ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βροχή, επεισόδια, βανδαλισμοί στα hotspots των νησιών

Βροχή, επεισόδια, βανδαλισμοί στα hotspots των νησιών

Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών έφερε βροχή, λάσπες και… εντάσεις στα hotspots (ή κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, ΚΥΤ) στα νησιά, όπου η κατάσταση λόγω υπερπληθυσμού είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το Σαββατοκύριακο παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες ακόμη 202 άτομα έφτασαν με βάρκες από την Τουρκία στα νησιά.

Στη Μόρια, το ΚΥΤ της Λέσβου, αργά το βράδυ της Κυριακής, λίγο μετά τις 11, 100 μετανάστες συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου μοιράζεται το συσσίτιο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες στους καταυλισμούς και για τον χρόνο παραμονής. Λίγο μετά οι τόνοι ανέβηκαν και οι μετανάστες προκάλεσαν φθορές εντός του καταυλισμού, ενώ οι ταραχές επεκτάθηκαν. Με την παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων τα πνεύματα ηρέμησαν περίπου στις 4 τα ξημερώματα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ένα «σύνηθες» περιστατικό κλοπής οπωροκηπευτικών από θερμοκήπιο εξελίχθηκε σε σύρραξη μεταξύ μεταναστών και πολιτών της Χίου με αποτέλεσμα τη σύλληψη έξι μεταναστών και ενός ημεδαπού.

Οπως φαίνεται, οι μετανάστες μπήκαν σε θερμοκήπιο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από το hotspot της ΒΙΑΛ, και αφαίρεσαν φρούτα και λαχανικά. Ο ιδιοκτήτης, ηλικίας 75 ετών, τους αντιλήφθηκε και προσπάθησε να τους σταματήσει, όμως εκείνοι αντιστάθηκαν, με συνέπεια να έρθουν στα χέρια. Ο γιος του 75χρονου προκειμένου να σταματήσει ο καβγάς πυροβόλησε με το κυνηγετικό του όπλο στον αέρα. Οι έξι μετανάστες και το άτομο που πυροβόλησε συνελήφθησαν και χθες το πρωί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος εντέλει τους απήγγειλε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Στο μεταξύ, «βαθύ προβληματισμό» για την υποψηφιότητα Μουζάλα για τη θέση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκφράζει με επιστολή της προς το Συμβούλιο της Ευρώπης η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη. «Διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τα αποτελέσματα της θητείας του στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισημαίνουν, ενώ προσθέτουν ότι η κακή κατάσταση στα ΚΥΤ δεν αποτελεί «διαχειριστική ανεπάρκεια, αλλά συνειδητή εφαρμογή μιας πολιτικής αποτροπής με σαφές κόστος σε ανθρώπινες ζωές».