Το Κέντρο της Μόριας έτοιμο να εκραγεί

Το Κέντρο της Μόριας έτοιμο να εκραγεί

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνθήκες 2015 αρχίζουν όλα να θυμίζουν στη Λέσβο με τις συνεχείς αυξανόμενες ροές, τις σκηνές των προσφύγων στην κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης και το Κέντρο της Μόριας έτοιμο να εκραγεί, όπως έλεγαν χθες στην «Κ» ένστολοι που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία για τις συνθήκες εργασίας τους. Εχει περάσει μία εβδομάδα από την ανακοίνωση άρνησης του Δήμου Λέσβου στη δημιουργία νέου προαναχωρησιακού κέντρου και έντονα συζητείται το σενάριο να φτάσει στη Λέσβο μεγάλο πλωτό που θα χρησιμοποιηθεί ως δομή για να αποσυμφορηθεί η Μόρια.

Ο Μιχάλης Μπάκας, συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Βορείου Αιγαίου, συνόδευσε στη Μόρια την Μπάρμπαρα Λόχμπιχλερ, Γερμανίδα ευρωβουλευτή των Πράσινων, αντιπρόεδρο της υποεπιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τόνισε στην «Κ»: «Οριακές οι συνθήκες στη Μόρια με τριπλάσιους απ’ όσους μπορεί να δεχθεί η δομή και ιδιαίτερα μεγάλο το πρόβλημα για 1.000 παιδιά που είναι εκεί». Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εκκληση να απομακρυνθούν τα 350 ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά από το Κέντρο της Μόριας κάνουν στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής τα μέλη της «Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο» που έχουν εδώ και δύο χρόνια επικεντρώσει τις δράσεις τους στα παιδιά προσφύγων: «Οι υφιστάμενες δομές στο νησί δεν επαρκούν, πρέπει να μετακινηθούν στην ηπειρωτική χώρα. Χωρίς άλλη χρονοτριβή, επιβάλλεται η άρση του γεωγραφικού περιορισμού, για τα παιδιά, ώστε αμέσως μετά την καταγραφή τους, να φεύγουν αμέσως από το ΚΥΤ. Είναι κατά τη γνώμη μας η μόνη εφικτή και αποτελεσματική ενέργεια, τη στιγμή που συνεχίζονται οι αυξημένες ροές». 

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου ήταν ότι τέσσερις αστυνομικοί οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο επειδή δραπέτευσαν από το ΠΡΟΚΕΚΑ δύο μετανάστες που κρατούνταν προς απέλαση και στη συνέχεια συνελήφθησαν. «Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για τα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά εδώ και δύο χρόνια. Εχουμε μια πολιτική και φυσική ηγεσία που δείχνει αδιαφορία για τα προβλήματα των αστυνομικών, αλλά και της κοινωνίας. Από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο έχει καλλιεργηθεί κλίμα ανασφάλειας στον πολίτη. Η αστυνομία απασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το μεταναστευτικό. Εχουμε επισημάνει πολλές φορές αυτά τα προβλήματα, καταγγέλλουμε καθημερινά την κατάσταση, αλλά δεν εισακουόμαστε. Από δω και μπρος θα ακολουθήσουν κι άλλες κινητοποιήσεις και θα είμαστε καθημερινά στον δρόμο. Δεν είμαστε αναλώσιμοι», τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Δημήτρης Αλεξίου.

Την πρωινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Μόρια διαδέχθηκε η απογευματινή, με τους πρόσφυγες που κλείνουν 27 μέρες διαμονής στην πλατεία Σαπφούς να ζητούν ανθρώπινες συνθήκες και άμεσο απεγκλωβισμό όλων από τη Λέσβο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή