Ο Γερμανός γιατρός που έσωζε ζωές στην κατοχική Μήλο

Ο Γερμανός γιατρός που έσωζε ζωές στην κατοχική Μήλο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άφιξή του στο νησί της Μήλου δεν είχε φέρει χαμόγελα. Ο χαμός του, όμως, έφερε δάκρυα στα μάτια των κατοίκων που έχασαν τον Γερμανό γιατρό τους. Ο λόγος για τον Χανς Λέμπερ, τον διευθυντή του Γερμανικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου την εποχή της Κατοχής, ο οποίος τοποθετήθηκε στο κυκλαδίτικο νησί και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των Ελλήνων ασθενών του βοήθησε και έσωσε τη ζωή σε εκατοντάδες κατοίκους του νησιού. Η δράση του γιατρού αποτέλεσε την αφορμή για το έργο «Χανς – Μέσα στο Ενα το Πολύ», που αποτελεί το δεύτερο κατά σειρά πρότζεκτ της Ελισάβετ Χάσσε στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής σειράς «Η δική σου ιστορία» με αυτοβιογραφικές ιστορίες από την Ελλάδα στα χρόνια της Κατοχής.

«Αυτό που με κέντρισε στην ιστορία του γιατρού ήταν πώς ένας άνθρωπος που εντάχθηκε σε εκείνο το σύστημα έκανε τόσο καλό στους ανθρώπους του νησιού. Αυτό το παράδοξο θέλησα να ερευνήσω», λέει στην «Κ» η Ελληνίδα σκηνοθέτις που ζει στη Γερμανία. Με έναν ελληνογερμανικό θίασο, θα ζωντανέψει στη σκηνή τις εσωτερικές «φωνές» του Χανς Λέμπερ βασισμένη σε επιστολές, μαρτυρίες και αρχειακό υλικό.

Ο χειρουργός στρατιωτικός γιατρός τοποθετήθηκε στη Μήλο το 1943, έχοντας θητεύσει σε πολεμικά πλοία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αν και δεν ήταν εγγεγραμμένος στο ναζιστικό κόμμα, είχε ακολουθήσει το επικίνδυνο «ρεύμα» της εποχής. Είχε υπό την ευθύνη του το στρατιωτικό και πολιτικό νοσοκομείο και ζήτησε τη μετάκληση ενός ειδικού γιατρού για την αντιμετώπιση της ελονοσίας που μάστιζε το νησί. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μήλο, ο Λέμπερ έστελνε τακτικά επιστολές στη σύζυγό του εξυμνώντας αρχικά τις στρατιωτικές νίκες των γερμανικών δυνάμεων, ενώ μετά τον θάνατο των αδερφών του άρχισε να εκφράζεται κατά του πολέμου. Στο μεταξύ, είχε αγοράσει ένα κτήμα στο νησί και φαίνεται πως είχε πάρει την απόφαση να φέρει την οικογένειά του εκεί μετά τον πόλεμο.

Η ιστορία του έγινε βιβλίο με τίτλο «Ο γιατρός Δρ Χανς Λέμπερ, Γράμματα από τη Μήλο 1943-44» από το Ιδρυμα Στήριξης Κέντρου Υγείας Μήλου («Κ», 19/4/2015). Πολύτιμος αρωγός στην παράσταση της κ. Χάσσε στάθηκε ο γιος του γιατρού που φέρει το όνομά του αλλά δεν πρόλαβε να τον γνωρίσει ποτέ. Ο Χανς Λέμπερ σκοτώθηκε σε ενέδρα του Ιερού Λόχου στον όρμο των Βουδίων στις 5 Δεκεμβρίου 1944. Η ειρωνεία είναι ότι στόχος της ενέδρας δεν ήταν ο γιατρός.

​​Bios, 10-11 Νοεμβρίου, 8 μ.μ., είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας, η παράσταση χρηματοδοτήθηκε από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή