«Μπλόκο» κατοίκων στον ΧΥΤΑ Αιγείρας

«Μπλόκο» κατοίκων στον ΧΥΤΑ Αιγείρας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ολιγόωρο αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Αιγείρας προχώρησε σήμερα ομάδα κατοίκων της περιοχής. Όπως υποστηρίζουν, ο ΧΥΤΑ είναι υπερκορεσμένος και λειτουργεί πλέον χωρίς νόμιμη άδεια. Από την πλευρά του ο δήμος αναγνωρίζει το πρόβλημα, υποστηρίζει όμως ότι δρομολογεί νέα έργα που θα επιλύσουν το ζήτημα, καθώς και την αδειοδότηση του σημερινού ΧΥΤΑ.

Ομάδα πολιτών, που συγκρότησαν την κίνηση «Δημότες Ανατολικής Αιγιαλείας», πραγματοποίησαν σήμερα «μπλόκο» στην Αιγείρα εμποδίζοντας απορριμματοφόρα και φορτηγά του δήμου να μεταφέρουν σκουπίδια στον γειτονικό ΧΥΤΑ. «Ο ΧΥΤΑ κατασκευάστηκε το 2007 για τα απορρίμματα από την Αιγείρα, την Ακράτα και το Διακοπτό. Εδώ και 3 χρόνια εξυπηρετεί και το Αίγιο, δέχεται δηλαδή διπλάσια ποσότητα σκουπιδιών», λέει η Γιώτα Σταθακοπούλου, μέλος της κίνησης. «Ως αποτέλεσμα, ο ΧΥΤΑ είναι πλέον υπερκορεσμένος, τα στραγγίδια από τα σκουπίδια κάνουν λίμνες. Επιπλέον η άδεια λειτουργίας του έχει λήξει και μαθαίνουμε ότι ο δήμος επιδιώκει την ανανέωσή της, με παράλληλη επέκταση του ΧΥΤΑ. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι στην περιοχή μας έχουμε συχνά κατολισθήσεις, λόγω των μαλακών εδαφών. Θέλουμε ο ΧΥΤΑ να κλείσει και να αποκατασταθεί, πριν συμβεί κάτι χειρότερο και καταλήξουν τα σκουπίδια στον Κορινθιακό».

Ο δήμαρχος της περιοχής, Θανάσης Παναγόπουλος, αναγνωρίζει το πρόβλημα, υποστηρίζει όμως ότι πλέον έχει δρομολογηθεί μια διαφορετική λύση. «Μέχρι πρότινος, το Αίγιο και τα δημοτικά διαμερίσματα Συμπολιτείας και Ερινέου στέλναμε τα σκουπίδια μας σε ΧΥΤΑ στα Ιωάννινα. Πλέον αυτό δεν είναι δυνατό για πολλούς λόγους και έτσι αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τον ΧΥΤΑ της Αιγείρας, που βρίσκεται στα όρια του δήμου μας. Δεν πρόκειται όμως να τον επεκτείνουμε. Έχουμε καταθέσει μελέτη για την εκ νέου αδειοδότησή του, με πρόβλεψη για τη διαχείριση στραγγιδίων και βιοαερίου για τα οποία δεν υπήρχε τίποτα μέχρι σήμερα. Η άδειά του έχει όντως λήξει από το 2015, δυστυχώς όμως δεν είχαμε άλλη επιλογή. Όσο για την οριστική λύση, έχουμε εκπονήσει μελέτες για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποδομήσιμων στο Αίγιο και έχουμε υποβάλλει πρόταση για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Αν θέλουμε λύση θα πρέπει να υπάρξει κοινωνική συναίνεση και όχι ο καθένας μας να κοιτά τον εαυτό του». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή