Θεσσαλονίκη: Γιορτές… με οριακή πλειοψηφία

Θεσσαλονίκη: Γιορτές… με οριακή πλειοψηφία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε οριακή πλειοψηφία αποφασίστηκε να… κάνουν και φέτος Χριστούγεννα οι Θεσσαλονικείς, σε ένα ακόμα θυελλώδες δημοτικό συμβούλιο. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, επιτέθηκε στον δήμαρχο για έλλειψη χριστιανικού πνεύματος, καθώς στον στολισμό της πόλης δεν είχε προβλεφθεί η τοποθέτηση φάτνης στην πλατεία Αριστοτέλους. «Ασφαλώς ξεχνάτε ότι έχει κλαπεί δύο φορές ο Χριστούλης και μία η Παναγία από τη φάτνη» αντέκρουσε ο δήμαρχος.

Πέντε από τους συνολικά 29 δημοτικούς συμβούλους που είχε εκλέξει η παράταξη του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη έχουν «αποστασιοποιηθεί», με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να ψηφίζουν κατά των προτάσεων της πλειοψηφίας ή να απέχουν από τις ψηφοφορίες. Το σύνολο των δημοτικών συμβούλων στη Θεσσαλονίκη είναι 49 και πολλά θέματα για να εγκριθούν από το δημοτικό συμβούλιο απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία. Κατά συνέπεια, οι εναπομείναντες στην παράταξη του δημάρχου 24 δημοτικοί σύμβουλοι δεν επαρκούν για να αποφασιστούν θέματα μεγάλης σημασίας για τη λειτουργία του δήμου, όπως για παράδειγμα η έγκριση του προϋπολογισμού. Η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου δεν δίνει μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας, με αποτέλεσμα κάθε συνεδρίαση να καταλήγει σε τσακωμούς και αντιπαραθέσεις. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης αντικατοπτρίζει το μέγεθος του προβλήματος που θα προκύψει στους δήμους με την εφαρμογή της απλής αναλογικής που προωθεί η κυβέρνηση.

Το ίδιο σκηνικό συνέβη και στην τελευταία συνεδρίαση, που το αντικείμενο συζήτησης ήταν οι εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου και ο στολισμός της πόλης για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Αρχικά εκφράστηκαν αντιρρήσεις σε σχέση με το κόστος. Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης μιλώντας στην «Κ» τόνισε ότι το συνολικό κόστος για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τον στολισμό εκτιμά δεν θα ξεπεράσει συνολικά τις 200.000 ευρώ. «Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα φτάσει τις 150.000 ευρώ, ενώ για τον στολισμό αναζητούνται χορηγοί και θα χρησιμοποιηθούν πολλά υλικά από τις προηγούμενες χρονιές. Ταυτόχρονα, σε συνεννόηση με τις 6 δημοτικές κοινότητες θα παρακινηθούν και οι πολίτες να συμμετέχουν και να στολίσουν τη γειτονιά τους» τονίζει.

Στη συνέχεια, όμως, η συζήτηση πήρε άλλη τροπή, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον δήμαρχο για έλλειψη θρησκευτικού συναισθήματος και τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο –από την παράταξη Μπουτάρη που ωστόσο μετά την καθαίρεσή του τηρεί αντιπολιτευτική στάση– να ζητεί οι συζητήσεις για το εορταστικό πρόγραμμα να ξεκινούν από τον Ιανουάριο για να υπάρχει χρόνος να μελετώνται όλες οι προτάσεις.

Τελικά η πρόταση του δημάρχου πέρασε με οριακή πλειοψηφία, εφόσον η νυν πρόεδρος Καλυψώ Γούλα άσκησε το δικαίωμά της για διπλή ψήφο.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης αποδίδει τη στάση των πέντε δημοτικών συμβούλων σε προσωπικές δυσαρέσκειες και παραδέχεται ότι έχουν προκληθεί πολλά προβλήματα λειτουργίας στον δήμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή