Νέο καθεστώς ελέγχου για τα πλοία που διακινούν καύσιμα ναυτιλίας

Νέο καθεστώς ελέγχου για τα πλοία που διακινούν καύσιμα ναυτιλίας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρυθμίσεις σχετικά με τη διακίνηση καυσίμων ναυτιλίας, το καθεστώς διαχείρισης των αποβλήτων στα λιμάνια, την ίδρυση Συμβουλίου Χρηστών Λιμένος, ζητήματα του Λιμενικού Σώματος και του προσωπικού του υπουργείου Ναυτιλίας και επιθεωρήσεων πλοίων εν γένει περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νομοσχέδιο του ΥΕΝ που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με τίτλο «Διά βίου εκπαίδευση προσωπικού υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις», το νομοσχέδιο δεν στερείται ζητημάτων που προκαλούν ήδη τον σκεπτικισμό της αγοράς και ειδικότερα των ιδιωτικοποιημένων ή υπό ιδιωτικοποίηση λιμανιών αφού εκτιμάται πως μεταβάλλει τους όρους της λειτουργίας της αγοράς.

Παράλληλα εισάγει νέο καθεστώς λειτουργίας και εποπτείας στην αγορά πετρέλευσης πλοίων, αλλαγές που κρίθηκαν σκόπιμες μετά και το συμβάν με τη ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Ειδικότερα μειώνει στα 30 χρόνια τη μεγίστη ηλικία των πλοίων του κλάδου, καθώς εισάγεται απαγόρευση από 1.1.2018 της διακίνησης καυσίμων με πλοία ανεφοδιασμού, δεξαμενόπλοια και πετρελαιοφορτηγίδες που έχουν συμπληρώσει ηλικία 50 ετών από την 31η Δεκεμβρίου του έτους καθέλκυσης και από 1.1.2019 και 1.1.2022 για πλοία ηλικίας 40 ετών και 30 ετών, αντιστοίχως.

Ακόμα, από 1.1.2018 επιτρέπεται η διακίνηση καυσίμων ναυτιλίας με πλοία που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 20 ετών μόνον εφόσον ικανοποιούνται οι πρόσθετες διαδικασίες ελέγχου και λοιποί όροι και προϋποθέσεις όπως ορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα. Από 1.1.2022 τα πετρελαιοφόρα πλοία πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της ενωσιακής νομοθεσίας ανεξαρτήτως ηλικίας. Οσον αφορά τις ρυθμίσεις περί υποχρεωτικής ασφάλισης πλοίων, εφαρμόζονται από 1.1.2018 και στα προαναφερόμενα πλοία.

Επίσης συστήνεται σε κάθε Οργανισμό Λιμένος Α.Ε. Συμβούλιο Χρηστών με τριετή θητεία, που λειτουργεί ως γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό όργανο της διοίκησής του επί θεμάτων προγραμματισμού και οργάνωσης για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους χρήστες των λιμένων και της ευρύτερης περιοχής δικαιοδοσίας των οργανισμών, καθώς και επί θεμάτων στρατηγικής για την ανάπτυξη των λιμένων.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, με το νομοσχέδιο προωθούνται επίσης ο εκσυγχρονισμός και η αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των νηογνωμόνων, καταργείται η ασαφής διαδικασία με την οποία χορηγούνταν παρατάσεις στα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας των πλοίων και γίνεται αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων του υπουργείου, ο οποίος στο εξής θα ελέγχει τους νηογνώμονες.

Επίσης προάγονται η αναβάθμιση των προσόντων και η πιστοποίηση των επιθεωρητών και ελεγκτών πλοίων, ενώ συστήνεται Σχολή Επιθεωρητών Ελεγκτών.

Παράλληλα, καθιερώνεται η είσοδος στο Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή με πανελλήνιες εξετάσεις και ρυθμίζονται προβλήματα προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των μεταθέσεων και αποσπάσεων.

Με το ίδιο νομοσχέδιο νομιμοποιούνται υφιστάμενες λιμενικές υποδομές και ενεργοποιείται το μητρώο τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών. Νέες ρυθμίσεις εισάγονται και για το τέλος πλοίων αναψυχής και ημερόπλοιων (ΤΕΠΑΗ), δηλαδή τέλος παραμονής και πλόων πλοίων αναψυχής και μικρών σκαφών, ανάλογα με το μήκος τους. Ακόμα, αυξάνονται οι οργανικές θέσεις στην πλοηγική υπηρεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή