Μια ξεχωριστή «συνάντηση» του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου με τον Μίκη Θεοδωράκη

Μια ξεχωριστή «συνάντηση» του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου με τον Μίκη Θεοδωράκη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aκόμη και χωρίς μικρόφωνο, εξαιτίας ενός αιφνίδιου τεχνικού προβλήματος, τα λόγια του Αρχιεπισκόπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, Αναστασίου, ακούστηκαν δυνατά, άγγιξαν την καρδιά του κοινού που νόμιζες πως κρατούσε την ανάσα του όση ώρα ο Αρχιεπίσκοπος μιλούσε για την αλήθεια, την αγάπη, την ομορφιά, το τρίπτυχο που πρέπει να φωτίζει και να καθορίζει τη ζωή μας.

Ηταν σαν πολύτιμο δώρο αυτό που ζήσαμε το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου στο Πολιτιστικό Κέντρο του νέου Καθεδρικού των Τιράνων «Ανάσταση του Χριστού». Συγκρότημα-κόσμημα στο κέντρο της πόλης, μία ακόμη «ψηφίδα» στο πολυδιάστατο έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην πορεία του στην Αλβανία τα τελευταία 25 χρόνια. Εργο για την ανασύσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας από τα ερείπια, για την υγεία, την παιδεία, έργο ανθρωπιστικό, πολιτιστικό αλλά και πάνω στις διεθνείς σχέσεις. Το Αργυρούν Ιωβηλαίο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ήταν η αφορμή για μια σπάνια «συνάντηση» με τον Μίκη Θεοδωράκη, έστω κι αν ο σπουδαίος δημιουργός παρόλο που το επιθυμούσε δεν κατάφερε να βρεθεί στην αλβανική πρωτεύουσα, για δεύτερη φορά μετά την ιστορική συναυλία που είχε δώσει εκεί το 1988.

Βρέθηκαν όμως η λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και η κόρη του Μαργαρίτα. Και δύο ξεχωριστοί τραγουδιστές, ο Κώστας Μακεδόνας και η Σοφία Παπάζογλου που τραγούδησαν τις διαχρονικές δημιουργίες του Μίκη. Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, πολιτικοί, επιχειρηματίες, και φυσικά ο κόσμος που γέμισε ασφυκτικά το θέατρο, κοινώνησαν –και συγκινημένοι σιγοτραγούδησαν οι Ελληνες που βρέθηκαν στο κοινό– τραγούδια σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Γκάτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Δημήτρη Χριστοδούλου, Τάσου Λειβαδίτη, χειροκρότησαν θερμά την εξαιρετική ορχήστρα στην οποία έπαιξε κρουστά ο εγγονός του συνθέτη, Στέφανος, και τους ερμηνευτές.

Το προηγούμενο βράδυ, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, στο παρεκκλήσι της Γεννήσεως του Χριστού, ο σκηνοθέτης Ενκε Φεζολλάρι και η ηθοποιός Κατερίνα Ζαφειροπούλου απήγγειλαν στην αλβανική και στην ελληνική γλώσσα τους ποιητές που αγάπησε ο Μίκης συνοδεία κλασικής μουσικής. Και ήταν η πρώτη φορά που το κοινό είχε την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά τον ζωγραφικό διάκοσμο του Χρήστου Παπανικολάου, έργο ζωής για τον ίδιο και σταθμό για τη βυζαντινή αγιογραφία. «Κάντε αντίσταση ποιότητας», ήταν κάποια απ’ τα λόγια του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου που πήραμε μαζί μας, του «Αναστασίου της καρδιάς μας», όπως έγραφε στον χαιρετισμό που έστειλε ο Μίκης. Οι δύο σπουδαίοι αυτοί φάροι της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή