Ελληνική πρόταση στον ΟΗΕ για την ασφάλεια δημοσιογράφων

Ελληνική πρόταση στον ΟΗΕ για την ασφάλεια δημοσιογράφων

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο απόφασης σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων θα καταθέσει η Ελλάδα στην 72η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία θα διεξαχθεί αυτό τον μήνα.

Ανάμεσα στις αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο ΟΗΕ, υπό το φως και της έκθεσης του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες, περιλαμβάνεται και η ανακήρυξη της σημερινής ημέρας, 2 Νοεμβρίου, σε Διεθνή Ημέρα Πάταξης της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα Κατά Δημοσιογράφων.

Η συγκεκριμένη ελληνική πρωτοβουλία υποβλήθηκε ως σχέδιο απόφασης για πρώτη φορά το 2013 και έκτοτε υποβάλλεται ανά διετία. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ συνδιοργανώνει με την UNESCO εκδήλωση στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, που φέτος έχει στο επίκεντρό της τις γυναίκες δημοσιογράφους. Η θεματική της φετινής εκδήλωσης πηγάζει από το ελληνικό σχέδιο απόφασης που θα κατατεθεί μέσα στον μήνα (και είχε προαναγγελθεί από τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά τον περασμένο Σεπτέμβριο) και εστιάζει στην ισότητα των φύλων, στο πλαίσιο της προστασίας των δημοσιογράφων.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα προωθεί σε όλους τους οργανισμούς όπου συμμετέχει το ζήτημα της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης, ως θεμελιώδους προϋπόθεσης για την ενίσχυση αλλά και την οικοδόμηση δημοκρατικών κοινωνιών.

Το ζήτημα της ασφάλειας των δημοσιογράφων που καλύπτουν ένοπλες συγκρούσεις, αλλά και η ατιμωρησία για τα διαπραχθέντα εναντίον αυτών εγκλήματα, έχει τεθεί από την Ελλάδα και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή