Κόβει ταχύτητα στις εθνικές οδούς το υπ. Υποδομών

Κόβει ταχύτητα στις εθνικές οδούς το υπ. Υποδομών

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποσύρει το υπουργείο Υποδομών την πρόβλεψη για αύξηση του ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους στα 150 χλμ./ώρα, όπως προβλεπόταν αρχικώς από το νομοσχέδιο για τις επιβατικές μεταφορές. Το όριο ταχύτητας θα παραμείνει στα 130 χλμ./ώρα, όπως ισχύει και σήμερα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών η πρόβλεψη για αύξηση του ορίου προερχόταν από μελέτη η οποία όμως επέβαλε την εξέταση της γεωμετρίας των αυτοκινητόδρομων, ώστε να διαπιστωθεί εάν μπορεί να αυξηθεί το όριο ταχύτητας. «Ηταν μια εισήγηση που τέθηκε στη διαβούλευση με τους ειδικούς. Μας έφεραν τα επιχειρήματά τους και αποσύρθηκε. Δεν έχουμε δογματισμούς, θα μείνει το όριο στα 130 χλμ.», ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης. Την αντίρρησή τους είχαν εκφράσει και μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.

Στο μεταξύ, άλλη πρόβλεψη του ίδιου νομοσχεδίου έχει προκαλέσει επίσης έντονες αντιδράσεις, με το ενδεχόμενο τροποποίησής της όμως να παραμένει ανοικτό. Χθες πραγματοποιήθηκε μοτοπορεία προς το υπουργείο Υποδομών από εκατοντάδες ιδιοκτήτες ATV, τετράτροχων μοτοσικλετών (γουρούνες), οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων τους σε όλους τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Στη συμβολή της λεωφ. Συγγρού με την Αμφιθέας είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 100 Κρητικοί με τις «γουρούνες» τους, οι οποίοι αργότερα άρχισαν να κινούνται προς το υπουργείο Υποδομών, όπου ενώθηκαν με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες τετράτροχων, φθάνοντας τους 350. Κατά πληροφορίες και αυτή η ρύθμιση πρόκειται να αλλάξει. Τα τετράτροχα οχήματα άνω των 125 κ.ε. με προδιαγραφές ασφαλείας θα μπορούν να κινούνται στο οδικό δίκτυο. Ωστόσο, θα προβλέπεται ειδική άδεια οδήγησης, που θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Για τις «γουρούνες» κάτω των 125 κυβικών, που έχουν λιγότερες προδιαγραφές ασφαλείας, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, θα υπάρχει προσωρινή διάταξη.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τετράτροχων μοτοσικλετών, η απόφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας τους στους δρόμους είναι αντίθετη με Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή