«Είναι η ώρα της Ελλάδας για επενδύσεις»

«Είναι η ώρα της Ελλάδας για επενδύσεις»

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καινοτόμες ιδέες, εταιρείες που φιλοδοξούν να αλλάξουν τον κόσμο και ιστορίες από πόλεις και χώρες που καταφέραν να γίνουν πόλοι έλξης υψηλής τεχνολογίας: αυτή ήταν η θεματολογία του τέταρτου συνεδρίου της οργάνωσης Reload Greece, που έλαβε χώρα το Σάββατο σε εγκαταστάσεις του London Business School στο Βόρειο Λονδίνο.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Αιμίλιος Χαλαμανδάρης, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Innoetics, της εταιρείας μετατροπής κειμένου σε φωνή, που εξαγοράστηκε προ μηνών από τη Samsung. O κ. Χαλαμανδάρης μοιράστηκε με το κοινό τρία διδάγματα από την έως τώρα εμπειρία του με την Innoetics: την ανάγκη επιμονής («είμαστε μια startup 11 ετών, που είχε πολλά σκαμπανεβάσματα»), τη δυσκολία μετατροπής ενός ερευνητικού εγχειρήματος σε επιχειρηματική ιδέα και –σε ένα μήνυμα προς την επενδυτική κοινότητα– την αξία που κρύβει το έργο των Ελλήνων ερευνητών. «Η Samsung δέχθηκε να μείνει η Innoetics στην Ελλάδα ως ένα από τα λίγα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης που έχει στην Ευρώπη», τόνισε. «Είναι η κατάλληλη ώρα για να κοιτάξουν οι επενδυτές την Ελλάδα».

«Μονόδρομος»

Ενθουσιασμό στο ακροατήριο προκάλεσε η 22χρονη Διάνα (Διαλεχτή-Αθηνά) Βουτυράκου, ηλεκτρολόγος μηχανικός στο ΕΜΠ με διεθνείς διακρίσεις σε Ολυμπιάδες ρομποτικής και ιδρύτρια της ΜΚΟ Unique Minds, που έχει ως αποστολή να βοηθήσει μαθητές να επιλέξουν το ακαδημαϊκό μονοπάτι που πραγματικά τους ταιριάζει. Απόφοιτος δημόσιου πειραματικού σχολείου, η κ. Βουτυράκου εξηγεί στην «Κ» πώς ασχολήθηκε πρώτη φορά με τη ρομποτική, σε μάθημα επιλογής στο σχολείο της, και πώς επέλεξε το απαιτητικό αυτό αντικείμενο σπουδών.

«Ηταν μονόδρομος για μένα», εξηγεί. «Η σχολή είχε 19.000 μόρια, οπότε είχαν πέσει όλοι πάνω μου, να με ωθήσουν προς κάτι άλλο, μια σχολή πιο προσβάσιμη. Αλλά εγώ ήξερα ότι αυτό ήθελα να κάνω». Στη συνέχεια, στο πανεπιστήμιο είδε πόσο πολλοί φοιτητές επέλεγαν το αντικείμενό τους με λάθος κριτήρια (π.χ. τη δουλειά των γονέων τους), με αποτέλεσμα να χάνουν το ενδιαφέρον τους. Αποφάσισε λοιπόν να κινητοποιήσει τους συμφοιτητές της και να φτιάξουν τη Unique Minds, με σκοπό να το αλλάξει αυτό. «Τους λέμε να βρουν αυτό που τους αρέσει, κάτι που μπορούν να φανταστούν ότι θα περνούν ώρες κάνοντάς το», λέει. «Και προσπαθούμε να βάλουμε τους μαθητές μέσα στα πανεπιστήμια. Διοργανώνουμε παρουσιάσεις σχολών από φοιτητές σε μαθητές, τους πηγαίνουμε σε workshops. Για να ξέρουν περί τίνος πρόκειται το κάθε μάθημα».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε και η παρουσίαση του Γκόρντον Ινες της Bloomberg Associates. Ο κ. Ινες ήταν μέχρι πρότινος, ξεκινώντας από το 2010, διευθύνων σύμβουλος της London & Partners, της αναπτυξιακής εταιρείας του δήμου του Λονδίνου, με κεντρική αποστολή τη μετατροπή της βρετανικής πρωτεύουσας σε ευρωπαϊκή Σίλικον Βάλεϊ. Στην παρουσίασή του εξήγησε πώς, χάρη στις πρωτοβουλίες της London & Partners, ο κλάδος της τεχνολογίας τα προηγούμενα χρόνια κατέληξε να αναπτύσσεται με διπλάσιους ρυθμούς σε σύγκριση με την υπόλοιπη λονδρέζικη οικονομία, φτάνοντας τις 40.000 επιχειρήσεις και περισσότερους από 200.000 εργαζομένους. «Οι πόλεις δεν πρέπει να βλέπουν τις άλλες πόλεις ως ανταγωνίστριες, αλλά ως συνεργάτιδες» στην πορεία προς το ψηφιακό μέλλον, τόνισε. Η Bloomberg Associates συνεργάζεται από το 2015 και με τον Δήμο Αθηναίων, και ο κ. Ινες αναφέρθηκε σε κάποιες από τις πρωτοβουλίες που έχουν προωθηθεί σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ των οποίων η δημιουργία της θέσης του Chief Digital Officer της πόλης και η σύσταση του Athens Digital Lab στο Σεράφειο.

«Δεν τους έπεισα»

Σχετικά με το ευρύτερο θέμα της δημιουργίας ενός πλαισίου πολιτικής φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, ο Σιμεόν Τζάνκοφ, που έστησε τον δείκτη Doing Business στην Παγκόσμια Τράπεζα και είναι σήμερα καθηγητής στο London School of Economics, τόνισε τη σημασία τού οι δημόσιοι υπάλληλοι «να λάβουν ένα ξεκάθαρο σήμα από την κορυφή» της πολιτικής ιεραρχίας. Στη Βουλγαρία «έχουμε ένα χαμηλό φορολογικό συντελεστή και μπορούμε να συλλέξουμε τους φόρους», προσέθεσε ο κ. Τζάνκοφ, που ήταν υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας μεταξύ των ετών 2009-13. «Δεν μπόρεσα να πείσω τους πολιτικούς σας ότι ήταν ένα μοντέλο που λειτουργεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή