Λέσβος: «Ρολά» στα καταστήματα για το προσφυγικό

Λέσβος: «Ρολά» στα καταστήματα για το προσφυγικό

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Λέσβος δεν είναι τόπος εξορίας, αλλά πολιτισμού και δημοκρατίας», έλεγε το κεντρικό πανό της παλλεσβιακής κινητοποίησης που έγινε χθες ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων δομών. Ο Δήμος Λέσβου κήρυξε 24ωρη γενική απεργία και παρά την κακοκαιρία, εκατοντάδες πολίτες μετέβησαν στην κεντρική πλατεία Σαπφούς να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο ότι πάνω από 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στη Μυτιλήνη των 32.000 κατοίκων. Ή, όπως το έθεσε η κίνηση Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, «το 0,3% του πληθυσμού της χώρας φιλοξενεί το 10% των προσφύγων-μεταναστών». «Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για ολιγωρίες και καθυστερήσεις» επεσήμανε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, ενώ ο βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ. Χ. Αθανασίου αμφισβήτησε την εγκυρότητα της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η γείτων αποδείχθηκε αναξιόπιστος συνομιλητής.

Στο κάλεσμα του δημάρχου ανταποκρίθηκαν και έμειναν κλειστά τα σούπερ μάρκετ, τα μαγαζιά και οι καφετέριες του νησιού, ενώ το «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσαν το Επιμελητήριο Λέσβου, η Ενωση Ξενοδόχων Λέσβου, ο Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων, το Οικονομικό Επιμελητήριο Λέσβου, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Λογιστών, η Ενωση Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων, το Τεχνικό Επιμελητήριο Βορείου Αιγαίου, ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, η Ενωση Λιμενικών Υπαλλήλων, η Ενωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων, ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, αλλά και η Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λέσβου.

Αυτό που επιτάχυνε τη δραστηριοποίηση του Δήμου Λέσβου είναι ότι έχει διαρρεύσει σενάριο που θέλει νέο πλωτό να έρχεται στο λιμάνι για να μετατραπεί σε νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. «Πληροφορηθήκαμε ότι ο υπουργός ετοιμάζει σάπια και παροπλισμένα επιβατικά πλοία χωρίς μηχανές για να τα κάνει πλωτά κέντρα φιλοξενίας, ενώ πριν από δύο χρόνια έλεγε ότι είναι επικίνδυνα. Πώς περιμένει ο υπουργός τη συναίνεση της ντόπιας κοινωνίας;», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Μυρσινιάς. Μάλιστα πρώτη φορά από την ένταση του προσφυγικού στη Λέσβο, ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός ξεσπάθωσε επισημαίνοντας: «Ειπώθηκε ότι θα φέρουν δύο πλοία και τα φτιάχνουν κιόλας. Περιμέναν τον Δεκέμβριο να φτιάξουν τα πλοία και να τα φέρουν να φιλοξενήσουν ανθρώπους. Μη τολμήσουν. Αυτό το συγκεκριμένο πλοίο στο λιμάνι της Μυτιλήνης δεν πρόκειται να μπει. Είτε γιατί θα βγουν όλες οι βάρκες του νησιού στην είσοδο του λιμανιού και θα το εμποδίσουν, είτε γιατί όλοι εμείς θα πέσουμε στη θάλασσα να το εμποδίσουμε, με πρώτο εμένα».

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι της Μόριας και της Παναγιούδας απαιτούν άμεση αποσυμφόρηση, ταυτοποίηση και μεταφορά μεταναστών και προσφύγων εκτός Λέσβου, άμεση λήψη μέτρων για τα λύματα και τις συνθήκες υγιεινής, άμεση ενίσχυση αστυνομικών δυνάμεων. Επίσης ζητούν άμεσα αποζημιώσεις στους κατοίκους που έχουν δεχτεί καταπάτηση, εμπρησμό και υποβάθμιση των περιουσιών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή