Εξι στα δέκα μεταπτυχιακά προγράμματα έχουν δίδακτρα

Εξι στα δέκα μεταπτυχιακά προγράμματα έχουν δίδακτρα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γκρενόμπλ, Στρασβούργο, Μπολόνια, Ομπαν Σκωτίας, Πάφος και Λευκωσία. Πρόκειται για ορισμένες από τις ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες έχουν «εξακτινισθεί» μεταπτυχιακά προγράμματα των ελληνικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Ουσιαστικά, το «Κάθε πόλη και ΑΕΙ», σκωπτικό σύνθημα κατά της αλόγιστης ίδρυσης τμημάτων ΑΕΙ από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 για μικροπολιτικούς λόγους, έχει επεκταθεί στα μεταπτυχιακά προγράμματα, ο αριθμός των οποίων έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, συνολικά 640 μεταπτυχιακά προγράμματα λειτουργούν ή έχει προγραμματισθεί να λειτουργήσουν κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Εξ αυτών τα 545 είναι από πανεπιστήμια και τα 95 από ΤΕΙ. Πολλά εξ αυτών οργανώνονται από περισσότερα του ενός ιδρύματα, ενώ υπάρχουν και συνεργασίες ελληνικών με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Τα 640 προγράμματα αφορούν συνολικά 15 επιστημονικούς κλάδους (π.χ. ανθρωπιστικές επιστήμες, νομικές, θετικές επιστήμες, τέχνες, ψυχοπαιδαγωγικές επιστήμες για απόκτηση παιδαγωγικής επάρκειας, επιστήμες υγείας κ.ά.).

Τα έξι στα δέκα –δηλαδή, τα 382 από τα συνολικά 640 προγράμματα– έχουν δίδακτρα και εξ αυτών τα 312 οργανώνονται από πανεπιστήμια και τα 70 από ΤΕΙ. Παρότι τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα στα ΤΕΙ είναι λιγότερα από εκείνα των πανεπιστημίων, ποσοστιαία τα αμειβόμενα είναι περισσότερα. Το 73,6% των μεταπτυχιακών στα ΤΕΙ έχει δίδακτρα, έναντι του 57% στα πανεπιστήμια. Τα δίδακτρα ξεκινούν από τα 500 ευρώ και φθάνουν στα 9.750 ευρώ. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Πάντειο δεν έχουν δίδακτρα (το ΕΜΠ έχει δίδακτρα σε ένα πρόγραμμα που οργανώνει μαζί με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Από τα 640 τα 188 προσφέρουν τη δυνατότητα του part-time, ενώ τα πέντε είναι εξ αποστάσεως.

Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος δεν έχουν υπάρξει αλλαγές σε σχέση με τα πτυχιακά προγράμματα, καθώς ο νόμος Γαβρόγλου, που ψηφίσθηκε τον Αύγουστο, θα εφαρμοστεί από το 2018-2019. Αρα για τους φοιτητές που θα εγγραφούν φέτος θα ισχύσει το παλαιό καθεστώς, κυρίως στο σκέλος των διδάκτρων. Το ίδιο ισχύει και για τις αμοιβές των πανεπιστημιακών που διδάσκουν στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Ο νόμος Γαβρόγλου ορίζει ότι ένα ποσοστό των μεταπτυχιακών φοιτητών θα σπουδάζει δωρεάν (με οικονομικά κριτήρια η επιλογή τους) ενώ θέτει πλαφόν στις αμοιβές των διδασκόντων.

Το υπουργείο Παιδείας δημιούργησε ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα μεταπτυχιακά προγράμματα, η οποία είναι προσβάσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://masters.minedu.gov.gr (και μέσω της ιστοσελίδας www.minedu.gov.gr), και παρέχει στους ενδιαφερομένους ολοκληρωμένη πληροφόρηση για κάθε πρόγραμμα (ίδρυμα διοργάνωσης, πόλη διεξαγωγής του, κατευθύνσεις, τέλη φοίτησης, προθεσμία υποβολής αιτήσεων κ.λπ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή