Επίθεση κατά ΜΑΤ: Το προφίλ της «Αυτοάμυνας»

Επίθεση κατά ΜΑΤ: Το προφίλ της «Αυτοάμυνας»

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο τραυματισμός του μπάτσου είναι παρωνυχίδα μπροστά στην καθημερινή τρομοκρατία των αφεντικών». «Μια χειροβομβίδα για κάθε δακρυγόνο. Δύο σφαίρες για κάθε μπάτσο που σηκώνει χέρι». «Δράσαμε δύο φορές δίπλα στα καθάρματα των ΜΑΤ για να δείξουμε ότι το κοινωνικό κίνημα πρέπει να μην τους φοβάται. Σύντομα θα έρθει η ώρα τους». Αυτά αναφέρονται σε παλαιότερες προκηρύξεις της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα», η οποία βρίσκεται πίσω από την προχθεσινή επίθεση με καλάσνικοφ κατά αστυνομικών των ΜΑΤ, στην οδό Χαρ. Τρικούπη.

Για την επίθεση δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, ωστόσο η «ταυτότητα» των δραστών προέκυψε από τη βαλλιστική εξέταση σε τέσσερις κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης: τη συμβολή των οδών Ανδρέα Μεταξά και Ζωοδόχου Πηγής, μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Με το ίδιο καλάσνικοφ – «σφραγίδα» εξάλλου, τα μέλη της οργάνωσης έχουν πραγματοποιήσει τρεις ακόμα ένοπλες ενέργειες. Η πρώτη τον Μάιο του 2014 εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, τον Ιούλιο του 2016 εναντίον της πρεσβείας του Μεξικού και τον Ιανουάριο του 2017 και πάλι εις βάρος αστυνομικών των ΜΑΤ που εκτελούσαν υπηρεσία κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Για την επίθεση του περασμένου Ιανουαρίου δεν δημοσιεύθηκε κείμενο ανάληψης ευθύνης, κάτι που ενδέχεται να συμβεί τώρα μετά και τη δεύτερη επίθεση εναντίον του ίδιου στόχου. Και στο παρελθόν εξάλλου, η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» είχε με «κοινή» προκήρυξη αναλάβει την ευθύνη για περισσότερες από μία ενέργειες. Ηταν τον Νοέμβριο του 2016 όταν με κείμενο στο Athens Indymedia δήλωνε υπεύθυνη για την επίθεση εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ το 2014, την επίθεση κατά της πρεσβείας του Μεξικού και την επίθεση με χειροβομβίδα κατά της πρεσβείας της Γαλλίας, τον Νοέμβριο του 2016.

Ποιο είναι όμως το προφίλ της οργάνωσης που αποπειράθηκε να σκοτώσει αστυνομικούς των ΜΑΤ δύο φορές σε διάστημα μερικών μηνών; Οι εκτιμήσεις των αρμοδίων συγκλίνουν στα εξής: Πρόκειται για ένοπλη οργάνωση με «έδρα» τα Εξάρχεια. Διαθέτει περιορισμένο οπλοστάσιο και δεν αριθμεί περισσότερα από δύο με τρία μέλη. Πρόκειται για ενεργά «στελέχη» του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα οποία –πιθανολογείται– είχαν συμμετοχή στην ένοπλη διαδήλωση αναρχικών-πολιτοφυλάκων στα στενά των Εξαρχείων, την άνοιξη του 2016. Σύνθημα εκείνης της κινητοποίησης (video ένοπλων διαδηλωτών είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο) ήταν «Μαζική Λαϊκή Αυτοάμυνα: όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα». Η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» δρα όχι μόνο με βάση δική της «ατζέντα», αλλά επιλέγει να απαντά στις δράσεις και ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ. Η επίθεση του Ιανουαρίου έγινε τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα και η προχθεσινή μερικά εικοσιτετράωρα μετά τη σύλληψη του 29χρονου Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου. Αντίστοιχα χαρακτηριστικά έχει και η ένοπλη επίθεση κατά της πρεσβείας του Μεξικού. «Περιμέναμε μια ενέργεια ως απάντηση στην πρόσφατη σύλληψη για τα πακέτα-βόμβες αλλά όχι τόσο άμεση», δήλωσε αρμόδιος αξιωματούχος και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ενός ακόμα χτυπήματος τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Η ίδια πηγή εκτίμησε ότι οι βολές κατά των αστυνομικών των ΜΑΤ τον Ιανουάριο και τώρα προέρχονται όχι μόνο από το ίδιο όπλο αλλά πιθανότατα και το ίδιο χέρι. Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκαν τέσσερις κάλυκες. Από τις μαρτυρίες των αστυνομικών της διμοιρίας προκύπτει ότι ο δράστης ήταν ένας, δίχως να αποκλείεται το ενδεχόμενο να είχε ομάδα υποστήριξης.

Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προχωράει σε αναθεώρηση του σχεδίου φύλαξης των γραφείων του ΠΑΣΟΚ. Μία από τις προτάσεις που επεξεργάζεται είναι να τοποθετήσει δύο αλεξίσφαιρες σκοπιές.

Παπαδήμος: Η βία δεν λύνει προβλήματα

Θετικό γεγονός χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τη σύλληψη του 29χρονου Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου, ο οποίος κατηγορείται για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του με παγιδευμένο δέμα. Ο κ. Παπαδήμος έκανε χθες την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την επίθεση που δέχθηκε στις 25 Μαΐου, προσερχόμενος στην Ακαδημία Αθηνών, όπου είναι πρόεδρος. Κατά την άφιξή του δήλωσε: «Είναι θετικό το γεγονός ότι συνελήφθη ένα άτομο που είναι υπεύθυνο για πράξεις βίας και τρομοκρατίας. Η βία δεν λύνει τα προβλήματα, απλά τα οξύνει. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει τις πράξεις και την εμπλοκή του συλληφθέντος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή