Οι 100 πρώτες ημέρες στα «Επείγοντα» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Οι 100 πρώτες ημέρες στα «Επείγοντα» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τους περισσότερους ένα τραύμα, όχι πολύ σοβαρό, όπως ένα βαθύ κόψιμο που θα χρειαστεί ράμματα, ή ένα έντονο κοιλιακό άλγος που μπορεί να εμφανιστεί τη νύχτα, φέρνει απευθείας στον νου αναμονή αρκετών ωρών σε τμήμα επειγόντων περιστατικών δημόσιου νοσοκομείου. Γι’ αυτούς που το τελευταίο τρίμηνο έχουν επισκεφθεί το Κέντρο Παροχής Εκτακτης Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης της μονάδας Υγείας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, η αντιμετώπιση αυτών των συμβάντων είναι ζήτημα μιας ώρας. Αλλωστε, αυτή είναι και η ουσία της 24ωρης εφημερίας της μονάδας που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο: να εξυπηρετεί γρήγορα έκτακτα περιστατικά επιπέδου πρωτοβάθμιας περίθαλψης και παράλληλα να «ελαφραίνει» τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου από ασθενείς που μπορούν κάλλιστα να εξυπηρετηθούν σε δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η μονάδα Υγείας της Λεωφόρου Αλεξάνδρας –πρώην ιατρείο ΙΚΑ, πρώην ιατρείο ΕΟΠΥΥ, πρώην ΠΕΔΥ– από τις 10 Ιουλίου 2017 δεν κλείνει τις πόρτες σε ασθενείς καμία ώρα της ημέρας και καμία ημέρα της εβδομάδας, όπως άλλωστε μαρτυρά και η μονίμως αναμμένη φωτεινή πινακίδα με την ένδειξη «Εφημερεύει» που είναι τοποθετημένη στο πεζοδρόμιο έξω από το κτίριο. Στη μονάδα υπάρχει σε 24ωρη βάση παθολόγος, καρδιολόγος και παιδίατρος. Πέντε ακόμα ειδικότητες και συγκεκριμένα ορθοπεδική, χειρουργική, ακτινοδιαγνωστική, βιοπαθολογία και οδοντιατρική, παρέχουν υπηρεσίες καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 9 μ.μ. και Σαββατοκύριακα – αργίες από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ., παραμένοντας τις υπόλοιπες ώρες σε διαρκή ετοιμότητα (on call εφημερία).

Η πιλοτική εφαρμογή της 24ωρης εφημερίας της μονάδας ξεκίνησε αναιμικά, λόγω καλοκαιριού και κυρίως λόγω της άγνοιας των περισσότερων για τη νέα αυτή λειτουργία. Το πρώτο διάστημα εξυπηρετούσε κατά μέσον όρο περίπου 50 περιστατικά. Οπως όμως ανέφερε μιλώντας στην «Κ», η διευθύντρια της μονάδας κ. Κυριακή Ζαμάγια, η προσέλευση το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει ανοδική πορεία, αφού αφενός γίνεται όλο και πιο γνωστή η 24ωρη λειτουργία, αφετέρου έχει ξεκινήσει η περίοδος των ιώσεων. «Οι περισσότεροι πολίτες που προσέρχονται στην εφημερία της μονάδας είναι κάτοικοι της περιοχής που έχουν μάθει γι’ αυτή τη λειτουργία επισκεπτόμενοι τα τακτικά ιατρεία. Υπάρχουν φυσικά και περιπτώσεις ασθενών που έρχονται από άλλες περιοχές της πρωτεύουσας, ακόμα και από τα νότια προάστια, έχοντας μάθει για την εφημερία μέσω του Διαδικτύου», σημειώνει η κ. Ζαμάγια.

1.300 μικρές επεμβάσεις

Η πιο «δημοφιλής» ειδικότητα είναι η χειρουργική, αφού στις 100 πρώτες ημέρες της 24ωρης εφημερίας της μονάδας, έχουν αντιμετωπιστεί με μικρές επεμβάσεις περίπου 1.300 περιστατικά. «Δηλαδή, ασθενείς που σε άλλη περίπτωση θα κατέληγαν σε εφημερεύον νοσοκομείο», διευκρινίζει η κ. Ζαμάγια. Σε αντίστοιχα επίπεδα είναι και η προσέλευση ορθοπεδικών περιστατικών καθώς και παθολογικών περιστατικών.

Κατά την κ. Ζαμάγια, στην πλειονότητά τους οι πολίτες που εξυπηρετούνται στα επείγοντα της μονάδας δηλώνουν ικανοποιημένοι. Δεν υπάρχει –τουλάχιστον προς το παρόν– αναμονή, ο χώρος είναι καθαρός και θυμίζει περισσότερο ιδιωτική επιχείρηση υγείας. «Εχει τύχει μάλιστα να μας ρωτήσει ασθενής, τι οφείλει, μην πιστεύοντας ότι οι υπηρεσίες είναι δωρεάν», σημειώνει στην «Κ» η κ. Ζαμάγια.

Η επιλογή της συγκεκριμένης μονάδας για την πιλοτική 24ωρη λειτουργία έγινε με γνώμονα τη θέση της, αφού βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και τη στελέχωσή της, αφού διαθέτει συνολικά 140 γιατρούς και έχει ικανοποιητική λειτουργία του εργαστηριακού τομέα. Το επόμενο διάστημα το υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει στο «άνοιγμα» σε 24ωρη βάση και άλλων μονάδων στο Λεκανοπέδιο Αττικής, με «πρώτη στη σειρά» να είναι η μονάδα ΠΦΥ Περιστερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή