Λέσβος: Σήμα κινδύνου από τον δήμαρχο του νησιού

Λέσβος: Σήμα κινδύνου από τον δήμαρχο του νησιού

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός μιλάει στην «Κ» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί λόγω του εγκλωβισμού χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων.

– Για ποιo λόγο αποφασίσατε να προχωρήσετε στην απεργία της Δευτέρας;

– Γιατί τους μιλάμε λογικά, προτείνουμε πράγματα αλλά δεν μας ακούν. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας έστειλε πριν από δύο εβδομάδες ένα σημείωμα και μου ζήτησε και πάλι να βοηθήσω, να βρεθούν ξενοδοχεία. Μα εγώ δεν είμαι ούτε ξενοδόχος ούτε θυρωρός. Εχουμε 8.300 ανθρώπους και οι χώροι που διαθέτουμε μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 3.500. Το πρόβλημα συνεχίζεται τόσους μήνες και συνεχώς διογκώνεται, με αποτέλεσμα να διασαλεύεται η κοινωνική συνοχή. Επέλεξαν πόλεμο και πόλεμο θα έχουν.

– Τι εννοείτε όταν λέτε ότι κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή στη Λέσβο;

– Στην περιοχή της Μόριας, όπου βρίσκονται τα 6.500 άτομα, υπάρχει μεγάλη βρωμιά, δεν προλαβαίνει να καθαριστεί ο χώρος λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων. Οι άνθρωποι που δεν χωρούν μέσα στο κέντρο γυρίζουν στα χωριά συνεχώς, μπαίνουν στις αυλές, στα κτήματα, στους μπαξέδες και παίρνουν πράγματα. Η κοινωνία σηκώνει πολλούς μήνες αυτό το βάρος, πλέον φοβάται. Και ξέρετε, ο φόβος είναι πάντα κακός σύμβουλος.

– Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξουν ακραίες αντιδράσεις;

– Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση για πολύ καιρό και διαρκώς προειδοποιώ. Σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή η κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης είναι υπό κατάληψη από πρόσφυγες. Σήμερα πήγα στον εισαγγελέα για αυτή την κατάσταση.

– Οι κάτοικοι της Λέσβου έδειξαν πραγματικά αλληλεγγύη το 2015. Εχει αλλάξει η διάθεση των ανθρώπων προς τους μετανάστες και πρόσφυγες;

– Βλέπετε; Τώρα μιλάμε συνέχεια για εξεγέρσεις και αντιδράσεις των κατοίκων. Εχει ξεχαστεί αυτό που πέτυχαν τα νησιά. Βοήθησαν να αλλάξει διεθνώς η εικόνα για τους Ελληνες. Από τον τεμπέλη Ελληνα πήγαμε στον αλληλέγγυο Ελληνα. Ομως δυστυχώς αυτός ο αλληλέγγυος γίνεται ρατσιστής. Δεν φταίει ο πολίτης, αλλά η αδιαφορία και η απραξία των κυβερνώντων.

– Τι προτείνετε;

– Ο γεωγραφικός περιορισμός είναι απαράδεκτος και ζητάμε ισοκατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα. Οι πολίτες της Λέσβου δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Ελληνες.

– Ωστόσο υπάρχει η κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας. Αν φύγουν 3.000 για την ενδοχώρα, ποιος μπορεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα έρθουν άλλοι τόσοι;

– Αυτό το λέει ο κ. Μουζάλας. Αλλά αν συμβεί αυτό, είναι ωμή καταστρατήγηση της συμφωνίας. Η κυβέρνηση αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν για να μας εκβιάσει. Να έρθει ο χειμώνας, να κρυώνουν τα παιδάκια και να μας υποχρεώσουν να δεχθούμε να γίνει το δεύτερο κέντρο φιλοξενίας. Αυτό είναι αδύνατον. Να φύγουν οι υπεράριθμοι, να μείνουμε με τους ανθρώπους που μπορούμε να φιλοξενήσουμε στις εγκαταστάσεις που έχουμε σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας για όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή