Στους Δελφούς, με τους επισκέπτες αυξάνονται και τα προβλήματα

Στους Δελφούς, με τους επισκέπτες αυξάνονται και τα προβλήματα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2017 το Μουσείο Δελφών σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση επισκεπτών στον πίνακα της ΕΛΣΤΑΤ: 29,8%. Και ο αρχαιολογικός χώρος αύξηση 18,1%, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016. Είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας, εκεί όπου λειτούργησε το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Περίπου 2,5 ώρες από την Αθήνα. Η είδηση ότι το μουσείο θα μένει κλειστό μία ημέρα της εβδομάδας, παρά τις προσπάθειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος, λόγω έλλειψης προσωπικού, δείχνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα –ακόμη και τα μεγάλα– μουσεία της χώρας. Το προσωπικό, με ευγένεια, προετοιμάζει όποιον επικοινωνεί με το μουσείο ότι μία ημέρα την εβδομάδα –πιθανόν κάθε Τρίτη– δεν θα είναι ανοικτό. Πολλοί υπάλληλοι συνταξιοδοτήθηκαν, νέες προσλήψεις δεν μπορούν να γίνουν, οι μετατάξεις δεν αρκούν, αλλά και ποιον να πείσεις να απομακρυνθεί από την Αθήνα. Στο μεταξύ, το χειμερινό ωράριο ξεκινάει σήμερα, με το μουσείο να λειτουργεί 9 το πρωί με 4 το απόγευμα και ο αρχαιολογικός χώρος από τις 8 το πρωί έως τις 3 μ.μ., με εισιτήριο πια 6 ευρώ (από 12 ευρώ). Αλλά αυτό δεν εξαφανίζει το πρόβλημα.

Το παράδειγμα του Μουσείου Δελφών και πόσων άλλων πέρυσι, τα οποία έμειναν κλειστά ή υπολειτουργούσαν, επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού παρά μόνο αποσπασματική αντιμετώπιση. Δυστυχώς, συνηθίσαμε να κλείνουν αίθουσες στα μουσεία, κάποια περιφερειακά να λειτουργούν μόνο με ραντεβού, να παραμένουν κλειστά πολλά αναψυκτήρια, μίζερα τα πωλητήρια.

Χωρίς στήριξη

Οι τοπικές κοινωνίες απαιτούν αλλά δεν τα στηρίζουν με την παρουσία τους, πολλοί δήμοι δεν βοηθούν όταν χρόνια πίεζαν ασφυκτικά να αποκτήσουν το δικό τους μουσείο. Και η πολιτεία έχτιζε παντού μουσεία, τις περισσότερες φορές χωρίς μελέτες βιωσιμότητας. Τα προβλήματα όμως οξύνονται. Το ΥΠΠΟΑ οφείλει να εξετάσει πώς θα κατανείμει τις δυνάμεις του σ’ αυτά, εκεί όπου χρειάζονται προσωπικό κι αλλού πλεονάζει. Να κάνει έναν σχεδιασμό και κυρίως να συνεργαστεί με τους δήμους, οι οποίοι έχουν επίσης ευθύνη, όχι μόνο να διαμαρτύρονται για τις συνέπειες στην οικονομία της περιοχής τους.

Το χειμερινό ωράριο ξεκίνησε σε μουσεία και χώρους, περιορίζει τις ώρες λειτουργίας, μειώνει την τιμή του εισιτηρίου, αλλά ας μην τα οδηγήσουμε σε πεντάμηνη ύπνωση. Για την προσέλκυση τουριστών όλο τον χρόνο, χρειάζονται σχέδιο, συνεργασίες και ιδέες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή