Οι βιώσιμες εκφάνσεις της βιομηχανίας μόδας, στην Κυψέλη

Οι βιώσιμες εκφάνσεις της βιομηχανίας μόδας, στην Κυψέλη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελκυστική, λαμπερή και με γιγαντιαία οικονομικά συμφέροντα, η βιομηχανία της μόδας ασκεί επιρροή σε μικρούς και μεγάλους. Η ίδια βιομηχανία κερδίζει και το «αργυρό» μετάλλιο ως δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής του περιβάλλοντος μετά τη βιομηχανία του πετρελαίου, ενώ καταγράφεται κι ως το νούμερο 2 παγκοσμίως σε σχέση με την ανθρώπινη δουλεία. Στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, αύριο, το Global Fashion Disruptors παρουσιάζει τις διαφορετικές εκφάνσεις μιας μόδας που μπορεί να είναι βιώσιμη και θέτει ένα απλό, αλλά όχι πάντα εύκολο να απαντηθεί, ερώτημα: «Ποιος έφτιαξε τα ρούχα μου;». Η ερώτηση τίθεται από το 2013 από το διεθνές κίνημα Fashion Revolution, μια παγκόσμια «αντίδραση» στην τραγωδία της 24ης Απριλίου της ίδιας χρονιάς, όταν το oκταώροφο κτίριο Rana Plaza –30 χλμ. έξω από την πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές– κατέρρευσε, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 1.127 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 2.450. Το συγκρότημα φιλοξενούσε, μεταξύ άλλων, πέντε υφαντουργίες που εξυπηρετούσαν την παραγωγή «γρήγορης» μόδας.

«Στην Κυψέλη οργανώνουμε μια πολιτισμική γιορτή πάνω στη βιώσιμη μόδα με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, η οποία ενώνει όλους τους τομείς συμφερόντων, από τους σχεδιαστές και την παραγωγή μέχρι τους καταναλωτές, κάτω από την ομπρέλα του παγκόσμιου κινήματος Fashion Revolution», λέει στην «Κ» η δρ Φιόρη Ζαφειροπούλου, επικεφαλής του Fashion Revolution Greece.

Στην Κυψέλη, το «παρών» δίνει η «ξεσηκωτική» Βρετανίδα Ορσολα ντε Κάστρο, συνιδρύτρια και διευθύντρια του διεθνούς κινήματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες και συζητήσεις γύρω από θέματα όπως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα στην αλυσίδα παραγωγής και οι συνθήκες εργασίας, καθώς και εργαστήρια, επίδειξη μόδας, μπαζάρ, ανταλλαγές και ανακύκλωση ρούχων, δράσεις για παιδιά και έκθεση προσφύγων και Ελλήνων καλλιτεχνών. Στην ατζέντα επίσης προβολές ταινιών, μεταξύ των οποίων η παγκόσμια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ της Daphne Bengoa, «One Over Many», εμπνευσμένο από το ελληνικό κοινωνικό εργοστάσιο μόδας SOFFA. Η μέρα ολοκληρώνεται με πάρτι, χορούς και έθνικ γαστρονομικές επιλογές. Οι δράσεις ξεκινούν στις 11 π.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Ενώνουμε τη φωνή μας με την παγκόσμια κοινότητα, η οποία τον περασμένο Απρίλιο [σ.σ. κάθε Απρίλιο, το Fashion Revolution “θυμάται” και παρουσιάζει νέες καμπάνιες και στόχους] δημιούργησε 550 εκατ. ψηφιακά αποτυπώματα στο #whomademyclothes», συμπληρώνει η δρ Ζαφειροπούλου. «Και αρχίζουμε να κάνουμε την ίδια ερώτηση, “ποιος έφτιαξε τα ρούχα μου”, στο Διαδίκτυο αλλά και στα καταστήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή