Τρεις νεκροί σε ναυάγιο ανάμεσα σε Κάλυμνο και Κω

Τρεις νεκροί σε ναυάγιο ανάμεσα σε Κάλυμνο και Κω

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική τροπή πήρε χθες τα ξημερώματα η προσπάθεια μεταναστών από την Τουρκία να φτάσουν στα ελληνικά νησιά.

Τρία τουλάχιστον άτομα έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν το σκάφος που επέβαιναν ανατράπηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κάλυμνο και στην Κω. Αρχικά το Λιμενικό εντόπισε άνδρα που κολυμπούσε, ο οποίος ενημέρωσε τις Αρχές για το ναυάγιο. Λίγο αργότερα εντοπίστηκαν ζωντανοί και διασώθηκαν 15 άνθρωποι (1 παιδί, 4 γυναίκες και 10 άνδρες), καθώς και οι τρεις άνθρωποι που πνίγηκαν ενώ συνεχίζονταν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό και των υπολοίπων, εφόσον σύμφωνα με μαρτυρίες στο σκάφος βρίσκονταν τουλάχιστον 25 μετανάστες.

Λίγες ώρες αργότερα, νωρίς το πρωί χθες, δύο ακόμα σκάφη εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Χίου. Πλωτό σκάφος του FRONTEX, που βρισκόταν σε περιπολία, εντόπισε και διέσωσε 65 ανθρώπους που επέβαιναν σε πλωτή μηχανοκίνητη λέμβο και ήταν σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή της Αγίας Ερμιόνης. Επίσης, στον εντοπισμό και στη διάσωση 62 προσφύγων που επέβαιναν σε λέμβο προέβη το πρωί πλωτό σκάφος του FRONTEX, στη θαλάσσια περιοχή Νενήτων. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη Χίο προκειμένου να ταυτοποιηθούν. Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στο ΚΥΤ στη ΒΙΑΛ ξεπέρασε τα 2.300 άτομα. Σε διπλανή έκταση έχουν στηθεί σκηνές από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ενώ σύντομα σχεδιάζεται η μεταφορά οικίσκων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν υποδομές υγιεινής.

Από τις 15 Αυγούστου έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο, με αποτέλεσμα να έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες παραμονής στα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας (ΚΥΤ ή αλλιώς hotspots), καθώς φιλοξενούν υπερδιπλάσιο αριθμό ατόμων από τη χωρητικότητα των δομών.

Στη Μόρια, στο hotspot της Λέσβου, οι συνθήκες διαμονής είναι άθλιες καθώς πάνω από 6.000 άτομα βρίσκονται σε χώρο όπου κανονικά χωρούν 2.300. Ομάδα μεταναστών έχει ξεκινήσει απεργία πείνας σε κεντρική πλατεία της πόλης, διεκδικώντας να φύγουν άμεσα από το νησί. Δύο αλλοδαποί ηλικίας 27 και 17 ετών συνελήφθησαν, χθες, στη Μόρια για ληστεία ομοεθνούς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή