Κατέθεσε ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας για τη Χ.Α.

Κατέθεσε ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας για τη Χ.Α.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αποκαλύψεις εκ των έσω για τη στρατιωτικού τύπου οργάνωση και εκπαίδευση μελών της Χρυσής Αυγής, με βαρύ οπλισμό και οργανωμένες επιθέσεις κατά αλλοδαπών και άλλων «στόχων» προέβη κατά την εξέτασή του ως προστατευόμενος μάρτυρας, πρώην μέλος της οργάνωσης, που είχε υποστεί σκληρή εκπαίδευση και μετείχε σε δύο «ντου», όπως τα χαρακτήρισε, της Χ.Α. το 2012. Με φωνή εξαιρετικά αλλοιωμένη, για να μην αναγνωρίζεται η ταυτότητά του, ο μάρτυρας ακουγόταν μέσα στη δικαστική αίθουσα από τον ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ απ’ όπου κατέθετε παρουσία εισαγγελέα και δικαστή, απαντώντας σε βροχή ερωτήσεων που υπέβαλαν η πρόεδρος, ο εισαγγελέας και οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Από την κατάθεσή του προέκυπτε ότι οι οργανώσεις της Χ.Α. ήταν στρατιωτικά δομημένες με όπλα και στοχεύσεις για επιθέσεις κατά αλλοδαπών, αλλά και άλλων που για διάφορους λόγους έμπαιναν στο στόχαστρο.

«Οπλα, μαχαίρια και στειλιάρια υπήρχαν διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά στις οργανώσεις της Νίκαιας, στο Πέραμα και στον Πειραιά, ενώ ο Πατέλης είχε δύο περίστροφα από τα οποία το ένα 45άρι», ανέφερε ο μάρτυρας για να συνεχίσει περιγράφοντας πώς γινόταν η στρατιωτική εκπαίδευση, «τύπου κομάντο» τη χαρακτήρισε για τα λεγόμενα τάγματα εφόδου.

Οπως ανέφερε ο προστατευόμενος μάρτυρας που είχε και ο ίδιος εκπαιδευθεί, τα στρατιωτικά γυμνάσια πραγματοποιούνταν στη Μαλακάσα. «Σκληρή εκπαίδευση με πολύ πόνο. Ημασταν εκεί 30-35 άτομα με εκπαιδευτές διάφορους και ένας από αυτούς ήταν στρατιωτικός. Εκεί ήταν και ο Ρουπακιάς, ήταν υπεύθυνος ομάδας, είχε αξίωμα, μπορούσε να πηγαίνει παντού, όχι σαν κι εμάς. Μιλούσε με τους μεγάλους. Εκεί είχε έρθει και ο Κασιδιάρης που παρακολουθούσε συνήθως, αλλά μια φορά μας έκανε και εκπαίδευση, πολεμικές τέχνες».

Ο προστατευόμενος μάρτυρας, απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη, μίλησε με λεπτομέρειες για το πώς οργανώνονταν οι επιθέσεις, αναφέροντας τη δική του προσωπική εμπειρία, καθώς είχε λάβει μέρος σε δύο από αυτές σε Ρέντη και Πειραιά. «Είχαμε τις λεγόμενες βόλτες, τα “ντου”, τις επιθέσεις δηλαδή, κάναμε πολεμικές ασκήσεις, για να είμαστε έτοιμοι για πολλά πράγματα, ξέρουν τι εννοώ, αν χρειαζόταν να πάμε να χτυπήσουμε κάποιον, ή να κάνουμε κάποια φασαρία». Προσθέσει πως σε μία από αυτές τις «βόλτες», «χτυπήθηκε πολύ ένας Πακιστανός, πολύ άσχημα το παλικάρι».

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο μάρτυρας ανέφερε ότι «για τις βόλτες η εντολή δινόταν από πάνω, ποιος πυρηνάρχης να έπαιρνε την ευθύνη, είχε ενημέρωση», ενώ στη συνέχεια περιέγραψε τα τάγματα εφόδου και πρόσθεσε ότι ο ίδιος απομακρύνθηκε διότι «δεν ήθελε να γίνει δολοφόνος».

Υποβολέας

Λίγη ώρα πριν ολοκληρωθεί η εξέτασή του η υπεράσπιση αποχώρησε ισχυριζόμενη ότι υπήρχε υποβολέας στον χώρο απ’ όπου κατέθετε ο μάρτυρας, καταθέτοντας γραπτή ένσταση, παρά το γεγονός ότι αμέσως κλήθηκαν και τοποθετήθηκαν ο εισαγγελέας και η δικαστής, που με την παρουσία τους κατέθετε ο μάρτυρας.

«Διαβεβαιώνουμε, τόνισαν, ότι ο μάρτυρας είναι μόνος με τους δυο μας». Ωστόσο, η υπεράσπιση επέμεινε και η δίκη θα συνεχιστεί την προσεχή Τετάρτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή