Περιμένοντας τη βροχή στις θερινές σκηνές

Περιμένοντας τη βροχή στις θερινές σκηνές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 2.000 άνθρωποι στη Λέσβο, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, βρίσκονται σε καλοκαιρινές σκηνές, ενώ από ώρα σε ώρα αναμένεται η κακοκαιρία που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας να φτάσει και στα νησιά του Αιγαίου. Συνολικά στο νησί βρίσκονται εγκλωβισμένα 8.293 άτομα, πρόσφυγες και μετανάστες. Ανάλογη εικόνα και στη Σάμο, καθώς 2.397 στοιβάζονται σε χώρο που με δυσκολία χωράει 700 άτομα, με αποτέλεσμα πολλοί να προτιμούν τους χώρους εκτός hotspot. Είναι φανερό ότι η προετοιμασία για το ξεχειμώνιασμα, από την πλευρά της κυβέρνησης, παρά τις εξαγγελίες, δεν έχει αποδώσει στα νησιά, με αποτέλεσμα οι συνθήκες να επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα και η ζωή των προσφύγων και μεταναστών να τίθεται σε κίνδυνο. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αυξημένες καθημερινές αφίξεις. Χθες έφτασαν ακόμα 101 άτομα, ενώ από την Παρασκευή έως και την Κυριακή το βράδυ πάνω από 400 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στα ελληνικά νησιά.

Στα νησιά οι κάτοικοι βρίσκονται σε αναβρασμό καθώς καθημερινά κυκλοφορούν φήμες για τη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται αλλά δεν διαψεύδονται κιόλας.

Ο δήμαρχος Λέσβου Σπ. Γαληνός τονίζει στην «Κ» ότι «δεν έχουμε καμία πληροφόρηση ή ενημέρωση επισήμως». Ο ίδιος αναμένεται να προτείνει στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο την πραγματοποίηση γενικής απεργίας στη Λέσβο ως εκδήλωση δυσαρέσκειας για την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό και τις συνέπειές της στα νησιά. «Κλιμακώνοντας τις ενέργειές μας δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας να μη μείνουμε με σταυρωμένα χέρια απέναντι σε ό,τι συμβαίνει», τονίζει.

Την ίδια στιγμή 14 άτομα, πρόσφυγες (7 γυναίκες και 7 άνδρες), παραμένουν στο Σύνταγμα συνεχίζοντας για 13η ημέρα την απεργία πείνας και ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης με τους συγγενείς τους που βρίσκονται στη Γερμανία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πρωτοβουλία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, καταγγέλλονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις οικογενειακές επανενώσεις, που σύμφωνα με τη νομοθεσία θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν εντός εξαμήνου. Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι τόσο της ελληνικής όσο και της γερμανικής πλευράς σε συναντήσεις με εκπροσώπους των προσφύγων τόνισαν ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται σε γραφειοκρατικά εμπόδια και δεσμεύτηκαν ότι θα πραγματοποιηθούν όλες οι οικογενειακές επανενώσεις που έχουν εγκριθεί, ακόμα και μετά τη λήξη του εξαμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή