Δήλωση των πρώην μελών του Δ.Σ. του Τ.Α.Π. για τη μήνυση κατά της Ασπασίας Λούβη–Κίζη

Δήλωση των πρώην μελών του Δ.Σ. του Τ.Α.Π. για τη μήνυση κατά της Ασπασίας Λούβη–Κίζη

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση των πρώην μελών του Δ.Σ του Τ.Α.Π προκάλεσε η μήνυση κατά της κας Ασπασίας Λούβη-Κίζη, τέως Προέδρου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

Αναλυτικά η τοποθέτηση: 

Με το από 9/11/2017 Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (Π.Ε.Υ.Φ.Α.) πληροφορηθήκαμε ότι το Γενικό Συμβούλιο της ένωσης κατέθεσε μήνυση κατά της κας Ασπασίας Λούβη-Κίζη, τέως Προέδρου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (Τ.Α.Π.), για τις τάχα συκοφαντικές δηλώσεις της σχετικά με το ύψος των αμοιβών που καταβάλλει το Τ.Α.Π. στους αρχαιοφύλακες για υπερωριακή εργασία τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Η Π.Ε.Υ.Φ.Α. καλεί την κα Λούβη να αποδείξει την ορθότητα δήλωσής της ότι το ετήσιο ύψος των αμοιβών αυτών είναι 17 εκ., αμφισβητώντας το ποσό, τη στιγμή που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Π.Ε.Υ.Φ.Α. δήλωσε πρόσφατα στον Τύπο ότι «οι υπερωριακές και εξαιρέσιμες αμοιβές μόνιμων και έκτακτων αρχαιοφυλάκων φτάνουν τα 17 εκατ. ευρώ ετησίως. Αν το ποσό αυτό περάσει στο ΥΠ.ΠΟ., το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πιθανότατα θα το βρει πολύ υψηλό και θα ζητήσει περικοπές. Αν προχωρήσει αυτή η αλλαγή, την επομένη θα μπει λουκέτο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε ολόκληρη την Ελλάδα.» (Μ. Αδαμοπούλου, «Ποιοι βάζουν… βέτο στο ηλεκτρονικό εισιτήριο», ΤΑ ΝΕΑ, 18.7.2017).

«Αν το ποσό αυτό περάσει στο ΥΠΠΟ». Στη φράση αυτή βρίσκεται η ουσία της αντιπαράθεσης, που εκδηλώθηκε πολύ νωρίς μεταξύ της διοίκησης του Τ.Α.Π. υπό την Πρόεδρο κα Α. Λούβη και της Π.Ε.Υ.Φ.Α. Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το Τ.Α.Π. υποχρεώνεται να καταβάλλει σε αρχαιοφύλακες, υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού και όχι δικούς του, αμοιβές για Σαββατοκύριακα και αργίες, χωρίς να έχει την αρμοδιότητα ελέγχου ότι η υπερεργασία αυτή είναι πραγματική. Το καθεστώς αυτό είναι αδιαφανές και ενέχει τον κίνδυνο της κακοδιαχείρισης του δημόσιου χρήματος. Το Τ.Α.Π. υπό την κα Α. Λούβη πρότεινε την αλλαγή του Νόμου, έτσι ώστε το σχετικό κονδύλι να αποδίδεται από το Τ.Α.Π. στο Υπουργείο Πολιτισμού και να εγγράφεται στον προϋπολογισμό του, ώστε οι σχετικές αποζημιώσεις να καταβάλλονται από το ΥΠ.ΠΟ., που έχει την αρμοδιότητα του ελέγχου των υπαλλήλων του και των ημερών εργασίας τους. Σε αυτό το αυτονόητο αντέδρασε αμέσως με σφοδρότητα η Π.Ε.Υ.Φ.Α., απειλώντας με λουκέτο στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία μέσα στην υψηλή τουριστική περίοδο. Ανάλογη, άλλωστε, υπήρξε και η αντίδραση των συνδικαλιστών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού στο θέμα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, που λαμβάνει άφθονο δημόσιο χρήμα από το Τ.Α.Π., όταν η κα Α. Λούβη ζήτησε τον έλεγχο, την εξυγίανση και την αλλαγή του καταστατικού του.

Ως μέλη του Δ.Σ. του Τ.Α.Π. μέχρι τα μέσα του 2017 στηρίζουμε και τιμούμε την κα Α. Λούβη για το έργο της, που ήδη έφερε τους πρώτους καρπούς. Για τον καθημερινό αγώνα της να αναπτύξει έναν καθηλωμένο Οργανισμό και να αυξήσει τα δημόσια έσοδα από τις δραστηριότητές του, σε εκτέλεση της σχετικής κυβερνητικής εντολής, την οποία υπηρέτησε με όλες της τις δυνάμεις. Είμαστε στο πλευρό της και αυτή τη φορά, στην άδικη επίθεση που υφίσταται. Αγγελική Ευφροσύνη Δημάκου-Κιάου (τ. μέλος Δ.Σ. Τ.Α.Π.: Ιανουάριος 2016 – Αύγουστος 2017) Αγγελική Σκανδαλιάρη (τ. μέλος Δ.Σ. Τ.Α.Π.: Μάρτιος 2016 – Ιούνιος 2017) Γιάννης Καρλόπουλος (τ. μέλος Δ.Σ. Τ.Α.Π.: Απρίλιος 2015 – Αύγουστος 2017) Γιώργος Κεχαΐδης (τ. μέλος Δ.Σ. Τ.Α.Π.: Απρίλιος 2015 – Αύγουστος 2017) Κώστας Στρατής (τ. μέλος Δ.Σ. Τ.Α.Π.: Απρίλιος 2015 – Αύγουστος 2017)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή