ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πώς έσκασε η βόμβα στα χέρια μου» – Τι αποκαλύπτει στην κατάθεσή του ο Λουκάς Παπαδήμος

«Πώς έσκασε η βόμβα στα χέρια μου» – Τι αποκαλύπτει στην κατάθεσή του ο Λουκάς Παπαδήμος

Ο τακτικός επισκέπτης των φυλακών Κορυδαλλού και συνομιλητής μελών των «Πυρήνων της Φωτιάς» Κ. Γιαγτζόγλου είχε αφήσει στίγμα στην ΕΛ.ΑΣ. από το 2011, όταν είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην Αθήνα. Ο προφυλακισμένος ως βασικός αποστολέας τρομο-δεμάτων και φακέλων εσωτερικού-εξωτερικού φέρεται να είχε αναλάβει τη συνέχισης δράσης της τρομοκρατικής οργάνωσης διατηρώντας ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με εγκλείστους. Στελέχη των διωκτικών αρχών χαρακτήρισαν «μοναχικό λύκο» των Γιατζόγλου, λέγοντας ότι αφετηρία των αποκαλύψεων στάθηκε το δέμα-βόμβα τον Μάρτιο στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τα τρομο-δέματα στο Κρυονέρι αλλά και τα υπολείμματα από τον μηχανισμό από το εσωτερικό του αυτοκινήτου του Παπαδήμου, φωτογραφία του οποίου παρουσιάζει η «Κ».

Ειδικότερα, αστυνομικοί είχαν στείλει στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) τα υπολείμματα του μηχανισμού και σε μονωτική ταινία είχε ανιχνευθεί DNA άγνωστου άνδρα, που ταυτιζόταν με εκείνο στο τρομο-πακέτο του Κρυονερίου.

Αφετηρία ωστόσο των εξελίξεων που οδήγησαν στη σύλληψή του ήταν η αποστολή τη 15η Μαρτίου δέματος-βόμβας στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Ο φάκελος με τα εκρηκτικά είχε εντοπιστεί από το προσωπικό ασφαλείας του υπουργείου και εξουδετερωθεί από πυροτεχνουργούς. Το επόμενο πρωί, η «Συνωμοσία» ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, ενώ ένα δεύτερο δέμα ανεφλέγη στα χέρια υπαλλήλου του ΔΝΤ στο Παρίσι. Ακολούθησε κινητοποίηση της Αντιτρομοκρατικής και των ΕΛΤΑ και μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα βρέθηκαν στο κέντρο διαλογής στο Κρυονέρι οκτώ πανομοιότυπα δέματα-βόμβες, με παραλήπτες ξένους αξιωματούχους. Με τη συνδρομή Ευρωπαίων πυροτεχνουργών, τα δέματα απενεργοποιήθηκαν χωρίς να καταστραφούν και στάλθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Σ’ ένα απ’ αυτά ανιχνεύθηκε γενετικό αποτύπωμα άγνωστου –τότε– άνδρα, που αργότερα αποδείχθηκε ότι ανήκει στον 29χρονο Γιαγτζόγλου.

Στο μεταξύ, τα τελευταία λεπτά πριν από την έκρηξη του παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου που έσκασε στα χέρια του, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του, αλλά και το τι αισθάνθηκε αμέσως μετά, περιγράφει στην κατάθεσή του ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Οπως εξηγεί «αρχικά λόγω του σχήματος και του όγκου του φακέλου νόμιζε ότι αυτός περιείχε κάποιο βιβλίο» και προσθέτει ότι «αφού τον άνοιξε, τον έφερε κοντά στα μάτια του για να ελέγξει το περιεχόμενό του». Τότε ήταν που διαπίστωσε, όπως λέει ότι «στο εσωτερικό του φακέλου υπήρχε αντί για ένα βιβλίο ένα κουτί που θύμιζε μεγάλη κασετίνα δισκετών CD».

Στη συνέχεια της κατάθεσής του που είχε δώσει στην ΕΛ.ΑΣ. στις 31 Μαΐου 2017, απόσπασμα της οποία δημοσιεύει «Το Βήμα της Κυριακής» περιγράφει επίσης με λεπτομέρεια τη συσκευασία του κουτιού και τον θόρυβο που ακούστηκε κατά την έκρηξη ενώ μιλάει και για τον οξύ πόνο που τον διαπέρασε.

«Ο φάκελος που μου είχε παραδοθεί λόγω του σχήματος και του όγκου του μου έδωσε την εντύπωση ότι περιείχε ένα βιβλίο το οποίο βρισκόταν από τη μία πλευρά του και η άλλη κενή. Ακολούθως άνοιξα τον φάκελο από την πλευρά που ήταν κενός σκίζοντάς τον με τα χέρια μου από άκρη σε άκρη. Κατόπιν της διάνοιξης του φακέλου τον έφερα κοντά στα μάτια μου προκειμένου να ελέγξω το περιεχόμενο αυτού. Τότε διεπίστωσα ότι δεν περιείχε βιβλίο αλλά ένα κουτί που έμοιαζε με μεγάλη κασετίνα δισκετών CD. To κουτί εξωτερικά έφερε πλαστικό περιτύλιγμα το οποίο ήταν ερμητικά κλεισμένο πιθανόν με τη χρήση μηχανής. Στη συνέχεια το απομάκρυνα από τα μάτια και το στήθος μου, το έθεσα πάνω στα πόδια μου και επιχείρησα να διαρρήξω το πλαστικό περιτύλιγμα που σας προανέφερα. Κατά τη διάρκεια αυτής μου της ενέργειας σημειώθηκε έκρηξη του κουτιού που είχα στα χέρια μου. Ταυτόχρονα άκουσα έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Η καμπίνα του αυτοκινήτου γέμισε καπνούς και αέρια και ένιωσα έντονα την πίεσή τους, καθ’ όσον το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινα τραντάχτηκε. Αισθάνθηκα οξύ πόνο και κάψιμο και αμέσως διαπίστωσα τα αίματα και τα τραύματα που είχα στο πρόσωπο», περιγράφει χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός στην κατάθεση.