Προς τις πύλες της Ακαδημίας

Προς τις πύλες της Ακαδημίας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την καθηγητική έδρα στο Πανεπιστήμιο, τον πρυτανικό θώκο στο ίδιο εμβληματικό ίδρυμα, τη θέση υφυπουργού στο υπουργείο Παιδείας αλλά και τις θεατρικές του ανησυχίες, ο Θεοδόσης Πελεγρίνης διεκδικεί θέση και στο πάνθεον της Ακαδημίας Αθηνών. Ο ίδιος, όπως επιβεβαίωσε, μιλώντας χθες στην «Κ», έχει θέσει υποψηφιότητα για την έδρα της Ιστορίας της Φιλοσοφίας και η στιγμή της κρίσης φθάνει. Θα διεκδικήσει τη θέση που έμεινε κενή μετά τον θάνατο (τον Φεβρουάριο του 2016) του αείμνηστου Κωνσταντίνου Ι. Δεσποτόπουλου, Ελληνα φιλοσόφου, με αντιστασιακή δράση, πανεπιστημιακού δασκάλου και υπουργού Παιδείας.

Ειδικότερα, τον περασμένο Φεβρουάριο η Ακαδημία προκήρυξε την πλήρωση μιας έδρας τακτικού μέλους της με τίτλο «Ιστορία της Φιλοσοφίας» στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», για την έδρα έχουν υποβληθεί συνολικά ακόμη 11 υποψηφιότητες –πλην του κ. Πελεγρίνη–, πανεπιστημιακών από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Ορος της διαδικασίας είναι οι υποψήφιοι να υποβάλουν στη Γραμματεία της Ακαδημίας εκτός από το βιογραφικό τους σημείωμα, και τα έργα τους σε τρία αντίτυπα.

Αυτή την περίοδο οι υποψήφιοι πραγματοποιούν εθιμοτυπικές επισκέψεις στα μέλη της Ακαδημίας, από τα οποία τελικά θα κριθεί και η πλήρωση της έδρας. Οι υποψήφιοι συναντούν τα μέλη της Ακαδημίας για να τους παρουσιάσουν το έργο τους, καθώς εύλογα οι ακαδημαϊκοί προέρχονται από διάφορους κλάδους της επιστήμης και των τεχνών. Η διαδικασία της επιλογής ξεκινάει από την εισήγηση τριμελούς επιτροπής που αποτελείται από ακαδημαϊκούς, η οποία κρίνει το έργο των υποψηφίων και τους κατατάσσει αξιολογικά, προκρίνοντας τρεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επικεφαλής της εισηγητικής επιτροπής για την έδρα της «Ιστορίας της Φιλοσοφίας» είναι ο Ευάγγελος Μουτσόπουλος, καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η τριμελής επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει εντός του προσεχούς διαστήματος την εισήγησή της στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών. Ωστόσο, οι συνολικά 12 ακαδημαϊκοί της Τάξης μπορούν να αλλάξουν την εισήγηση της τριμελούς επιτροπής. Η Τάξη είναι εκείνη που θα καταλήξει στην τριάδα των υποψηφίων, οι οποίοι θα κριθούν από την ολομέλεια των 47 της Ακαδημίας Αθηνών.

Και οι 12 υποψήφιοι έχουν αποτύπωμα στον επιστημονικό τους χώρο, ωστόσο ο κ. Πελεγρίνης είναι ο πιο γνωστός στο ευρύ κοινό, καθώς έχει διατελέσει υφυπουργός Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (από τις 25 Σεπτεμβρίου 2015 έως τις 5 Νοεμβρίου 2016) με αρμοδιότητες την Παιδεία Ομογενών και τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, την Αυτοτελή Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του υπουργείου και τη Διεύθυνση Βιβλιοθηκών, Αρχείων καθώς και την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση.

Βεβαίως, ο κ. Πελεγρίνης είναι γνωστός και από τη θητεία του ως πρύτανης του ΕΚΠΑ αλλά και την ενασχόλησή του με το θέατρο. Οπως είχε δηλώσει στην «Κ», «τα μεγάλα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, είπε ο πολύς Νίτσε, είναι το θέατρο και η φιλοσοφία. Υπάρχει μεταξύ τους μια εκλεκτική συγγένεια: ο διάλογος. Εάν μας έχει δώσει κάτι η αρχαία Ελλάδα, αυτό είναι ο διάλογος», εξηγεί. Στο πλαίσιο αυτό, καθώς ο ίδιος είναι καθηγητής Φιλοσοφίας, το θέατρο είναι μία φυσική εξέλιξη στην πορεία του. Ετσι, γράφει κείμενα που βασίζονται πάνω στην ιστορία σπουδαίων φιλοσόφων και τα παρουσιάζει στο θέατρο. Από το 2006 έχει παρουσιάσει, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε άλλες σκηνές, περί τα 15 θεατρικά έργα υπό τον γενικό τίτλο «Η Φιλοσοφία στη Σκηνή». Επίσης έχει πάρει μέρος στην ταινία, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Πιατά, «ΠΑΝ.δη.ΜΙΑ. (ΟΛΑ λοιπόν ΕΝΑ)».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή