Αμεση αποσυμφόρηση των νησιών ζητούν οι δήμαρχοι

Αμεση αποσυμφόρηση των νησιών ζητούν οι δήμαρχοι

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνει το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα στα νησιά, δεδομένου ότι οι αφίξεις συνεχίζονται. Μόλις προχθές, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στα ελληνικά νησιά, ενώ ακόμα 189 άτομα έφθασαν με πλωτά μέσα στη Χίο, το πρωί της ίδιας ημέρας.

Οι δήμαρχοι των νησιών όπου υπάρχουν hotspots (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης ΚΥΤ), οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκαν στην Αθήνα για το θέμα, εμφανίζονται αποφασισμένοι να απευθυνθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να ζητήσουν την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προσανατολίζεται στη μεταφορά ανθρώπων σε ξενοδοχεία προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα ΚΥΤ, τονίζει ωστόσο ότι η άμεση αποσυμφόρηση δεν αποτελεί λύση, δεδομένου ότι όταν κάποιοι μεταφέρονται στην ενδοχώρα, αντίστοιχος αριθμός ατόμων φθάνει τις επόμενες ημέρες όπως έχει παρατηρηθεί. Την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού των επιστροφών στην Τουρκία στο πλαίσιο όσων προβλέπονται στην κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας ζητεί ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά. «Είναι απολύτως απαραίτητος ο απεγκλωβισμός προς την οδό που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση» τονίζει.

Οι δύο Σύροι

Χαρακτηριστικό της δυσκολίας όσον αφορά τις επιστροφές είναι η υπόθεση δύο Σύρων που αναζητούνται. Οι δύο Σύροι μετά την απόφαση επιστροφής τους στην Τουρκία, είχαν προσφύγει στο ΣτΕ με την αιτιολογία ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα γι’ αυτούς. Μετά την ακύρωση της προσφυγής τους και εφόσον το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα, κανονικά αυτοί έπρεπε να επιστραφούν, ωστόσο μέχρι αργά το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής δεν είχαν εντοπιστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκε περισσότερο από ένα χρόνο προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι στις φυλακές Χίου βρίσκονται περίπου 30 παραβατικοί μετανάστες, ενώ σχεδόν καθημερινά σημειώνονται επεισόδια στη ΒΙΑΛ όπου βρίσκεται το hotspot. Εντός του ΚΥΤ παραμένουν περισσότερα από 2.300 άτομα, ενώ η ονομαστική χωρητικότητά του φτάνει τα 880.

Και στη Σάμο ο πληθυσμός μεταναστών και προσφύγων έχει προ πολλού ξεπεράσει τις αντοχές του ΚΥΤ όπου βρίσκονται 2.400 άτομα, ενώ οι υποδομές επαρκούν για 700. Πολλοί παραμένουν με καλοκαιρινές σκηνές στο παρακείμενο δάσος χωρίς βέβαια υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ο δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι ενώ είχε αποφασιστεί εδώ και μήνες να δημιουργηθεί εντός του hotspot χώρος για την κράτηση των παραβατικών, τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Για ό,τι συμβαίνει ξεκαθαρίζει ότι οι δήμοι δεν έχουν δυνατότητα παρέμβασης. «Αποκλειστικώς και μόνον πράξεις, παραλείψεις, αστοχίες και λανθασμένες κινήσεις της κυβέρνησης έχουν φέρει τα πράγματα ώς εδώ».

Στη Λέσβο στο ΚΥΤ βρίσκονται πάνω από 6.000 άτομα, ενώ προβλεπόταν η παραμονή για λίγες ημέρες, το μέγιστο 2.300 ατόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή