ΑΕΙ: Θολό τοπίο μικροπολιτικής

ΑΕΙ: Θολό τοπίο μικροπολιτικής

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επαγγελματική εκπαίδευση εστιάζει το υπουργείο Παιδείας, μέσω της ίδρυσης νέων διετών προγραμμάτων σπουδών επαγγελματικής κατάρτισης στα ΑΕΙ. Παράλληλα, ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου υπόσχεται αύξηση των θέσεων στα ΑΕΙ και ίδρυση νέων τμημάτων αλλά σε βάθος πενταετίας. Ωστόσο, χθες, αλλά πέντε μήνες μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο, στο κάδρο των εξαγγελιών παρέμειναν μόνο η ίδρυση νέου πανεπιστημίου στη Δυτική Αττική –γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσει από τον Οκτώβριο του 2018– και οι συνέργειες πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Αντίθετα, το πυροτέχνημα για το νέο εξεταστικό και την ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ μάλλον ήταν προς εντυπωσιασμό στη ΔΕΘ. Εκτοτε, το θέμα παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες. Χαρακτηριστικά, χθες ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι για το θέμα ο διάλογος συνεχίζεται, συστήνοντας στους γονείς να μην αγχώνουν τα παιδιά τους για το τι μέλλει γενέσθαι. Επίσης, ζήτησε από τα ΑΕΙ τις προτάσεις τους για τον στρατηγικό προσανατολισμό σε βάθος πενταετίας.

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι τα διετή προγράμματα σπουδών στα πανεπιστήμια θα παρέχονται δωρεάν με κρατική χρηματοδότηση και θα μπορούν να τα παρακολουθήσουν απόφοιτοι επαγγελματικού Λυκείου. Θα οδηγούν σε πιστοποιημένα διπλώματα επιπέδου 5 (στο επίπεδο 6 κατατάσσονται τα πτυχία ΑΕΙ) του εθνικού και ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων. «Στόχος είναι η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατά προτεραιότητα για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Ηδη, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη λειτουργία διετών σπουδών από πολλά ΑΕΙ», είπε ο κ. Γαβρόγλου και ανέφερε την περίπτωση των ιδρυμάτων της Ηπείρου. «Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου συνεργάζονται πάρα πολύ καλά. Η επιτροπή διαλόγου εξετάζει τη δημιουργία τριών διετών δομών σε ιχθυοκαλλιέργειες, κτηνοτροφία και γαλακτοκομία. Για τη γαλακτοκομία ήδη είναι σε συνεννόηση με τη Σχολή Γαλακτοκομίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Για την κτηνοτροφία είμαστε σε πολύ καλή συνεννόηση με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, η οποία επίσης έχει τεράστιες εκτάσεις και υπάρχει ένα πρόγραμμα κτηνοτροφίας το οποίο “τρέχει” η μητρόπολη. Το ίδιο και για τις ιχθυοκαλλιέργειες», τόνισε.

Ουσιαστικά, σε διετή προγράμματα θα μπορούν να μετεξελιχθούν τα τμήματα ή οι κατευθύνσεις τμημάτων ΤΕΙ που θα καταργηθούν στο πλαίσιο μιας συνεργασίας του ΤΕΙ με το πανεπιστήμιο μιας περιφέρειας. Επίσης, γίνεται προσπάθεια οι σπουδαστές των διετών προγραμμάτων να κάνουν και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις. Αυτό θα ενισχύσει την ελκυστικότητα των προγραμμάτων, και κατ’ επέκταση των ΕΠΑΛ, οδηγώντας σε αύξηση των μαθητών στην επαγγελματική εκπαίδευση έναντι της γενικής. Κάτι τέτοιο θα επιτρέπει στο υπουργείο να μιλήσει για ελεύθερη πρόσβαση, αφού θα έχει αυξήσει τις θέσεις σε σχολές ΑΕΙ όπου το επιτρέπουν οι υποδομές και το υπάρχον προσωπικό – όχι σε ιατρικές και πολυτεχνεία όπου απαιτούνται εργαστηριακές υποδομές. Μάλιστα χθες δημοσιεύθηκε η απόφαση για έκτακτη επιχορήγηση στα ΑΕΙ 11.842.340 ευρώ για υποδομές.

Η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., Νίκη Κεραμέως, σχολιάζοντας τα λεγόμενα του υπουργού Παιδείας τόνισε χαρακτηριστικά: «Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης των ΑΤΕΙ, αλλά οι προωθούμενες αλλαγές φαίνεται να γίνονται με εντελώς πρόχειρο τρόπο και εξυπηρετώντας κυρίως μικροπολιτικά τοπικά συμφέροντα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή