ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δυτική Αττική: «Σε 30 δευτερόλεπτα παρασύρθηκαν τα πάντα»

Δυτική Αττική: «Σε 30 δευτερόλεπτα παρασύρθηκαν τα πάντα»

Σε κάθε βήμα στο 1,6 χλμ. της οδού Κοροπούλη, στον δρόμο που μετατράπηκε σε χείμαρρο και έκοψε στα δύο τη Μάνδρα Αττικής, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο φως οι κάτοικοι φτυάριζαν όσα κατάπιε η λάσπη. Δεκάδες αυτοκίνητα σφηνώθηκαν σε δέντρα, μαντρότοιχους και προσόψεις καταστημάτων. Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού απεγκλώβιζαν ηλικιωμένες από σπίτια και ομάδες πυροσβεστών αναζητούσαν ακόμη αγνοουμένους.

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης έψαχναν τα ίχνη τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων, τριών οδηγών (δύο φορτηγών και ενός Ι.Χ. αυτοκινήτου) και ενός κυνηγού. Νωρίτερα, άνδρας 50 ετών είχε εντοπιστεί νεκρός στο υπόγειο του σπιτιού του στην τοποθεσία Γεφυράκι Νέας Περάμου. Την Τετάρτη είχαν βρεθεί στη Μάνδρα και άλλα θύματα της πλημμύρας σε ένα νοητό «Γ» που σχηματίζουν οι οδοί Αίαντος, Αγαμέμνονος, Στρατηγού Ρόκκα και Κοροπούλη. Αυτή φαίνεται πως ήταν και η πορεία που ακολούθησαν τα νερά κατεβαίνοντας ορμητικά από το όρος Πατέρας. Ο απολογισμός μέχρι χθες το βράδυ ήταν 16 νεκροί από την πλημμύρα στη Δυτική Αττική.

Σαν τσουνάμι

«Εγινε ένα ξέσπασμα, όπως είναι το τσουνάμι. Σε 30 δευτερόλεπτα είχε παρασύρει τα πάντα», λέει στην «Κ» ο Παναγιώτης Κοντολιός. Στεκόμαστε έξω από το σπίτι όπου το προηγούμενο πρωί ανασύρθηκε νεκρή από την Πυροσβεστική η 82χρονη πεθερά του. Το παράθυρο στο υπόγειο όπου βρισκόταν το κρεβάτι της έχει καλυφθεί με νερό. Τον 2015, η Πυροσβεστική την είχε απεγκλωβίσει από το ίδιο σημείο όταν έπειτα από πολύωρη βροχή και χαλαζόπτωση η στάθμη του νερού είχε ξεπεράσει το ένα μέτρο. Αυτή τη φορά όμως δεν πρόλαβαν να τη σώσουν. Ο χείμαρρος γκρέμισε την περίφραξη του οικοπέδου και το πεζοδρόμιο που βρισκόταν υπό κατασκευή έγινε τάφρος. Οσο βρισκόμαστε εκεί, όμως, δεν έχει εμφανιστεί ακόμη κάποιο συνεργείο για απάντληση των υδάτων.

Δύο γείτονες προσπαθούν να επιδιορθώσουν πρόχειρα την εξώπορτα στη μονοκατοικία της 82χρονης. Από την πίεση του νερού δεν έμειναν μεντεσέδες να την κρατούν όρθια. Στον ίδιο δρόμο, δύο τετράγωνα πιο πάνω, η Ιωάννα Πανταζή ήταν χθες εγκλωβισμένη στον πρώτο όροφο του σπιτιού της με τη μητέρα της, χωρίς ρεύμα. Δημοτικοί υπάλληλοι με ένα σχοινί τής ανέβασαν μπουκάλια με νερό και φαγητό. Εφόσον άνοιγε τη ξεχαρβαλωμένη εξώπορτα του ισογείου φοβόταν ότι αυτή θα κατέρρεε και το σπίτι θα ήταν πλέον εκτεθειμένο σε νέα πλημμύρα ή πλιάτσικο. «Δεν έχουμε ρεύμα, ούτε ενημέρωση. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει», λέει. Νωρίτερα, η ομάδα ΔΙΑΣ Ελευσίνας είχε συλλάβει τέσσερα άτομα στη Μάνδρα για κλοπές σε εταιρείες και οικίες από τις οποίες έλειπαν οι ιδιοκτήτες τους.

Αλληλοβοήθεια

«Περιμέναμε καταστροφή, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό», λέει η κ. Πανταζή όταν θυμάται και άλλες πλημμύρες στο παρελθόν με πιο πρόσφατη αυτή του 2015. «Δέχομαι ότι οι ποσότητες νερού μπορεί να ήταν βιβλικών διαστάσεων. Τα παράπονά μας, όμως, είναι πολλά. Τα αντιπλημμυρικά έργα αποδείχθηκαν προεκλογικές υποσχέσεις», προσθέτει. Ο κ. Κοντολιός εξηγεί ότι το 2015 η οδός Κοροπούλη πλημμύρισε όταν μετατοπίστηκε η βροχή βορειότερα, όπως συνέβη και το πρωί την περασμένης Τετάρτης.

Τις πρώτες ώρες της καταστροφής, προτού φτάσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι κάτοικοι προσπαθούσαν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον. Με τη συνδρομή γειτόνων της απεγκλωβίστηκε μια ηλικιωμένη και πέρασε τη νύχτα στο σπίτι της Στέλλας Ανδρώνη. «Το νερό είχε φτάσει μέχρι εδώ, μέσα στο σπίτι της», λέει και δείχνει τον λαιμό της. Το πρωί της Τετάρτης, μέχρι να κοπάσει ο χείμαρρος, άλλη γειτόνισσά της κρατιόταν από τον μαντρότοιχο στην πίσω πλευρά του σπιτιού της. Πέρασε εκεί, σκαρφαλωμένη, τέσσερις ώρες.