Μαύρη αυλαία καλοκαιριού στην Αττική

Μαύρη αυλαία καλοκαιριού στην Αττική

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από τα απομεινάρια της καταστροφής σε μια τεράστια ζώνη, από το Χαλκούτσι και τον Ωρωπό έως το Ασπροχώρι, το Μήλεσι, το Μαρκόπουλο, τον Κάλαμο και το Μικροχώρι, αναζητούνται, εκ των υστέρων, ευθύνες. Πάνω από τους καμένους κορμούς δέντρων, σε μια έκταση που καταλαμβάνει τουλάχιστον 20.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, πάνω από τα κουφάρια νεκρών ζώων, αλλά και πάνω από τον πόνο εκατοντάδων ανθρώπων που είδαν τα σπίτια τους να γίνονται παρανάλωμα του πυρός, το ζήτημα της πυροπροστασίας γίνεται για μία ακόμη φορά «μπαλάκι» ανάμεσα στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της επίσημης Πολιτείας.

Τα κρεβάτια των παιδιών καμένα στα υπνοδωμάτια. Το σπίτι του ηλικιωμένου Χρήστου Νικολακάκη, κατάμαυρο από τη φωτιά. Οπως και τουλάχιστον άλλα σαράντα σπίτια, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κατέκαψε η πυρκαγιά σε όλες αυτές τις περιοχές. Μόνο στο Συκάμινο Ωρωπού, όπως είπε στην «K» ο κοινοτάρχης κ. Θωμάς Ρούσσης, καταστράφηκαν ολοσχερώς επτά σπίτια και άλλα 22 έχουν σοβαρές ζημιές. Από την ώρα της εκδήλωσης της φωτιάς την Κυριακή μέχρι χθες το μεσημέρι πέρασαν μόλις είκοσι τέσσερις ώρες, που ήταν αρκετές για να συντελεστεί η καταστροφή και να καεί ό,τι είχε απομείνει από τις δασικές εκτάσεις που είχαν περισωθεί τα προηγούμενα έτη.

Η πυρκαγιά ήταν, όμως, και η αιτία για να ξεσπάσει διαμάχη ανάμεσα σε δημάρχους και κοινοτάρχες από τη μία πλευρά -κάποιοι εξ αυτών έκαναν λόγο για καθυστέρηση κινητοποίησης των δυνάμεων- και της επίσημης Πολιτείας, από την άλλη: Διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα, καταλογίστηκαν εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σχετικά με τα κονδύλια που έχουν δοθεί για τους καθαρισμούς των περιοχών τους. Ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Δ. Φράγκος, κατήγγειλε ότι σε τρία νομαρχιακά συμβούλια για τις πυρκαγιές, πλην των κυνηγών και των εθελοντικών οργανώσεων, ελάχιστοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έδωσαν το παρών. Περίπλοκη υπόθεση, ως φαίνεται, ο καταμερισμός ευθυνών…

Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση ενισχύσεων από αέρος (τα πρώτα αεροπλάνα άρχισαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού περίπου τρεις ώρες μετά την εκδήλωση της φωτιάς), ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κ. Δ. Ευσταθιάδης δήλωσε ότι τα αεροπλάνα στην Αττική δεν μπορούσαν να απογειωθούν λόγω των ισχυρών ανέμων και έτσι έπρεπε να έλθουν ενισχύσεις από την Ανδραβίδα και τη Θεσσαλονίκη. Σε όλες τις περιοχές από όπου πέρασε η πυρκαγιά, η καταστροφή είναι τεράστια. Κάτοικοι αλλόφρονες έκαναν, χθες, λόγο για εμπρησμό, ενώ προσπαθούσαν να περισυλλέξουν κάποια αντικείμενα από τα κατεστραμμένα σπίτια τους. «Αγωνιστήκαμε να σώσουμε την περιουσία μας, παλέψαμε, αλλά η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη», λέει η κ. Λέλα Παναγάκου από το Συκάμινο. Στάχτες και αποπνικτική ατμόσφαιρα σε όλη την περιοχή. «Το δάσος ήταν το μαργαριτάρι μας, το καμάρι μας… Τα σπίτια ξαναχτίζονται, αλλά το πράσινο που μας έδινε ζωή θα πάρει δεκαετίες για να ξαναγίνει», λέει ένας ηλικιωμένος κάτοικος του Ωρωπού.

Η πυρκαγιά, αφού κατέκαψε περιοχές σε Μαρκόπουλο, Ωρωπό, Κάλαμο, επεκτάθηκε μέχρι και το Μικροχώρι, όπου ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 107 πυροσβεστικά οχήματα, 50 υδροφόρες των δήμων, 450 πυροσβέστες, 250 στρατιώτες, επτά αεροσκάφη CL415 και ένα ελικόπτερο Μ26 έδιναν τη μάχη της κατάσβεσης. Η πυρκαγιά στο Μικροχώρι τέθηκε τελικώς υπό έλεγχο χθες το μεσημέρι, ενώ ισχυρές δυνάμεις παρέμεναν στην περιοχή μέχρι αργά το βράδυ.

n Σε εξέλιξη βρισκόταν έως αργά χθες το βράδυ πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή της Αρχαίας Νεμέας Κορίνθου. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 3 το μεσημέρι από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, χωρίς ωστόσο να απειλήσει κατοικημένες περιοχές. Επί τόπου έσπευσαν 40 πυροσβέστες με 9 οχήματα, δίνοντας μάχη για τον περιορισμό της.

Το υπουργείο Γεωργίας

Μία μέρα μετά την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού, το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος, τα μέτρα πρόληψης για τις πυρκαγιές. Ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης τόνισε τη συντήρηση αλλά και τη διάνοιξη πολλών χιλιομέτρων δασικών δρόμων κάθε χρόνο. Επιπλέον, ο υφυπουργός Γεωργίας Φώτης Χατζημιχάλης ανακοίνωσε ότι κατασκευάστηκαν 3 νέα πυροφυλάκια και 37 επισκευάστηκαν, ενώ έχουν εγκριθεί οι πόροι και συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία για την πρόσληψη 1.020 ατόμων που θα συγκροτήσουν τα δεκαμελή συνεργεία καθαρισμού των δασών, ώστε να τα προστατέψουν από τις πυρκαγιές… του επόμενου έτους, προφανώς. Αμφότεροι δήλωσαν ικανοποιημένοι. Μόνο που τα μέτρα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Εβερτ: Γιατί δεν έλαβαν μέτρα;

Ευθύνες στην κυβέρνηση επέρριψε, χθες, ο βουλευτής και τέως πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Μιλτιάδης Εβερτ, για τις πυρκαγιές που ξεκίνησαν νωρίς φέτος. «Η εθνική ζημιά είναι μεγάλη», είπε σε χθεσινή του δήλωση. «Για άλλη μια φορά το κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έτρεχαν πίσω από τις φλόγες. Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε η έλλειψη κατάλληλης προετοιμασίας για την πρόληψη των πυρκαγιών. Από πέρυσι είχα προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τα προληπτικά μέτρα που έπρεπε να ληφθούν. Η υπουργός Εσωτερικών, κ. Βάσω Παπανδρέου, τα απεδέχθη ως ορθά. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα». Οσον αφορά στις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, ο κ. Εβερτ κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν πόσα χρήματα δόθηκαν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής και στους δήμους και τις Κοινότητες της περιοχής, για την πρόληψη των πυρκαγιών, και τόνισε πως πρέπει ο κρατικός μηχανισμός να συντονιστεί. «Δεν μπορούμε απλώς να διαπιστώνουμε εκ των υστέρων το έγκλημα που συντελείται», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή