Σε προεκλογικούς ρυθμούς οι δικηγορικοί σύλλογοι

Σε προεκλογικούς ρυθμούς οι δικηγορικοί σύλλογοι

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρυθμούς εκλογών βρίσκονται οι δικηγόροι όλης της χώρας, καθώς οι αρχαιρεσίες στους δικηγορικούς συλλόγους θα διεξαχθούν στις 26 και 27 Νοεμβρίου, ενώ οι επαναληπτικές –όπου υπάρξει ανάγκη– στις 3 και 4 Δεκεμβρίου.

Ιδιαίτερα, φέτος, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το ποσοστό συμμετοχής των δικηγόρων στις εκλογές, δεδομένης και της δημοσιονομικής συγκυρίας που έχει οδηγήσει αρκετούς από αυτούς στην ανεργία. Ενδεικτικό είναι ότι στην Αθήνα εκτιμάται ότι περίπου το 25% των δικηγόρων δεν είχε ούτε μία παράσταση σε δικαστήριο το 2017. Ως προς τα συγκριτικά στοιχεία της προσέλευσης, αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 22.000 δικηγόρους που είναι μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2014 είχαν προσέλθει περίπου 12.000-13.000 άτομα. Στον ΔΣΑ σε αυτές τις εκλογές υπάρχει πληθώρα υποψηφίων. Ειδικότερα, υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου έχουν δηλώσει οι κ.κ. Αγγελος Βρεττός (Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων), Παναγιώτης Γαλετσέλης (Δικηγορική Συνδικαλιστική Αλλαγή), Φώτης Γκότσης (Δικηγόροι Μπροστά), Βασίλης Βραχιώτης (Επείγει), Θέμης Σοφός (Εργατικοί), Δημήτριος Αναστασόπουλος (Ο Δικηγόρος – Oλοι Εμείς Μαζί), Παναγιώτης Περάκης (Ανεξάρτητη Πρόταση – Δικηγορική Συνείδηση), Θεόδωρος Μαντάς (Παρίσταμαι Υπέρ), Χριστίνα Κουντούρη (Σύγχρονη Δικηγορία… στην Πράξη) και Νίκος Δαμασκόπουλος (Σύνθεση των Δικηγόρων). Επίσης, ως μεμονωμένοι υποψήφιοι πρόεδροι έχουν δηλώσει υποψηφιότητα ο νυν σύμβουλος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός και ο Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου.

Ο κ. Βερβεσός στηρίζεται από τον νυν προέδρο του ΔΣΑ Βασίλη Αλεξανδρή, ο οποίος δεν επιθυμεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Κουντούρη είναι σύμβουλος στον συνδυασμό του κ. Αλεξανδρή. Εκτός υποψηφιότητας έθεσε εαυτόν και η νυν αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Ιωάννα Καλαντζάκου, η οποία σε σχετική ανακοίνωση με την οποία έκανε γνωστή την επιλογή της κατήγγειλε τον «κατακερματισμό» του φυσικού συνδικαλιστικού της χώρου, στοιχείο «που προεξοφλεί τη δυσκολία διοίκησης του συλλόγου μετά τις εκλογές». Στις εκλογές συμμετέχουν και τρεις υποψήφιοι συνδυασμοί χωρίς πρόεδρο. Πρόκειται για τους συνδυασμούς: «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή Αριστερό Ενωτικό Ψηφοδέλτιο», «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» και «Πυξίδα».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΣΑ, το 21% των δικηγόρων δεν είχε καμία παράσταση σε δικαστήριο το 2016, ενώ το ποσοστό ανέβηκε σε 24,8% για το 2017. Από μία έως έξι παραστάσεις είχε το 26,7% το 2017, ενώ από 7 έως 12 είχε το 13,8% για το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή