Μάνδρα: Βρέθηκε η σορός ακόμα ενός αγνοουμένου

Μάνδρα: Βρέθηκε η σορός ακόμα ενός αγνοουμένου

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους 21 έφτασαν οι νεκροί της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα, μετά την ανακάλυψη χθες το πρωί μιας ακόμα ανθρώπινης σορού κοντά στο αμαξοστάσιο του δήμου. Πρόκειται για τον 30χρονο οδηγό φορτηγού Σωτήρη Πίνη, ενώ παραμένει ένας ακόμα αγνοούμενος. Νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν, πάντως, ότι η βροχόπτωση που οδήγησε στην πλημμύρα ήταν εξαιρετικά ισχυρή.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου καταλήγουν (ύστερα από ανάλυση των δεδομένων του κινητού μετεωρολογικού ραντάρ XPOL) ότι μέσα σε έξι ώρες η βροχόπτωση στην πλαγιά του όρους Πατέρας, πάνω από τη Νέα Πέραμο και τη Μάνδρα, ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά. Η μεγαλύτερη ένταση της βροχής καταγράφηκε μεταξύ 05.00 έως 08.00 της 15ης Νοεμβρίου, δημιουργώντας «μια πάρα πολύ ισχυρή και σχετικά σύντομη βροχόπτωση». Το ραντάρ δείχνει ότι τα τοπικά μέγιστα της βροχόπτωσης στο όρος Πατέρας έφθασαν μέχρι τα 120 έως 140 χιλιοστά ανά ώρα, ενώ στον πυρήνα του συμβάντος το συνολικό ύψος της βροχής ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά. Για να γίνει κατανοητή η ένταση της βροχής, ας σημειωθεί πως στη γειτονική Ελευσίνα το μέσο ύψος της συνολικής ετήσιας βροχής είναι 373 χιλιοστά, εκ των οποίων τα 59 πέφτουν τον μήνα Νοέμβριο.

Νέα ευρωπαϊκή έρευνα

Χθες, πάντως, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δημοσίευσε μια νέα μελέτη για τα οφέλη της «πράσινης» αντιπλημμυρικής προστασίας, έναντι των «βαρέων» κατασκευαστικών έργων. Οπως αναφέρει η μελέτη, σε πολλές περιοχές της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πλημμυρών έχει δοκιμαστεί μια διαφορετική προσέγγιση, η δημιουργία των λεγόμενων «πράσινων υποδομών»: ανάμεσα στα έργα αυτά είναι η αναδημιουργία της κοίτης ποταμών, η απαλλοτρίωση και προστασία των παλαιών πλημμυρικών τους περιοχών, η δημιουργία μεγάλων ζωνών πρασίνου στις βιομηχανικές ζώνες αλλά και μέτρα στον αστικό ιστό, όπως οι πράσινες στέγες και η «απελευθέρωση» επιφανειών από το τσιμέντο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι «πράσινες υποδομές» είναι πολύ πιο οικονομικές από τα «βαριά» κατασκευαστικά έργα (ανάλογα βέβαια με το κόστος των απαλλοτριώσεων) και έχουν πολύ μικρό κόστος συντήρησης, ενώ μπορεί να λειτουργήσουν και ως χώροι πρασίνου και αναψυχής στις πόλεις. Ειδικά για την Ελλάδα, η μελέτη αναφέρει ότι το μέσο κόστος των «πράσινων υποδομών» εκτιμάται στις 77.000 ευρώ/εκτάριο/ έτος, ενώ το μέσο κόστος αντιπλημμυρικών υποδομών είναι 150.000 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο.

Οπως αναφέρει η μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, το συνολικό κόστος των οικονομικών απωλειών από ακραία καιρικά φαινόμενα (στις 34 χώρες που ανήκουν στον οργανισμό, δηλαδή στην Ε.Ε. συν την Τουρκία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και τη Σερβία, τη Βοσνία και την ΠΓΔΜ) το 1980-2015 ήταν 433 δισ. ευρώ. Οι απώλειες αυτές ήταν κατά μέσον όρο 7,5 δισ. ευρώ τον χρόνο τη δεκαετία 1980-1989, 13,5 δισ. ευρώ/έτος τη δεκαετία 1990-1999 και 14,3 δισ. ευρώ/έτος τη δεκαετία 2000-2009. Την περίοδο 2010-2015 το μέσο ετήσιο κόστος των ζημιών είναι 13,3 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το 70% των ζημιών έχει προκληθεί μόλις στο 3% των περιστατικών και μόνο το 33% των συνολικών απωλειών ήταν ασφαλισμένο.

Οσον αφορά τις ζημιές στη Μάνδρα, χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη διάθεση 200.000 ευρώ για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στις σχολικές μονάδες της Μάνδρας και της Νέας Περάμου. Ολα τα σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) στη Μάνδρα παραμένουν κλειστά, λόγω της αδυναμίας μετακίνησης μαθητών και εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με κλιμάκια του ΥΠΕΘ, τα κτίρια γυμνασίων και λυκείων της Μάνδρας δεν έχουν προβλήματα, ενώ αντιθέτως ζημιές υπάρχουν στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία, με μεγαλύτερο πρόβλημα στο 1ο Νηπιαγωγείο.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, τα πληγέντα κτίρια στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας έφθασαν τα 971 (757 κατοικίες, 100 επαγγελματικοί χώροι, 8 δημόσια κτίρια και 106 αποθήκες-υπόγεια) και στον Δήμο Μεγαρέων τα 332 (211 κατοικίες, 36 επαγγελματικοί χώροι, 3 δημόσια κτίρια και 82 υπόγεια).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή