ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλάκα – «Μα είναι η καθημερινότητά μας, με τον καιρό, δεν τα βλέπουμε»

Πλάκα – «Μα είναι η καθημερινότητά μας, με τον καιρό, δεν τα βλέπουμε»

Χθες το πρωί, επέστρεψα στα ίδια σημεία τα οποία είχα επισκεφθεί λίγες ώρες νωρίτερα. Ο καιρός, παρά τη βροχή, επιτρέπει ακόμα βόλτες, πόσο μάλλον για τους βόρειους τουρίστες, για τους οποίους αυτός ο καιρός είναι άνοιξη. Η ζωή στην Πλάκα συνεχίζεται όπως κάθε μέρα. «Δεν σας ενοχλούν όλοι αυτοί οι βαμμένοι τοίχοι;» ρωτώ «παλιά καραβάνα» εστιατορίου της περιοχής. «Μα είναι η καθημερινότητά μας. Με τον καιρό, δεν το βλέπουμε», με αποστόμωσε.

Προκαλεί προβληματισμό ότι το «συνηθίζω» και το «δεν βλέπω, δεν ακούω, δεν μιλάω» διαχέονται, απειλώντας τη κοινωνική συνοχή της πρωτεύουσας. Η αδιαφορία απέναντι στον κόπο του άλλου να διατηρήσει το σπίτι ή το κατάστημά του καθαρό, συμβάλλοντας στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης του, αλλά και η αδιαφορία απέναντι στα γεγονότα καταδεικνύουν το επίπεδο κοινωνικής συνοχής και λειτουργίας της δημοκρατίας σε μια σύγχρονη πρωτεύουσα. Στελέχη του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών λένε στην «Κ» ότι τα παράπονα και οι καταγγελίες για τη βρωμιά από καταστηματάρχες της Πλάκας είναι στην ημερήσια διάταξη. «Συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Αθηναίων, προσπαθώντας να εφαρμόσουμε πιλοτικά προγράμματα συντονισμού. Δεν είναι μόνον ευθύνη του δήμου. Φταίμε και εμείς που δεν βγάζουμε τα σκουπίδια συντονισμένα. Οταν, μάλιστα, ζητήσαμε από τον δήμο να μεσολαβήσει στο ΚΑΣ για να εξετάσουμε το ενδεχόμενο δημιουργίας υπόγειων κάδων, το Συμβούλιο φάνηκε ανένδοτο. Η Αθήνα δεν διαθέτει υποδομές για να βελτιώσει αποτελεσματικά την εικόνα της».

Μάλιστα, σύμφωνα με περυσινή ποιοτική έρευνα της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών για τους ξένους επισκέπτες της Αθήνας, τη χαμηλότερη βαθμολογία πήρε η πρωτεύουσα στη δημόσια καθαριότητα. Ειδικότερα, οι ξένοι επισκέπτες των αθηναϊκών ξενοδοχείων απάντησαν ότι τους έχουν κάνει αρνητική εντύπωση τα ατελείωτα γκράφιτι.

«Τυχαίνει πολλά βράδια, μαζεύοντας το μαγαζί για κλείσιμο, να σταματήσει παρέα για να ζητήσει αλκοόλ, πολλές φορές απαιτώντας το στο τσάμπα. Εχει τύχει αρκετές φορές να… ξυπνήσουμε αστέγους ή τοξικοεξαρτημένους που είχαν καταλύσει στην αυλή και στην είσοδο του μαγαζιού. Περιμένουμε τη μέρα που θα τους βρούμε να κοιμούνται μέσα. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει σε όλη την Αθήνα;» λέει στην «Κ» σαραντάρης σερβιτόρος πολυσύχναστου καφέ της Λυσίου.

«Οταν λέω ότι ζω στην Πλάκα, όλοι αντιδρούν με θαυμασμό και ίσως ζήλια. Το ξέρω ότι είναι προνόμιο να μπορείς να μένεις… στις αρχές του 20ού αιώνα. Κανείς, όμως, δεν έχει φανταστεί πώς είναι μερικά βράδια εδώ γύρω. Εχετε δει το “28 μέρες μετά” του Ντάνι Μπόιλ, με το έρημο Λονδίνο; Αργά τη νύχτα, ειδικά φθινόπωρο και χειμώνα, σημεία στην Πλάκα δεν έχουν τίποτα να… ζηλέψουν από τα Εξάρχεια. Παρατηρήσατε πόσους συναγερμούς και τι συστήματα ασφαλείας έχουν πολλά σπίτια και καταστήματα εδώ γύρω; Δεν είναι μόνον ότι στη γειτονιά κατοικούν άνθρωποι συγκεκριμένου στάτους. Προσωπικά, νιώθω ότι ζω σε μια περιοχή με δύο πρόσωπα: άλλo το πρωί, άλλo το βράδυ», μου λέει βιομηχανικός σχεδιαστής που ζει κοντά στο Σινέ Παρί.

Προτού κλείσω αυτό το κείμενο, μπαίνω στο Instagram – είναι ένας τρόπος να δεις πώς βλέπουν οι άλλοι την πόλη σου. Αναζητώ την τοποθεσία «Plaka». Μετρώ τις φωτογραφίες που απεικονίζουν τοίχους με γκράφιτι. Κάποιοι, δίχως να το ξέρουν, αποκαλύπτουν το πρόσωπο της πόλης. Κι αυτό δεν μπορεί να το αγνοήσει κανείς.