Η οικογένεια του 11χρονου Αμίρ μετακομίζει μετά την επίθεση

Η οικογένεια του 11χρονου Αμίρ μετακομίζει μετά την επίθεση

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφού τοποθέτησαν σε μια γωνιά τις πέτρες, τα μπουκάλια και τα θρυμματισμένα τζάμια από την επίθεση που δέχθηκαν τα ξημερώματα, μάζεψαν και τα υπάρχοντά τους. Η οικογένεια του Αμίρ, του 11χρονου Αφγανού που κληρώθηκε σημαιοφόρος για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην περιοχή της Δάφνης –αλλά τελικά κράτησε την ταμπέλα του σχολείου του–, επρόκειτο να μεταφερθεί χθες σε άλλο διαμέρισμα. Το ζήτησαν οι ίδιοι από το πρόγραμμα Προσωρινής Στέγασης Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων για να αισθάνονται πιο ασφαλείς.

Οπως κατήγγειλε η μητέρα του, Αραζού Ιμέντια, μετά τις τρεις τα ξημερώματα της Παρασκευής ένας ή περισσότεροι άγνωστοι δράστες έσπασαν δύο παράθυρα του ισογείου διαμερίσματος (το ένα από αυτά βλέπει στο παιδικό δωμάτιο και το άλλο στο σαλόνι) και πέταξαν ένα σημείωμα σε χαρτόνι που έγραφε «φύγε από δω στο χωριό σου φύγε». Την υπόθεση ανέλαβε να εξετάσει το τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της αστυνομίας. Η ιστορία του Αμίρ έγινε γνωστή την περασμένη εβδομάδα, όταν παρέλασε κρατώντας την ταμπέλα του 6ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης και όχι ως σημαιοφόρος, όπως είχε αρχικά κληρωθεί. Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την επίθεση, το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι «η ελληνική πολιτεία δεν δείχνει καμία ανοχή σε ρατσιστικές και φασιστικές πρακτικές. Ο Αμίρ και κάθε άλλος μαθητής και μαθήτρια θα πρέπει να νιώθουν ασφαλείς και ισότιμα μέλη του σχολείου τους, της πόλης του, της χώρας στην οποία ζουν». Τον αποτροπιασμό του για την επίθεση εξέφρασε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Στο ίδιο διαμέρισμα φιλοξενείτο μία ακόμη μητέρα από το Αφγανιστάν μαζί με την κόρη της. Και αυτές επρόκειτο χθες να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή. Οπως εξήγησε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης, η μετακόμιση σημαίνει ότι τα παιδιά θα φοιτούν πλέον σε άλλο σχολείο. Οι οικογένειες δεν ήταν αντίθετες με αυτή την εξέλιξη. Στο συγκεκριμένο διαμέρισμα έχουν στεγαστεί στο παρελθόν και άλλοι πρόσφυγες που πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια ευαλωτότητας, ενώ παλιότερα είχε επισκεφθεί εκεί άλλη οικογένεια ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.

Τηλεοπτικά συνεργεία βρίσκονταν χθες έξω από το ισόγειο στη Δάφνη και γείτονες παρακολουθούσαν από τα παράθυρά τους σιωπηλοί το σκηνικό. Τα νέα μαθεύτηκαν από το πρωί στο σχολείο του Αμίρ. «Ολη η σχολική κοινότητα καταδικάζει την επίθεση», λέει η αντιπρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Νίκη Λάμπρου.

Σχετικά με το θέμα της παρέλασης, αναφέρει ότι ο σύλλογος έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη στον διευθυντή, ότι ακολούθησε τα νόμιμα». Οπως προσθέτει η ίδια, ο διευθυντής προχώρησε σε δεύτερη κλήρωση έχοντας λάβει σχετική διαβεβαίωση από τον κοινωνικό λειτουργό που παρακολουθεί την οικογένεια. Ο κοινωνικός λειτουργός φέρεται να είπε ότι το παιδί δεν θα συμμετάσχει στην παρέλαση γιατί δεν εκκλησιάζεται. Η οικογένεια, όμως, έχει αρνηθεί αυτή την εκδοχή. Η κ. Λάμπρου προσθέτει ότι στο σχολείο ο διευθυντής δέχθηκε πέντε παιδιά από τη Συρία και το Αφγανιστάν και ότι με πρωτοβουλία του συγκεντρώθηκαν και δόθηκαν ρούχα στις οικογένειές τους. 

Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθούν οι λόγοι της αλλαγής του σημαιοφόρου. Ωστόσο, χθες, παρά το γεγονός ότι συμπληρώθηκε μία εβδομάδα από την παρέλαση, δεν είχε ακόμη καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή