Γέλιο και συγκίνηση στη συνάντηση των σκιτσογράφων της «Κ» με αναγνώστες

Γέλιο και συγκίνηση στη συνάντηση των σκιτσογράφων της «Κ» με αναγνώστες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκ χαρακτήρος εγκρατής, η «Καθημερινή» διατηρούσε πάντοτε μια διακριτική απόσταση από το αναγνωστικό της κοινό. Δεν το πολιόρκησε με επιθετικές «προσφορές» και «δώρα», δεν έκανε ποτέ διαφήμιση του εαυτού της. Βασίστηκε στην ποιότητα της δημοσιογραφίας και στους παλαιούς δεσμούς εμπιστοσύνης που τη συνδέουν με τους αναγνώστες της. Κλείνοντας 100 χρόνια ζωής το 2019, η ιστορική μας εφημερίδα απευθύνει μια πρόσκληση γνωριμίας για να εορτάσουμε όλοι μαζί αυτήν τη σπουδαία επέτειο, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων. Ηδη, η πρώτη συνάντηση που έγινε προχθές το βράδυ στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, με πρωταγωνιστές τους τρεις σκιτσογράφους μας, γνώρισε τεράστια επιτυχία. Απέδειξε πως υπάρχει μια εγκάρδια σχέση αλληλοσεβασμού και συμπόρευσης με τους ανθρώπους που αγοράζουν την έκδοση στο περίπτερο ή είναι συνδρομητές μας.

Στην παρθενική από τις «Καθημερινές Συναντήσεις» –ακολουθούν και άλλες στο άμεσο μέλλον– πάνω από 250 αναγνώστες μας γέμισαν το αμφιθέατρο του μουσείου για να απολαύσουν μια ζωντανή συζήτηση με τον Ανδρέα Πετρουλάκη, τον Ηλία Μακρή και τον Δημήτρη Χαντζόπουλο. Με πτυχίο Ιατρικής ο πρώτος, Καλών Τεχνών ο δεύτερος και Φυσικών Επιστημών ο τρίτος, ακολούθησαν από νωρίς την κλίση τους προς το σκίτσο. Μίλησαν για το πώς αποφάσισαν να γίνουν γελοιογράφοι, θυμήθηκαν περιστατικά με πολιτικούς που τους πήραν τηλέφωνο για να διαμαρτυρηθούν, αποκάλυψαν πως η έμπνευση έρχεται με καθημερινή πειθαρχία και αφοσίωση. Υπογράμμισαν ότι η κρίση κάνει τη δουλειά τους πολύ πιο δύσκολη μιας και καλούνται να βγάλουν γέλιο από τα καθημερινά βάσανα των πολιτών. Η καλύτερη στιγμή της βραδιάς, βεβαίως, ήταν η προβολή μερικών πρόσφατων γελοιογραφιών τους, για την πετρελαιοκηλίδα στον Αργοσαρωνικό, την οδύσσεια της επένδυσης στο Ελληνικό, την επίσκεψη Τσίπρα στον Τραμπ κ.ά.

Η αφεντιά μου που ήταν στην ευχάριστη θέση να συντονίζει την κουβέντα, άκουγε κάθε τόσο την αίθουσα να τραντάζεται από τα γέλια. «Ξέρετε κάτι; Πρώτη φορά στα τόσα χρόνια καριέρας, ακούω επιτέλους από κοντά ανθρώπους να γελάνε με τα σκίτσα μου. Κάνουμε τις γελοιογραφίες μόνοι μας στο γραφείο και δεν έχουμε την άμεση αντίδραση των αναγνωστών», είπε συγκινημένος ο Ηλίας Μακρής έχοντας εισπράξει πολλές φορές χειροκροτήματα από το κοινό. Μετά το πέρας της εκδήλωσης και οι τρεις τους βρέθηκαν να υπογράφουν τα βιβλία με τα σκίτσα τους που δώρισε η «Κ» σε όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση. Δεκάδες αναγνώστες περίμεναν υπομονετικά να τους γνωρίσουν και να τους μιλήσουν. Οι σκιτσογράφοι πήραν συγχαρητήρια, αγκαλιές ακόμα και φιλιά, μα κυρίως εισέπραξαν την ανάγκη του κόσμου για χιούμορ γεμάτο από αξιοπρέπεια και ευφυΐα. Από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της αυξημένης προσέλευσης ήταν ο μεγάλος αριθμός φοιτητών, που φανερώνει ότι η «Καθημερινή», ακόμα και αν κλείνει τα 100, μπορεί να κλείσει και το μάτι στη νέα γενιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή