Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Να μην επαναληφθούν οι εικόνες ντροπής»

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Να μην επαναληφθούν οι εικόνες ντροπής»

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εντονη προειδοποίηση απηύθυνε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να μην επαναληφθούν οι περυσινές άθλιες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων στα ελληνικά νησιά, ενώ συγχρόνως διαπιστώνει σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού στη νησιωτική Ελλάδα.

Σε συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος επίτροπος για τα θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε χθες ότι η Ε.Ε. έχει δώσει γύρω στο 1,3 δισ. ευρώ για υποστήριξη στη χώρα, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο χρηματικό αλλά και συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές. «Ενθαρρύνουμε έντονα τη συνεργασία με τις τοπικές αρχές στα νησιά προκειμένου να δημιουργηθούν νέα κέντρα και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη δική μας υποστήριξη. Γνωρίζοντας την κατάσταση, δεν είναι θέμα μόνο τα χρήματα, αλλά η καλύτερη συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η επιτροπή ζητεί συνεχώς από τις ελληνικές αρχές να δημιουργήσουν επιπρόσθετες δυνατότητες υποδοχής και να κατασκευάσουν κλειστές κατάλληλες υποδομές στα νησιά.

Η ευθύνη για την περαιτέρω συνεργασία που ζητάει ο κ. Αβραμόπουλος «βρίσκεται στα χέρια των ελληνικών αρχών και των ΜΚΟ που πρέπει να συνεργαστούν», όπως ανέφερε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη σήμερα. Οπως είπε, πολλά εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Πέρυσι οι απρόβλεπτες καιρικές μεταβολές και ο βαρύς χειμώνας ανέδειξαν μια δραματική πτυχή αυτού του θέματος. «Συνθήκες απαράδεκτες για την πολιτισμένη Ευρώπη. Ηταν εικόνες ντροπής. Αυτές οι εικόνες δεν πρέπει να επαναληφθούν», είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Συγχρόνως, η Επιτροπή έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για να επεκτείνει το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίων, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., με σκοπό να φθάσει στις περίπου 2.000 θέσεις στα ελληνικά νησιά, επισήμανε ο αρμόδιος επίτροπος.

Πρόβλημα όμως εντοπίζεται και στο ρυθμό επιστροφής μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Οπως αναφέρεται στη μηνιαία έκθεση της Επιτροπής για τη μετανάστευση, «οι ελληνικές αρχές καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να εξασφαλιστεί η πραγματοποίηση αποτελεσματικών επιστροφών στην Τουρκία». Τα νούμερα άλλωστε είναι αποκαρδιωτικά, καθώς από τον Μάρτιο του 2016 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 1.969 επιστροφές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή