Πρεμιέρα για το e-εισιτήριο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρελθόν αποτελεί από σήμερα το χάρτινο εισιτήριο που δίνει, ύστερα από σημαντική καθυστέρηση, τη θέση του στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Τα προβλήματα στην εφαρμογή του νέου συστήματος δεν είναι λίγα, ωστόσο η κατάργηση της διάθεσης και χρήσης του χάρτινου εισιτηρίου αναμένεται να φέρει τις συγκοινωνίες ένα βήμα πιο κοντά στην ψηφιακή εποχή. Στο μεταξύ την επόμενη Δευτέρα ξεκινάει το κλείσιμο των πυλών σε σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού. Το κλείσιμο των πυλών θα γίνει σταδιακά, ανάλογα με την επιβατική κίνηση του κάθε σταθμού. Το νέο σύστημα αναμένεται να είναι πλήρως κλειστό (θα έχουν κλείσει όλες οι πύλες) έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Από σήμερα οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο ηλεκτρονικά προϊόντα, ενώ από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου εφαρμόζεται εκπτωτική πολιτική για την εξοικείωση του επιβατικού κοινού. Ολα τα ηλεκτρονικά προϊόντα είναι επαναφορτιζόμενα αλλά διαφέρει η διάρκεια ζωής τους. Ακόμη και το μεμονωμένο ενιαίο εισιτήριο, το οποίο επαναφορτίζεται, έχει διάρκεια ζωής περίπου ένα χρόνο, όπως ακριβώς και το πολλαπλό εισιτήριο (ATH.ENA Ticket), τα οποία αποτελούν ακριβώς το ίδιο προϊόν. Απλώς, στην πρώτη φάση του το πολλαπλό εισιτήριο δεν διέθετε την επιλογή αρχικής αγοράς μόνο ενός εισιτηρίου.

Σύμφωνα με την εκπτωτική τιμολογιακή πολιτική, σε περίπτωση αγοράς 5 εισιτηρίων παρέχεται έκπτωση 0,50 ευρώ με την τελική τιμή του εισιτηρίου να διαμορφώνεται στο 1,30 ευρώ. Στην περίπτωση αγοράς 10 εισιτηρίων η έκπτωση ανέρχεται σε ένα εισιτήριο (1,40 ευρώ) συν ακόμη 0,50 ευρώ, με την τελική τιμή του εισιτηρίου να διαμορφώνεται στο 1,23 ευρώ. Πρόκειται μάλιστα για τη φθηνότερη επιλογή. Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα αγοράς διπλού εισιτηρίου, κοινώς εισιτηρίου μετ’επιστροφής, με την έκπτωση να διαμορφώνεται στα 0,10 ευρώ και την τελική τιμή του ενός εισιτηρίου να ανέρχεται στο 1,35 ευρώ.

Οι τιμές της προσωποποιημένης (προσωποποιημένη ATH.ENA Card) και της απρόσωπης κάρτας (ATH.ENA Card) παραμένουν ως έχουν, ωστόσο και οι δύο κάρτες παρέχουν τη δυνατότητα φόρτισης με όλες τις παραπάνω εκπτωτικές επιλογές. Σημειώνεται ότι η διάρκεια ζωής και των δύο τύπων καρτών ανέρχεται στα δέκα χρόνια. Ολα τα προϊόντα επαναφορτίζονται σε όλα τα αυτόματα μηχανήματα (300), όλων των εκδοτηρίων των ΟΣΥ και των ΣΤΑΣΥ και στο δίκτυο των 200 περιπτέρων που έχουν ήδη δεχθεί τα ειδικά μηχανήματα (POS) του ΟΑΣΑ.

Ο ΟΑΣΑ παρέχει τη δυνατότητα υποβολής φακέλου με την αίτηση για προσωποποιημένη κάρτα έως και τις 30 Νοεμβρίου. Μέχρι προχθές είχαν γίνει αιτήσεις για 56.000 κάρτες με την παραπάνω διαδικασία και είχαν εκδοθεί οι 41.350.

Τα χάρτινα

Οσον αφορά τους κατόχους χάρτινων εισιτηρίων, σε περίπτωση που έχουν στη διάθεσή τους έως 10 εισιτήρια τότε μπορούν να προσέρχονται στα εκδοτήρια των ΣΤΑΣΥ στην «Ομόνοια» ή στα κεντρικά γραφεία των ΟΣΥ (Παρνασσού 6, Αγ. Ι. Ρέντη) προκειμένου να τα ανταλλάξουν με ισοδύναμα προϊόντα ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Για εκείνους που διαθέτουν πάνω από 10 εισιτήρια θα μπορούν να πραγματοποιήσουν την ανταλλαγή από την ερχόμενη Δευτέρα στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 15, Αθήνα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή