Προκήρυξη του διαγωνισμού για τις άδειες έως 15 Νοεμβρίου

Προκήρυξη του διαγωνισμού για τις άδειες έως 15 Νοεμβρίου

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Η κατάθεση σχετικής τροπολογίας χθες στη Βουλή σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (YΠΕΝ) ανοίγει τον δρόμο για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, που διακαώς επιθυμεί η κυβέρνηση.

Η τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον νόμο 4339/2015, όπως π.χ. είναι ο επανακαθορισμός της νομικής μορφής και της έδρας των εταιρειών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία, ο καθορισμός της υποχρέωσης του ΕΣΡ για επαναπροκήρυξη των αδειών σε περίπτωση που απονεμηθούν λιγότερες από επτά άδειες, η κατάργηση ορισμένων προγραμμάτων κ.ά.

Χθες, ο κ. Παππάς στην ανακοίνωσή του για το θέμα αυτό έκανε λόγο για «αγαστή συνεργασία» του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με το ΕΣΡ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η κατάθεση της τροπολογίας περιλαμβάνει την εισήγηση του ΕΣΡ με στόχο την περαιτέρω θωράκιση της διαδικασίας αδειοδότησης των καναλιών. Ανεξαρτήτως όμως της σύμπνοιας που υπάρχει ή όχι μεταξύ EΣΡ και υπουργείου ΨΗΠΤΕ, η τροπολογία αποτελεί ομολογία πολιτικής ήττας του υπουργού ΨΗΠΤΕ. Ουσιαστικά, για λόγους αντισυνταγματικότητας, τροποποιεί ένα νόμο που εισηγήθηκε ο ίδιος και ψήφισε η Βουλή πριν από δύο χρόνια. Γι’ αυτό, άλλωστε, παρά την αδημονία για την προκήρυξη του διαγωνισμού και τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΕΣΡ, χρειάστηκε πολλούς μήνες για να έρθουν οι αλλαγές του ν. 4339/2015. Επισημαίνεται ότι οι μεταβολές που προωθούνται στον νόμο είναι πολύ περισσότερες από εκείνες που υποχρεώνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε παράνομη η προηγούμενη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών.

Εφόσον τις επόμενες ημέρες ψηφισθεί η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Το ΕΣΡ θα δώσει περιθώριο 40-50 ημερών προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν ενδιαφέρον. Η υποβολή ενδιαφέροντος θα γίνει στις αρχές του έτους και περίπου δύο μήνες αργότερα αναμένεται να διενεργηθεί η δημοπρασία των αδειών. Θεωρητικά, στόχος είναι μέχρι την ερχόμενη άνοιξη να έχουν εκχωρηθεί οι τηλεοπτικές άδειες ψηφιακής ευρυεκπομπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή