«Με εξαιρετική σκέψη και απόδοση οι Ελληνες πιλότοι»

«Με εξαιρετική σκέψη και απόδοση οι Ελληνες πιλότοι»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι η πρώτη φορά που πετάω με την ελληνική πολεμική αεροπορία. Πρόκειται για καλούς πιλότους, με δημιουργική σκέψη και εξαιρετική απόδοση», λέει στην «Κ» ο επισμηναγός Ισίκ της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας (IAF), ο οποίος μαζί με σχεδόν ακόμη 1.000 αξιωματικούς και προσωπικό εδάφους από οκτώ χώρες συμμετέχει στην αεροπορική άσκηση «Blue Flag 2017», η οποία έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες ολοκληρώνεται αύριο στη βάση Ούβντα στο νότιο Ισραήλ. Ο Ισίκ, πιλότος ενός F-16 V (ο τύπος στον οποίο επιθυμεί η Ελλάδα να αναβαθμίσει και μέρος του δικού της στόλου F-16) είναι υποδιοικητής μιας από τις ισραηλινές μοίρες αεροσκαφών που συμμετείχαν στην άσκηση. Τα ισραηλινά αεροπλάνα ανήκαν στην Κόκκινη δύναμη και όλων των υπόλοιπων χωρών (Ελλάδα, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Πολωνία και Ινδία) στην Μπλε δύναμη σε μια άσκηση που σύμφωνα με τον Ισίκ είναι «η καλύτερη από όσες έχω συμμετάσχει». Οπως εξηγεί στην «Κ» ο ίδιος αξιωματικός, στην «Blue Flag ’17» έχουν κληθεί να συνεργαστούν πιλότοι, τεχνικοί και αεροπορίες με αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά, τα οποία ξεκινούν από την πολυτυπία των αεροσκαφών (διάφοροι τύποι F-16, F-15, Mirage 2000, Eurofighter) μέχρι τους τρόπους εκπαίδευσης.

Η άσκηση δεν έχει βασικό σενάριο και εκείνο που θεωρείται άνευ προηγουμένου είναι ο πολύ μεγάλος αριθμός μαχητικών αεροσκαφών (πάνω από 70) που βρέθηκε πάνω από την έρημο του Νεγκέβ να εκτελεί εικονικές αερομαχίες, αλλά και προσβολές σε αντιαεροπορικά συστήματα και μονάδες στο έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι οι ασκήσεις που εκτελούνται αφορoύν την εκτέλεση τόσο αμυντικών όσο και επιθετικών σεναρίων, με βασικό ζητούμενο τη διαλειτουργικότητα και τη συνεργασία. Ο επισμηναγός Ισίκ κάνει λόγο για πολύ καλή εξέλιξη της άσκησης, ενώ την επόμενη φορά θα ήθελε να δει ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή από την ελληνική Π.Α.

Από την Ελλάδα έχουν σταθμεύσει και συμμετέχουν στην άσκηση τέσσερα F-16 Block 52+ Advance της 335 Μοίρας από την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Αραξο, μια αποστολή περίπου 50 πιλότων και τεχνικών. Στο Ισραήλ έχει ήδη μεταβεί και ο αρχηγός ΓΕΑ Χρ. Χριστοδούλου, προκειμένου να είναι παρών αύριο στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών που θα πραγματοποιηθεί για το κλείσιμο της άσκησης. Ο κ. Χριστοδούλου έχει ήδη συναντηθεί και με τον Ισραηλινό ομόλογό του Αμικάμ Νορκίν, προκειμένου να συζητήσουν την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις αεροπορίες των δύο χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή