ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίτο κρησφύγετο ψάχνει η αστυνομία

Τρίτο κρησφύγετο ψάχνει η αστυνομία

Διαμέρισμα στα Εξάρχεια είχε ενοικιάσει μέσω Διαδικτύου ο 29χρονος Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου, που κατηγορείται για την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων σε αξιωματούχους της Ε.Ε. και τον Λουκά Παπαδήμο. Εντοπίστηκε μετά τη δημοσιοποίηση –τη Δευτέρα– των φωτογραφιών του στο Διαδίκτυο και ερευνήθηκε υπό άκρα μυστικότητα χθες νωρίς το πρωί από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής.

Το ισόγειο διαμέρισμα είχε ενοικιάσει για το διάστημα από 26 έως 31 Οκτωβρίου κατόπιν συνεννόησης μέσω email με την ιδιοκτήτριά του. Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του δεν παρέπεμπε στα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς του (φέρεται να είπε ότι ήταν εικονική προκειμένου να παίζει ανώνυμα παιχνίδια στο Διαδίκτυο), ωστόσο, κατά την υπογραφή του μισθωτήριου συμβολαίου, χρησιμοποίησε τη γνήσια ταυτότητά του. Επιδίωξή του ήταν να ενοικιάσει το διαμέρισμα για περισσότερες από πέντε ημέρες, κάτι που δεν συνέβη λόγω «μη διαθεσιμότητας». Στο εσωτερικό του βρέθηκαν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, ένα κινητό τηλέφωνο και είδη ρουχισμού.

Η ανεύρεση του διαμερίσματος ενισχύει ή και επιβεβαιώνει την εκτίμηση των αστυνομικών ότι το πρωί της σύλληψής του ο 29χρονος άλλαζε κρησφύγετο και μετέφερε τα όπλα και τα εκρηκτικά από το διαμέρισμα της οδού Αλκαμένους σε άλλο διαμέρισμα. Εκτιμάται ότι θα αποθήκευε προσωρινά μέρος του οπλισμού στο διαμέρισμα της οδού Δερβενίων στα Εξάρχεια και ακολούθως θα τον μετέφερε σε άλλη, μονιμότερη και άγνωστη –προς το παρόν– κρυψώνα. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., μάλιστα, εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο Γιαγτζόγλου έχει ήδη προχωρήσει στη μίσθωση ενός ακόμα κρησφύγετου, το οποίο όμως δεν έχει εντοπιστεί.

Δεν μπορεί, πάντως, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η προσωρινή ενοικίαση του διαμερίσματος στα Εξάρχεια να συνδέεται με σχέδιο του 29χρονου να υλοποιήσει τρομοκρατική ενέργεια σε στόχο στο κέντρο της πόλης. Το σπίτι της οδού Δερβενίων θα του παρείχε ασφαλές καταφύγιο μετά, π.χ., μια βομβιστική επίθεση σε κτίριο στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Χθες, στο μεταξύ, η ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες DNA του 29χρονου είχε ανιχνευθεί αρχικά τον Μάρτιο σε ένα από τα δέματα-βόμβες προς Ευρωπαίους αξιωματούχους που είχαν βρεθεί στο κέντρο διαλογής των ΕΛ.ΤΑ. στο Κρυονέρι, καθώς και στην παγιδευμένη επιστολή με παραλήπτη τον Λουκά Παπαδήμο. Στην ίδια ανακοίνωση, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαίωσε ότι τo γενετικό αποτύπωμα του Γιαγτζόγλου βρισκόταν αποθηκευμένο στη βάση δεδομένων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών ήδη από το 2011 μετά τη σύλληψή του για επεισόδια στο Πολυτεχνείο. Το DNA του είχε ανιχνευθεί σε σακίδιο πλάτης που είχε περισυλλεγεί από το σημείο των επεισοδίων.

Ο 29χρονος αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται (ένταξη στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς») και αναμένεται να απολογηθεί σήμερα στον εφέτη ανακριτή, ειδικό για θέματα τρομοκρατίας.

Το «μπλόκο» και η αναζήτηση ενός όπλου

Αντιμέτωποι με ένα δυσεπίλυτο μυστήριο βρέθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, που ενεπλάκησαν διαδοχικά στον έλεγχο αυτοκινήτου στη Νέα Ιωνία. Στο Ι.Χ. επέβαιναν δύο δραστήρια μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου και κατά τον έλεγχο βρέθηκε στο ντουλαπάκι του συνοδηγού ένας γεμιστήρας πλήρης φυσιγγίων χωρίς όμως το όπλο, ένα πιστόλι τύπου Glock. Ο οδηγός και ιδιοκτήτης του Ι.Χ. είναι 24 ετών και ιδιαίτερα γνωστός στην ΕΛ.ΑΣ. από τη συμμετοχή του (από το 2011) σε συγκρούσεις με την αστυνομία και εκδηλώσεις αλληλεγγύης στα φυλακισμένα μέλη των «Πυρήνων» και του «Επαναστατικού Αγώνα». Επιπλέον, φέρεται να έχει πάρει μέρος σε ενέργεια του «Ρουβίκωνα». Ο συνεπιβάτης, 27 ετών, είναι μεταξύ των τεσσάρων πρώτων συλληφθέντων για συμμετοχή στους «Πυρήνες» (Χαλάνδρι, Σεπτέμβριος 2009). Αποφυλακίστηκε το 2011 λόγω παρέλευσης του 18μήνου και το 2013 απαλλάχθηκε με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου. Εκτοτε έδινε το «παρών» στο Α.Τ. Γαλατσίου. Τη νύχτα της Δευτέρας, άνδρες της Ασφάλειας ήλεγχαν επί ώρες με φακούς το σημείο του «μπλόκου» για το ενδεχόμενο οι επιβάτες του Ι.Χ. να είχαν πετάξει το όπλο. Δεν υπήρξαν ευρήματα, ενώ αρνητικό ήταν το αποτέλεσμα των ερευνών στα σπίτια των δύο νεαρών.