Οι σπουδές ενεργοποιούν τα όνειρά τους

Οι σπουδές ενεργοποιούν τα όνειρά τους

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε πρωί περιμένει στωικά το λεωφορείο έξω από τον καταυλισμό του Σκαραμαγκά. «Mέχρι την Ομόνοια διαρκεί 40 λεπτά, από εκεί μετεπιβιβάζομαι στο μετρό», διηγείται στην «Κ» ο 22χρονος Μοχάμαντ από τη Συρία, που δεν τον απασχολεί η απόσταση. Λογικό, καθώς ο τελικός προορισμός του είναι το Deree College. Ο Μοχάμαντ είναι ένας από τους 78 πρόσφυγες που επελέγησαν στο πρόγραμμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα «Education Unites: From Camp to Campus» και φοιτούν στα αμερικανικά κολλέγια της Ελλάδας: στο Deree του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και στο Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Ο ενθουσιασμός του Μοχάμαντ, που είχε σπουδάσει δύο χρόνια μηχανολόγος ηλεκτρολόγος στο Χαλέπι και τώρα παρακολουθεί ταχύρρυθμα μαθήματα αγγλικών, είναι εύλογος, καθώς η επιλογή του στο πρόγραμμα του έδωσε το «διαβατήριο» για να εκπληρώσει ένα όνειρο ζωής: να σπουδάσει στη Μ. Βρετανία. «Από τον Δεκέμβριο του 2018 θα φοιτώ στο Business School Liverpool», δηλώνει περιχαρής ο 22χρονος, τον οποίο η Υπηρεσία Ασύλου έχει αναγνωρίσει ως πρόσφυγα.

Η αρνητική, όμως, γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Ασύλου έχει βυθίσει σε προβληματισμό τον Μεχρντάντ, τον ταλαντούχο 24χρονο από το Ιράν. O Μεχρντάντ σπούδαζε στο πολυτεχνείο του Isfahan, ενώ παράλληλα ήταν ποδοσφαιριστής και συνιδιοκτήτης καταστημάτων ένδυσης. «Ημουν… φυτό, όπως λέτε στην Ελλάδα», παρατηρεί σήμερα υπομειδιώντας, «είχα πάντοτε πολύ καλούς βαθμούς και έθετα υψηλούς στόχους». Η ζωή του θα κυλούσε απρόσκοπτα, αν ο Μεχρντάντ, που είχε μεγαλώσει σε αρμενική συνοικία, δεν αποφάσιζε να γίνει χριστιανός, κάτι που είναι παράνομο στην πατρίδα του. «Τα όσα ακολούθησαν ήταν τόσο δυσάρεστα, που δεν νοσταλγώ το Ιράν και την παλιά μου ζωή». O Μεχρντάντ μένει στον Ελαιώνα και εργάζεται ως διαπολιτισμικός διαμεσολαβητής σε πολλούς οργανισμούς. «Στο Deree έχω την ευκαιρία να γνωριστώ με περισσότερους συνομηλίκους μου Ελληνες», σημειώνει ο ίδιος, «μόλις κατορθώσω να παραλάβω το χαρτί του πτυχίου μου από το Ιράν, θέλω να συνεχίσω σε μεταπτυχιακό επίπεδο τις σπουδές μου».

Τα σχέδια της 37χρονης Λίζας από την Κίνα, που έφυγε από την πατρίδα της, είναι διαφορετικά. «Θέλω να μείνω στην Ελλάδα, μου αρέσει η χώρα και οι άνθρωποι», λέει με νόημα στην «Κ» η Λίζα, που μαθαίνει εντατικά αγγλικά στο Deree και ελληνικά στο δίκτυο μεταναστριών «Μέλισσα», ώστε να μπορεί να εργαστεί μελλοντικά ως διερμηνέας. «Εργάζομαι εθελοντικά σε πολλές ΜΚΟ», διευκρινίζει η ίδια, που δεν έχει καμία επαφή με συγγενείς ή φίλους στην Κίνα. Επισημαίνεται ότι προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι οι υποψήφιοι να είναι πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο. Για το χειμερινό εξάμηνο, που βρίσκεται εν εξελίξει, έκαναν αίτηση 400 άτομα. Από τώρα έως και τις 24 Νοεμβρίου γίνονται δεκτές αιτήσεις για το εαρινό εξάμηνο, όπου συνολικά θα προσφερθούν 100 θέσεις. Εξ αυτών, είκοσι προσφέρει το Webster University, που εντάσσεται τώρα στην πρωτοβουλία.

«Ρηξικέλευθο πρόγραμμα»

«Πρόκειται για ένα ρηξικέλευθο πρόγραμμα, ποτέ δεν είχαμε αποπειραθεί κάτι ανάλογο», αναφέρει στην «Κ» ο μορφωτικός ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ Μάικ Σνάιντερ, που δεν αποκλείει τα «Education Unites» να λειτουργήσουν ως πιλότος για ανάλογες πρωτοβουλίες σε χώρες που δέχονται μεγάλες προσφυγικές ροές. Η εμπειρία είναι μοναδική και για τους καθηγητές του Κολλεγίου. «Διδάσκω σε δύο τάξεις, η μία με μεικτή σύνθεση φοιτητών και η άλλη αμιγώς προσφυγική», εξηγεί στην «Κ» η κ. Μαρία Σφακιανάκη, καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας στο Deree. «Το εγχείρημα εξελίσσεται ανέλπιστα καλά: από την πρώτη μέρα οι μαθητές αντάλλασσαν μεταξύ τους τηλέφωνα και Facebook pages, για να μπορούν να επικοινωνούν και εκτός Κολλεγίου», περιγράφει, «το ηθικό των προσφύγων είναι όλο και καλύτερο, καθώς νιώθουν ότι ανήκουν κάπου και αυτό τους δίνει αυτοπεποίθηση». Τέλος, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι, «παρά τις αντιξοότητες, εργάζονται μανιωδώς για να εξελιχθούν», όπως παρατηρεί η κ. Σφακιανάκη, «είναι εξαιρετικά αφοσιωμένοι στο μάθημα». Στην ομαλή έκβαση συμβάλλουν, βέβαια, και οι υπόλοιποι σπουδαστές. «Οι φοιτητές μας επέδειξαν πνεύμα φιλοξενίας, αντίστοιχο με εκείνο των κατοίκων στα ακριτικά νησιά», καταλήγει ο κ. Σνάιντερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή