Μεταλλαγμένα: διελκυστίνδα με μέλλον

Μεταλλαγμένα: διελκυστίνδα με μέλλον

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η προστασία του περιβάλλοντος εξασφαλιζόταν από εξαγγελίες και επιτροπές δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Δυστυχώς όμως όσο πομπωδώς ανακοινώνονται τα μέτρα και οι δράσεις τόσο μικρό, αν όχι και αρνητικό, αποτέλεσμα έχουν. Ειδική επιστημονική ομάδα, που θα γνωμοδοτεί για τα θέματα βιοτεχνολογίας, συγκρότησε το υπουργείο Γεωργίας, στην οποία όμως δεν συμμετέχει ουδείς που να έχει αντιταχθεί ανοιχτά στα γενετικά τροποιημένα προϊόντα. Επίσης τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα του υπουργείου, που ήδη εφαρμόζονται, έχουν μικρά αποτελέσματα, ενώ αναμένεται να επεκταθούν… σε λίγο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας κ. Γιώργου Ανωμερίτη σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, «η γνωμοδότηση για θέματα βιοτεχνολογίας μέσω ανεξάρτητου επιστημονικού οργάνου έχει ως κύριο στόχο την υποβοήθηση των αγροτών σε καλλιέργειες συμβατές με το περιβάλλον και την υγεία των καταναλωτών». Ομως μέλη της επιτροπής είναι κυρίως επιστήμονες που έχουν υποστηρίξει δημόσια την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Την ίδια στιγμή, άλλωστε, μία άλλη επιτροπή, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, συστήθηκε για να εκτιμήσει τις πιθανές επιπτώσεις των «μεταλλαγμένων» στην υγεία του ανθρώπου. Η επιτροπή προτείνει να εμποδίσει η πολιτεία την εισαγωγή και διάθεση τροφών που προέρχονται από ΓΤΟ, και να απαγορεύσει την πειραματική ή εκτεταμένη καλλιέργεια ΓΤ φυτών και ζώων στη χώρα μας, για όσο διάστημα χρειαστεί, ώστε να παραχθεί η αναγκαία τεχνογνωσία που θα εγγυάται τη μη πρόκληση βλάβης στην υγεία και το περιβάλλον.

Στο μεταξύ, η βιολογική γεωργία που πολλές φορές χρησιμοποιείται σαν περιβαλλοντικό άλλοθι δεν καταλαμβάνει παρά το 1% του συνόλου της γεωργίας στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα εναντίον της νιτρορύπανσης, που εφαρμόζεται στη Θεσσαλία, δεν περιλαμβάνει παρά ελάχιστα στρέμματα και τα αποτελέσματά του δεν θα μπορούν να μετρηθούν παρά έπειτα από αρκετά χρόνια. Ανάμεσα στα μέτρα που… έρχονται είναι η βιολογική κτηνοτροφία, για την οποία όμως ο κανονισμός της Ε.Ε. έχει ψηφιστεί εδώ και δύο χρόνια, αλλά στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα υπογραφεί η απόφαση για την επιδότησή της.

Οι εξετάσεις συνεχίζονται αύριο με τις Αρχές Φιλοσοφίας (θεωρητική κατεύθυνση), τη Χημεία (θετική κατεύθυνση) και την Τεχνολογία Επικοινωνιών (τεχνολογική κατεύθυνση) για τους μαθητές της Β’ λυκείου και τη Νεοελληνική Γλώσσα γενικής παιδείας για τους μαθητές της Γ’ λυκείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή