«Οταν το φως χορεύει», η ποίηση του Σεφέρη ξαναζωντανεύει στο Ιδρυμα Θεοχαράκη

«Οταν το φως χορεύει», η ποίηση του Σεφέρη ξαναζωντανεύει στο Ιδρυμα Θεοχαράκη

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δευτέρα βράδυ στη Βασιλίσσης Σοφίας, οι σφυρίχτρες των τροχονόμων είχαν πάρει φωτιά για να συντονίσουν την έλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ιδρυμα Θεοχαράκη. Δύο λεπτά πριν από τις 8 μ.μ., συνεπής στο ραντεβού, ο Προκόπης Παυλόπουλος πέρασε το κατώφλι του φωταγωγημένου κτιρίου για να τελέσει τα επίσημα εγκαίνια μιας έκθεσης – σταθμού για τη φετινή σεζόν.

Τίτλος της: «Γιώργος Σεφέρης. Οταν το φως χορεύει μιλώ δίκαια», με την ποίηση του νομπελίστα να σμίγει έργα Ελλήνων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από τους στίχους του. Το αφιέρωμα για τον σπουδαίο μας ποιητή έχει περισσή αξία: Σε μια εποχή αντιπνευματική, μας θυμίζει την ουσία του λόγου του Σεφέρη και φανερώνει τη διαχρονική ακτινοβολία του στο εικαστικό πεδίο. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ιδρυμα αποτίει φόρο τιμής στην ποίηση. Στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει εκθέσεις για τον Ελύτη και τον Καβάφη. Με μεράκι, με μέτρο και σεβασμό, χωρίς απολιθωμένες προσεγγίσεις αλλά με τη ζωντάνια της τέχνης.

Στην είσοδο, ο οικοδεσπότης Βασίλης Θεοχαράκης με τη σύζυγό του Μαρίνα υποδέχονταν όλους στο δεύτερο σπιτικό τους, με ένα χαμόγελο και μια καλή κουβέντα. Το ισόγειο, γεμάτο από επισήμους και πλήθος κόσμου. Παρούσα η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η Αννα Λόντου, κόρη της Μαρώς Σεφέρη από τον πρώτο της γάμο, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης ευδιάθετος με το σκούρο του μπλέιζερ, φίλοι και γνωστοί. Τον τόνο, όμως, έδιναν κυρίως οι εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση: από τον Σωτήρη Σόρογκα και τον Κώστα Τσόκλη μέχρι τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, την Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, τον Μανώλη Χάρο, τη Βάνα Ξένου, την Αφροδίτη Λίτη, τον Θανάση Μακρή, όλοι έσπευσαν να είναι παρόντες αυτή τη σημαντική βραδιά. «Ηθικοί αυτουργοί» της έκθεσης, ο Τάκης Μαυρωτάς που επωμίστηκε την επιμέλεια με μαεστρία και ο Παναγιώτης Ροϊλός, καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, κάτοχος της έδρας «Γιώργος Σεφέρης» στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Από κοινού επέτυχαν αυτήν την ισορροπημένη σύζευξη ανάμεσα στα ποιήματα, στα έργα, στις πρώτες εκδόσεις και στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Σεφέρη, που φιλοξενούνται ως ξεχωριστό corpus σε έναν όροφο. Ειδική θέση έχει και το Νομπέλ του ποιητή που παραχωρήθηκε ευγενώς από το Μουσείο Μπενάκη.

Πρώτος, πήρε τον λόγο ο Βασίλης Θεοχαράκης για να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που τίμησε με το θεσμικό κύρος του την εκδήλωση. Η Λυδία Κονιόρδου βρήκε την ευκαιρία να απαγγείλει μία ακόμα φορά τους στίχους του Σεφέρη, που την έκαναν διεθνώς διάσημη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με το ίδιο πάθος εκείνης της βραδιάς. Ο Παναγιώτης Ροϊλός αναφέρθηκε στα 40 χρόνια από τη δημιουργία της έδρας «Γ. Σεφέρη» και ο Τάκης Μαυρωτάς μίλησε με αγάπη για τους εικαστικούς που συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό στην έκθεση. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με συναίσθημα και γνώση, αποκάλυψε πως πρωτοσυναντήθηκε με την ποίηση του Σεφέρη, ήδη από την εφηβεία του. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τον Ιανουάριο, προσφέροντας στους επισκέπτες μια (προσωρινή έστω) αίσθηση ανάτασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή