Ενταση μετά την πορεία του Πολυτεχνείου

Ενταση μετά την πορεία του Πολυτεχνείου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιθανότητα των εκτρόπων δεν επηρέασε τη συμμετοχή στη χθεσινή πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της 44ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Πόσο μάλλον που οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες ήταν ένας επιπλέον αποθαρρυντικός παράγοντας. Τελικά υπολογίζεται ότι στην πορεία μετείχαν περίπου 10.000 διαδηλωτές.

Ειδικότερα, η κατάληψη από αναρχικούς, που κράτησαν κλειστό τον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου από την περασμένη Κυριακή έως και την Τετάρτη, πρώτη ημέρα του «τριημέρου», κηλίδωσε τον φετινό εορτασμό. Ωστόσο, το άνοιγμα των πυλών του ΕΜΠ την Πέμπτη συνέβαλε στη διάσωση της επετείου, αφού πολίτες και σωματεία κατέθεσαν στεφάνια, ενώ αρκετοί μαθητές μαζί με τους γονείς τους πέρασαν χθες από τον ιστορικό χώρο. Νωρίς το μεσημέρι χθες και προτού ξεκινήσει η πορεία, περίπου 50 άτομα που μετείχαν στην κατάληψη του ΕΜΠ αποχώρησαν παίρνοντας μαζί τους τα είδη ρουχισμού και κάμπινγκ που είχαν μεταφέρει από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο εντός του Ιδρύματος για να κοιμηθούν. Αφού αποχώρησαν, οι διμοιρίες των ΜΑΤ απέκλεισαν το ΕΜΠ, που έδειχνε κενό.

Κατόπιν πραγματοποιήθηκαν δύο πορείες με διαφορετική ώρα έναρξης, αλλά την ίδια κατάληξη, στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Η πρώτη ήταν του ΚΚΕ και η δεύτερη από άλλους φοιτητές, συλλογικότητες και αντιεξουσιαστές.

Οταν το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία, που ηγείται πάντα όλης της πορείας, έφτασε έξω από τη Βουλή, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των καταστροφικών πλημμυρών στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο. Μόλις έφτασαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία, όπως κάθε χρόνο, οι διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν.

Η φετινή πορεία διεξήχθη υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στα οποία μετείχαν περίπου 7.000 αστυνομικοί. Συγκεκριμένα, στην υλοποίηση του σχεδίου της ΓΑΔΑ συμμετείχαν το σύνολο των ανδρών της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων, εκατοντάδες αστυνομικοί με πολιτικά της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ακόμη και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στη Βουλή για την επέτειο, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι εύκολο και βολικό να μένουμε μόνο στη διαπίστωση των σημερινών προβλημάτων, των ιδιαίτερα σοβαρών προβλημάτων. Το έχουμε πει και ας το ξαναπούμε με αφορμή τη σημερινή μέρα. Υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας σε ορισμένα πανεπιστήμια. Για ποιους λόγους όμως; Ας κάνουμε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τους βαθύτερους λόγους και να μη μείνουμε σε επιφανειακές διαπιστώσεις. Τους λόγους περιθωριοποίησης της νεολαίας. Τα σοβαρά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει αυτοκριτικά το εργατικό και φοιτητικό κίνημα. Ας στοχαστούμε τις νέες πραγματικότητες της κοινωνίας μας και, μέσα από έναν δημοκρατικό διάλογο, ας δημιουργήσουμε τους όρους υπέρβασης των αδιεξόδων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή