκφράζουν την πεποίθηση ότι από την επεξεργασία των ψηφιακών πειστηρίων θα προκύψει ταύτιση του νεαρού με ενέργειες όπως η βομβιστική επίθεση στην εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη, το σχέδιο απόδρασης με ελικόπτερο του Νίκου Μαζιώτη και φυλακισμένων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» από τον Κορυδαλλό κ.ά.

«Οι επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας είναι και μεγάλες και πολλές. Λόγω της επικαιρότητας, δεν δίνεται η σημασία που θα έπρεπε σε όλες αυτές τις επιτυχίες. Κάθε μέρα σχεδόν εμείς χάνουμε τον λογαριασμό. Κάθε μέρα υπάρχουν πολύ μεγάλες επιτυχίες που αφορούν είτε τα ναρκωτικά, είτε το μεγάλο έγκλημα, είτε την καθημερινότητα, είτε, όπως πρόσφατα, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα για τη σύλληψη του 29χρονου συνεχάρη σε τηλεφωνική τους συνομιλία ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή